Faceți căutări pe acest blog

luni, 31 august 2020

Un calcul simplu


   Guvernul a hotărât și bine a făcut, să ajute copiii școlari din România, să reducă abandonul școlar și să nu ne lase viitorul să se tâmpescă și mai mult decât este în momentul acesta: guvernul a decis să dea copiilor 500.000 de laptop-uri și tablete pentru a continua școala în varianta on-line!
DECIZIA ESTE CEL PUȚIN LĂUDABILĂ!
   Dar ... dar tocmai pentru că vorbim despre mașini de calculat, ne apucăm de calcule și vedem că 500.000 de unități cu prețul total de 100.000.000 (adică una sută milioane €) înseamnă 100.000.000:500.000 = 200! Adică fiecare asemenea utilaj ar urma să coste circa 200 de euro!
   Știu, pare puțin, pare un chilipir!
   Chiar este?
   Să vedem ... dincolo de plăcinta unei comenzi uriașe, orice firmă care a avut probleme de desfacere a producției sau nu, trebuie să dea acatiste pentru sănătatea celor care-i dau o asemenea pleașcă de comandă! Iar dacă ne gândim că pentru nivelul școală la care vor fi folosite laptopurile sau tabletele nu vor avea nevoie de o super configurație, pleașca pare chiar mai mare: tot ceea ce nu s-a folosit în anii trecuți poate fi utilizat acum – nu este necesară o putere de calcul ieșită din comun, nici o placă grafică deosebită și nici măcar partea audio nu trebuie să exceleze! Nu mă judecați greșit, gândiți-vă la necesitățile elevului mediu dintr-o clasă medie! Ei bine, un asemenea laptop îl iau de pe piața liberă la circa 900, poate 1000 de lei, adică cei 200 de euro ai guvernului. Păi ... atunci când iau unul costă atât: dar când comand cinci sute de mii de bucăți, cât trebuie să coste? Să nu uităm că din cei 200 de euro dați de mine pe piață fac profit și producătorul și transportatorul și vânzătorul și nu numai ei! 
   Guvernul nu cumpără en-gros? 
   Atunci?
   Vă rog notați că vorbesc numai la nivel de laptop, nu iau în calcul tabletele care sunt totuși mult mai ieftine în aceeași categorie de configurație!

   Bine bine veți spune, dar softul?
   Aici m-ați prins: softul este necesar, este obligatoriu, este musai ... dar de ce trebuie să coste softul? Ne întoarcem la scandalul Microsoft? Există sisteme de operare foarte bune, unul este Ubuntu, care se bazează pe Linux, permite configurații foarte diverse, are „suport” pentru limba română și este ... GRATUIT!
   În completare, putem folosi un pachet Open Office, care înlocuiește perfect la nevoile unui școlar pachetul Microsoft Office, care este ușor de instalat, ușor de folosit și ușor de achiziționat fiind și el tot ... GRATUIT!

   Și atunci?
   De ce dă guvernul 200 de euro pe un laptop sau o tabletă?

  

   Nu mă pot lămuri: chiar și eu, un particular, atunci când am cumpărat cantități mai mari de produse am primit o reducere, un discount dacă vreți: guvernul de ce nu se bucură de același privilegiu?
   Pute a dosarul Microsoft ...
   De ce face guvernul așa ceva?
   Pentru că încă poate ...
   Așa crede un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu