Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 9 septembrie 2020

Dacă ...


    Dacă ne gândim puțin, ne dăm seama că vacanțele noastre sunt, în general, anoste: marea majoritate mergem într-o stațiune (Grecia sau Turcia sunt obligatorii, Bulgaria este în rezervă) și acolo decedăm pentru un număr de zile egal cu numărul de zile al vacanței cumpărate. De ce este așa? Pentru că noi suntem de obicei imobili. Dar nu numai, aici mai intervine și dificultatea de a te deplasa, greața de a vedea aceleași pietroaie, aceleași mănăstiri, aceleași rezervații naturale: să fim sinceri, oferta este în general ... cam săracă!
   Dar dacă ne-am putea deplasa mai mult, mai repede, mai bine?
   Dar dacă ar exista o autostradă turistică – repet, turistică și atât! – de la Istanbul, pe malul Mării Negre și până la Sfântul Gheorghe Deltă ori până la Sulina? Să spunem că ar putea ajunge un asemenea drum cu un mic efort chiar și la Odesa? S-o spunem deci ...
   Tehnic vorbind, Istanbul - Sulina ar fi sub 800 de km, o nimica toată în ziua de astăzi!
   S-ar găsi amatori de deltă care să vrea să bea un ceai negru la Edirne, să mănânce o plăcintă cu brânză de oaie la Constanța și să se îndulcească cu dulceață de trandafiri la Sozopol? Cu siguranță ... și dacă autostrada ar fi în sezonul estival 100% turistică (în restul timpului poate fi „la liber”) și ar mai găzdui și un raliu pentru „civili” pe toată lungimea ei la deschiderea sezonului, întreg litoralul vestic al Mării Negre ar avea de câștigat!
   O fi așa de greu să ne înțelegem?
   În epoca frontierelor deschise?

  

   Să ne gândim numai că din fiecare punct important al traseului s-ar deschide ca niște evantaie drumuri spre locurile importante sau interesante din zona străbătută de Autostrada Turistică: așa ar avea clienți Murfatlarul la degustări, așa am vedea mai mult decâr orașul vechi Nesebar, așa am descoperi cherhanale cu produse delicioase la, să zicem, Karaburun – de ce nu, ce ne împiedică?
   S-ar putea face așa ceva, am putea colabora pentru binele tuturor?
   Cine nu crede că merită, să se uite la aglomerația de pe Transfăgărășan din fiecare sfârșit de săptămână!
   Așa gândește un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu