Faceți căutări pe acest blog

luni, 7 iunie 2021

De drum lung

   Când nu ai ce spune și nici minte să inventezi ceva interesant copiezi prostește cu un aer presupus doct spusele altora. Așadar, zilele trecute, am văzut pe proTV un reportaj fulminat despre ... consumul de apă! Ce să vă mai spun, minute bune ni s-a bătut obrazul că noi, românii, consumăm mai multă apă decât media europeană, că ne batem joc, că deși există instalații inteligente de folosire și economisire a apei noi nu le folosim, etc, etc. Toate astea ni s-au trântit în față de parcă noi suntem niște preșcolari care am făcut o boacănă, am tras-o pe Mărioara de codițe ori ne-am uitat în pantalonii lui Gigel și trebuie să ne fie acum rușine, uitând oamenii care mănâncă o pâine din rahaturile astea că EI ar mai avea câte ceva de învățat! În primul rând, ar trebui să vină cu obiceiul de a căuta în dicționar ce cuvânt se folosește oficial pentru câte ceva și să nu ne mai servească numele obiectelor așa cum le numea mamaie a lor: ceea ce popular se mai cheamă „pară de duș” este o glumă, obiectul fiind de fapt „cap de duș”! Faptul că oamenii nu folosesc anumite instalații moderne nu poate fi explicat de mințile puține din media românească modernă prin calculul simplu și economic făcut de fiecare om în parte, anume cât dau ACUM și în cât timp îmi recuperez banii! Că noi consumăm mai multă apă decât media europeană care a început să-mi stea în gât ca cercetătorii britanici de pe vremuri nu se poate explica decât prin indolența și nepăsarea românilor și nicidecum prin prețul o idee mai mic al apei la noi și muuult prea mare al mașinilor de spălat vase de exemplu. Ei/ele nu pot înțelege, nu pot gândi, nu-și pot explica cum și de ce dar le este la îndemână să ne explice cum ar trebui să spălăm vase economic: sublimul penibilului prost gust a fost atins, să vedem când va fi depășit!

   Pentru asemenea inepții le-au cumpărat părinții diplomele alea de comunicare? Pentru că dacă nu au fost cumpărate cartoanele alea colorate, atunci profesorii care i-au trecut din primul și până în ultimul an trebuie urgent îndepărtați din corpul didactic ca niște criminali educaționali ce sunt!

   Dar asta nu e tot! Finalul a fost apoteotic! Am aflat cât de greu este cu apa potabilă în Africa de Sud, lucru care ni s-a spus așa, ca o bătaie de obraz, adică să ne fie rușine că ... sau cum se spunea în timpul războiului „copiii mor de foame în Transnistria și tu nu vrei să mănânci” ... Adică trebuie să ne simțim responsabili pentru lipsa apei potabile într-o țară cu care nu avem în comun decât fusul orar?!? Adevărată-i vorba din bătrâni: câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia!

  

   Ce nu înțeleg eu la proTV pentru că despre tonții lor vorbeam, este de ce nu folosesc oamenii pe care îi au acolo, unde merită și pot fi folosiți: în emisiunea de dimineață, la rubrica ponosită de IT au pus o voce anostă, un aspect oarecare, o idee de părere mândră de ea, o ionească parcă acolo, una care se mai și bâlbâie, în vreme ce fostul adjunct al lui Buhnici, atunci când are prilejul face o treabă foarte bună, fără poticneli, fără cacofonii – la care ioneasca este campioană – și cu mult mai multă dezinvoltură! Chiar nu pricep de ce nu folosesc ceea ce trebuie! Presupun că în spate mai sunt oameni buni, problema este că nu au loc de anchilozații din față! Poate că unii ar reuși în sărăcia lor de informații să facă un program mai acătării, măcar să li se dea o șansă, că de Neti cred că și Urania s-a săturat, nu numai un om de pe stradă ...

   P.S. Francezii, mari consumatori de unt, depășesc la acest capitol media europeană de câteva ori:

LE-O FI RUȘINE?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu