Faceți căutări pe acest blog

marți, 1 ianuarie 2013

Adică ... LA MULȚI ANI !

 De ale noastre ...

   În noaptea ce curînd se încheie , la sfîrșitul unui an așa și așa și începutul altuia ( sperăm ) mult mai bun , vă dorim să fi avut pe masă măcar cele ce urmează : mai întîi și mai întîi însă , zgîrciți cu colindătorii să nu fiți , că așa v-o merge tot anu' ce va să vină !
D'apoi :

- pentru poftă de mîncare  
   iaca colea vreo cîteva bucățele de tobă , de brînză grasă , oarece afumătură , o bucată zdravănă de caltaboș și niște răcituri de le mai zice în popor și piftie , toate , alături de o ceapă de apă și ceva sare - ca să nu cadă greu - mai ales cu pîinea caldă ! De minune ar merge acum o țuică de Văleni au de Pitești
( musai de prună ) - bună-i și țuica ungurească , dar grijă mare că arde și iute se suie la cap de-ți ia mințile și-ți taie picioarele !

- odată foamea păcălită 
   pot veni niște sarmale adevărate , în foi de varză acră ( pusă de cu toamnă , cu boabe de porumb ) , fierte cu ceva afumătură și uitate fo cîteva ceasuri la cuptor , urmate apoi de niște cîrnați - c-or fi în maț de porc , c-or fi în maț de oaie , musai să piște nițel la limbă ( semn că nu s-a zgîrcit gospodarul la miroase , la usturoi și la alte alea ce fac trebuință pentru gustul cel adevărat ) - și acu' , cînd tot omu' zice " mor " și-și mai slăbește nițel chimirul , iară giupînesele , cu zîmbetul larg pe buze , se bucură că și ălilalte or să steie nemîncate după noaptea asta , acu așadar , sigur va veni pe masă o bucată frumoasă de ceafă și niște mușchiuleț de purcel crescut numa cu boabe , purcel ce nu sări toată viața lui de o sută de ocale - d'apoi poți să refuzi gazda ? , așa mare rușine nu se poate face !

- acu' , că ni-s burțile în sfîrșit liniștite și aproape sătule
   puțină dănțuială-i trebuitoare nevoie mare , că doară n-oi supăra gazdele și să nu mănînci măcar o ciozvîrtă din curcanul cela ce adie rumen din cuptor - îndopat cu toate cele și beat mort pe deasupra , cînd s'așeză frumos în culcușu-i din tavă !

- iară aproape de sfîrșit
   gata , a fost destul , loc nu mai e decît pentru ceva papanși , nu mulți , că vin niște cozonaci de să te lingi pe degete !

- acu' chiar îi gata
   nu mai intră decît o invenție d'aia turcească de-i zice cafea , aia la care beau cucoanele noastre și cîte o vișinată

   Și om ieși iară la joc și zbînțuială , să-i facem loc și doamnei ciorbe de potroace , că dimineața-i aproape , iară peste zi musai vin musafiri !

   Obrazele ăle mai subțiri mai pun la masă oarece icre - de știucă sau chiar negre - piftie de curcan și alte drăcii , dară bună-i și mîncarea noastră , chiar așa , mai din sărăcie !

   Însă , toate aceste bucate , așa seci , nu lunecă pe gît neam , ba chiar poat' să se-n-țepenească , prin urmare ... de la Păstorel Teodoreanu cetire !

Drăgălaşe păhărele
Dinainte-mi să se pună
Să se toarne vin în ele,
Poftă bună !

Să golim toţi în tăcere
Iar cuiva vin de nu-i place
Bea-atunci mai bine bere,
Bea în pace !

Cine-i ameţit prea tare
Pe sub mese să se culce
Şi în zgomot de pahare,
Doarmă dulce !

Să nu fie vorbă lungă
Doară ştim ce scurtă-i viaţa
Să bem până să ne-ajungă,
Dimineaţa.
    

   Iară acu' , boieri dumneavoastră și mîndre jupînese , coconi și jupînițe , nu uitați și dăruiți-i cu oarece , cu te miri ce , și pe lăutarii de vă-nveseliră toată noaptea !

   Așa să ne ajute Dumnezeu !
   Și LA MULȚI ANI !!!

  Ω

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu