Faceți căutări pe acest blog

joi, 20 august 2020

Virusul GO


      Numai în filme credeam că este posibil să se întâmple ce se petrece acum în lume!
   Noi, cu prostiuțele noastre de tipul cine-i mai ridicol, băse sau firea, nu băgăm de seamă că ... nu, nu că ciolacu i-o face lui teodorovici și-l șuntează pe chiparos la congresul de sâmbăta asta și nici că noi, românii, suntem de o îngrozitoare incapacitate în a prevedea viitorul fie el și pe termen scurt, nu nimic din toate astea, nu vedem că în partea cealaltă a lumii a fost pus în scenă un adevărat scenariu de film catastrofic cu (sperăm noi) happy end: în Marea Chinei de Sud, un teritoriu destul de neîncăpător raportat la pretențiile Chinei Populare, spiritele s-au încins formidabil!
   Ce înseamnă asta?
   Simplu, înseamnă că acum China vrea să fie stăpâna întregii mări, adică să poată controla rutele comerciale majore din zonă!
   Mai înseamnă și că Republica Populară este conștientă că nu are drepturi depline asupra zonei, așa că s-a apucat să construiască insule artificiale din ce în ce mai în larg, urmând bineînțeles ca pentru fiecare asemenea teritoriu sintetic să ceară respectarea apelor teritoriale după ce, în prealabil, l-a înarmat cât mai bine cu putință!
   Dar și că statele vecine Chinei peste mări nu înghit ușor gălușca, Indonezia și Filipine fiind deja în stare de alertă, construind la rândul lor insule artificiale, ținând oameni pregătiți de luptă sub arme, etc, etc.
   Bineînțeles că în zonă și-a făcut apariția și marina americană, cu care China are o mare problemă, deoarece americanii par singurii capabili să supravegheze, să observe și să facă publice mișcările chinezilor în zona Mării Chinei de Sud!
   USA deja au deplasat în zonă o importantă flotă militară, China a țipat de anul trecut că amerticanii vor aduce vase de război, indonezienii s-au apucat și ei de făcut insule: toată zona fierbe și este posibil ca în curând să fiarbă și lumea! China Populară a luat-o pare-se pe urmele defunctului URSS care învățase lecția de la Germania nazistă – nu respecta nici un tratat, nu respecta pe nimeni, tratează-i pe toți de imbecili, urmărește-ți scopul indiferent de mijloace! Dacă cineva nu crede, să se mai gândească la Hong Kong și la promisiunile făcute la revenirea coloniei britanice la patria mamă!
   Și nu numai ...
   În acest moment, China, cu o populație neinformată dar educată să considere că drepturile individuale sunt nule în comparație cu drepturile marii familii numită patrie, calcă pe urmele Rusiei sovietice: cetățenii chinezi sunt ținuți cu venituri minuscule pentru a atrage investiții străine, China are propriul ei internet protejat de Great Chinese Fire Wall, firmele particulare mari sau importante sunt controlate de stat prin intermediul partidului omniprezent și parcă mai puternic decât oricând iar propaganda prezintă maimuțele albe drept principalii dușmani ai țării! Într-o țară în care un proverb spune că „cine nu-i din satul tău este dușman” nici nu trebuie foarte mult pentru a lega milioane de oameni la ochi ținându-i în continuare în situația de simpli lucrători în cea mai mare uzină din lume!

   Din păcate pentru restul lumii, chinezii aplică acum învățămintele jocului de go: cu pași mici, înconjoară teritorii întinse și probabil că după fiecare asemenea pas minuscul visul asiatic al „sferei de coprosperitate” este din ce în ce mai grandios!

  

   Anglia colonială a crezut că stăpânește lumea și a dispărut, Germania nazistă s-a luptat cu lumea și a sucombat, Japonia a înțeles că nu te poți pune cu lumea largă și a renunțat la visele imperialiste, Rusia/URSS la fel: Chinei, cu toată cunoașterea pe care o are despre jocul de go, ce soartă i-o fi rezervat istoria?
   A propos, cum de lipsesc rușii din ecuația asta?
   Dar ... chiar lipsesc?
   Era să uit: un alt proverb chinezesc spune că „nu contează culoarea pisicii atâta timp cât prinde șoareci”: s-ar putea ca poveștile despre Huawei și Tik Tok să nu fie doar niște simple povești ... și să nu conteze nici culoarea virusului ...
   Așa gândește un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu