Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 2 septembrie 2020

Nu-i ierta Doamne, că știu ce fac!


   Am aflat, uluit, că în Franța urmează să se reediteze romanul de mare succes „Zece negri mititei”!
   Nu, nu mă credeți redus mintal: nu mă miră reeditarea unui roman apărut până acum în mai mult de o sută de milioane de exemplare în – probabil – toate limbile pământului, nici gând! Uluiala îmi vine din faptul că, în noua versiune franceză, romanul se va numi „Au fost zece”: din motive evident antifa, titlul original urmează a fi modificat ca să nu sune rasist!
   Dar asta nu este destul!
   În cadrul romanului, același cuvânt care numește o non culoare mai apare de peste 70 de ori, așa că textul va fi și el modificat, astfel încât rasistul cuvânt să nu mai apară!
   În concluzie, Agatha Christie ar trebui să se bucure în raiul scriitorilor de romane policier că post mortem, niște idioți notorii s-au apucat să-i aducă schimbări de text, cum s-ar zice să colaboreze cu autorul care nu a știut ce vrea să zică în 1939 când l-a scris! Și pentru că suntem la Franța, aș dori niște păreri: „Le rouge et le noir” adică „Roșu și negru”, Stendhal - 1830, cum se va numi oare? „Roșu și o non culoare alta decât alb”? „Roșu și alb”? Sau poate „Roșu și verde”?   

   Eu înțeleg acum, că acel cântecel pentru copii, pentru că de aici a venit ideea genialei autoare, ori va fi schimbat ori va fi interzis! Nu ar fi prima dată, cântecelele pentru copii fiind, se știe, extrem de subversive și periculoase, ele având obiceiul de a înfrunta cu zâmbetul cel mai nevinovat pe buze cele mai crude dictaturi! Nu mă credeți? Ba să faceți bine să mă credeți: după venirea lui ceaușescu la putere, nu s-a mai cântat un cântecel pentru copii, anume uitatul astăzi „Nicușor are o tobă”:
„Nicușor are o tobă
Bum, bum, bum
Și o ține după sobă
Bum, bum, bum
Toată ziua vrei, nu vrei
Bate-n tinicheaua ei,
Nicușor are o tobă,
Bum, bum, bum.”
   Ce părere aveți?
   Nu-i așa că era subversivă?

  

      Lenin și Stalin râd de fac pe ei atât de tare încât au stins și focul Gheenei unde se perpelesc de-a pururi: asta pentru că noii liberali de tip sovietic nu fac nimic din greșeală ci cu intenția clară de a sugruma libertatea cuvântului și a opiniei individului!
   Pare adevărat postulatul care spune:
inteligența este constantă, populația este în continuă creștere!
   Așa crede un om de pe stradă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu