Faceți căutări pe acest blog

luni, 7 septembrie 2020

La belle americaine


   Am văzut o mașină.
   Americană.
   Lincoln.
   Mare.
   Cu scaune electrice, aer condiționat, direcție electrică, geamuri electrice, închidere centralizată, tapițată în piele, comodă și cu multe, multe altele: mașina era din ... 1963!

   Acum, vin și mă întreb: ce avans tehnologic aveau statele unite în 1963?
   De ani?
   Nu cumva de secole?
   Să fim realiști, probabil că tehnologic erau cu câteva zeci de ani înaintea oricui de pe fața pământului și, în mod paradoxal erau în situația de a produce absolut orice, în orice cantitate și de cea mai bună calitate! Îmi amintesc că în anii `90 mi-a căzut în mână o banală foarfecă de mână pentru tăiat tablă, Made in USA: foarfeca a tăiat perfect chiar și tablă de 1,5 mm (cunoscătorii înțeleg ce spun!) și mai taie probabil și astăzi la cel care mi-a furat-o!
   Și apoi?
   Și apoi a intervenit lăcomia!
   Și apoi a contat că cei o mie sau zece mii de oameni foarte bogați ai acestei lumi au vrut să fie și mai bogați!
   Și apoi au „externalizat producția”, expresie inventată pentru mișcarea de mutare a producției în state sărace cu salarii mici și lăsarea propriilor concetățeni să moară de foame! Nu toți au procedat așa deși părea un gest obligatoriu: Zippo și Harley Davidson produc în continuare în USA și lucrurile merg foarte bine chiar dacă acționarii lor s-au îmbogățit și mai mult după abia un an sau doi ...
   Da, lăcomia i-a făcut să transfere producția în China, Vietnam, Cambodgia, etc, etc!
   Da, lăcomia i-a făcut să tehnologizeze gigantul numit Regatul Mijlociu!
   Da, lăcomia i-a adus în situația de a avea adversar în locul Rusiei tandemul Rusia - China!
   Și DA, lăcomia i-a făcut să aibă o populație săracă, nemulțumită și gata de revoltă!
   O fi fost bun pasul făcut acum circa 30 de ani?

  

   Lăcomia fără margini este emblema societății umane a secolului XXI, lăcomia nemăsurată ne aduce în situația absurdă de a considera voracitatea financiară o virtute, lăcomia a produs falia uriașă dintre bogați care sunt și mai bogați și săraci, care sunt incredibil de săraci: practic, clasa de mijloc este pe cale de dispariție!

   Nu mă mir că NASA se uită la particulari cum trimit nave și echipaje umane în spațiu: presupun că din nou luna și apoi și alte corpuri cerești vor fi cucerite și exploatate de către firme private și nu de către state și asta tot din cauza slăbirii statului și potențării lăcomiei particularului!
   Asta avea în dotarea standard acea mașină americană (Lincoln) din 1963: dacă mă întrebați pe mine, eu cred că USA nu pot repeta acum aselenizarea din 1969, nu pot pentru că nu mai știu cum să lucreze fără a obține un profit oneros!
   Așa crede un om, de pe stradă ...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu