Faceți căutări pe acest blog

joi, 20 august 2015

Vremea lui Vodă Goe

   Sunt de acord că nu am fost de acord


   Cu ceva timp în urmă, recunosc că m-am arătat împotriva ideii de consiliu financiar (sau cum se chema acel organism) superior guvernului: nu credeam că un guvern, chiar condus de un ponta oarecare, are nevoie de supraveghere fiscală!
   Nu credeam ...
   Acum cred!
   Ei bine, cei ce au propus înființarea respectivului „consiliu” cunoșteau mai bine decât noi infantilismul și impotența actualului executiv ... așa că astăzi, Goe își dă în stambă: statul român se pregătește să mărească ARTIFICIAL salariile angajaților din sistemul de sănătate! Foarte frumos, încântător chiar!
   Dar din ce bani?
   Știind că vine anul electoral, guvernul Goe se grăbește să fericească diferite categorii socio profesionale în speranța recâștigării poziției de forță în împărțirea ciolanului bugetar - modul simplist în care gândesc dumnealor, este evident: să ne vedem noi aleși și mai vedem după aceea ce facem, ori să nu ne vedem aleși dar lăsăm următorului guvern (actualmente în opoziție) un cartof îngrozitor de fierbinte! Și, în timp ce cartoful îi va frige rău, noi vom putea arăta cu degetul neputincioșii care nu pot ... nu vor ... nu dau ... etc, etc!

   Poveștile cu sursele de finanțare sunt în realitate niște coșmaruri, în frunte cu „economiile făcute datorită cardului de sănătate”.
   Apoi, nu se spune nimic despre modul dezastruos în care se cheltuiește banul public în sistemul național de sănătate, din nou nimic nu se vorbește despre distrugerea industriei interne de medicamente și punerea bolnavului român la discreția producătorilor internaționali, cei care-i distribuie și vând medicamente mai scumpe decât în țări cu salariul de zece ori mai mare!

   Guvernul Goe a început să-și facă reclamă electorală!
   A început, dar n-a sfârșit, pentru că și polițiștii vor și cadrele didactice vor și funcționarii publici vor și bicicliștii vor și homosexualii vor și ... și ... și ...
   Așadar, domnul Goe trebuie să se pregătească pentru cereri din cele mai năstrușnice: cum le va face față? Prin inflație ori prin economisirea banului public și redistribuirea lui mai echitabilă?

   Cum se va termina toată istoria asta?
   Rău, pentru că a început rău: în loc să eficientizeze modul de cheltuire a banilor, domnul Goe va mai pune oarece taxe și impozite ascunse, care să le înlocuiască pe cele pe care dorește să le elimine electoral! Același domn Goe, anunțând că statul are de gând să arunce mai mulți bani pe piață, a dat deja startul viitoarelor scumpiri necontrolate și nemotivate! Și tot domnul Goe se va plânge în final de nerecunoștința românilor care ...

   Ω

   Nu suntem împotriva creșterii salariilor cadrelor medicale, dar credem că trebuie să fie direct legate veniturile de calitatea și eficiența muncii lor: degeaba îmi spune un medic oarecare că în Regatul Unit unul pe poziția lui câștigă și 9000 de lire pe lună, pentru că mie asta
nu-mi spune nimic, ori, mai mult de atât, îmi spune că atunci când mă prezint la Colțea noaptea, la ORL, nu ar trebui să aștept O ORĂ după „dom doctor” care doarme bine merci și pe care asistenta nu vrea să-l deranjeze - că poate este obosit!
   Hai să gândim omenește: ei au nevoie de mai mulți bani, dar și noi avem nevoie de un tratament mai bun!

   În actualul sistem organizațional, banii pot fi la fel de bine aruncați la hazna! Exemplul cel mai bun sunt medicii din clinicile private: așa cum lucrează „la stat” lucrează și „la patron” - sau credeți că dimineața, în spitalul de stat sunt proști, iar după-amiaza, la privat brusc se deșteaptă?

   Și, pentru a vă face o idee despre cum sunt priviți pacienții în România, iată tot de la spitalul Colțea din București, un scurt regulament de ordine interioară:
   Notați vă rog faptul că suntem tratați de imbecili notorii: „este interzisă deteriorarea aparaturii medicale ...”, „este interzisă aruncarea gunoiului pe geam ...” și, să nu uităm, este interiză
„hrănirea animalelor care circulă prin curtea spitalului”!
   Asta chiar vi se pare normal?
   Să nu am voie să hrănesc șobolanii?
   Și nici gândacii?
   Sau elefanții?
   Ori ciorile?
   Pentru că, să avem iertare, dar într-o clinică veterinară animalele nu umblă libere prin curte: atunci de ce la Colțea din București, câinii „circulă prin curte”?
 
   (Recunosc, am o slăbiciune pentru spitalul Colțea ... din noaptea în care am avut nevoie de un consult la camera de gardă, unde erau de serviciu atunci
   Promit că nu voi uita niciodată cât de înjosit și de neputincios te poți simți în fața unor indivizi pentru care nu ești pacient ci sursă de venit!)
 
 
   Exemplul, deși minor, spune cum suntem priviți noi pacienții de către cadrele medicale, spune cât de eficientă este munca domniilor lor și, mai spune că în sistemul de sănătate din România este o bătaie de joc de sus și până jos!
Dar ce ați crezut, că degeaba s-a operat Goe la genunchi în Turcia?
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu