Faceți căutări pe acest blog

joi, 3 iunie 2021

Entr`acte: de citire

   Putem face o pasiune pentru anumite stiluri sau putem să încercăm să luăm de la mai mulți mai multe. Vorbesc, bineînțeles, despre literatură. După un portughez comunist, ateu și excomunicat de catolici – despre minunatul Saramago vorbesc – a venit rândul unui autor sud american, o scriitoare de fapt, pe numele ei Isabel Allende, autoare a unor încântătoare romane care rivalizează fără jenă cu marii sud americani Marques, Carpentier sau Coelho, iar acum, din dorința de schimbare, am trecut la un nordic, un reprezentant al unui stil absolut nou și total diferit de tot ceea ce știam noi că se poate numi scris: Fredrik Backman, un suedez tinerel – născut în `81 – cu un aer de povestitor, ne spune istorii mărunte, ne istorisește viața care li se întâmplă unor personaje absolut banale și normale și tocmai de aceea extraordinare. Fredrik Backman, suedezul cel tânăr a cunoscut consacrarea cu „Un bărbat numit Ove” în 2012. Romanul a avut mare succes și a fost tradus în multe limbi, apoi chiar ecranizat. A urmat „Bunica mi-a cerut să-ți spun că-i pare rău”, „Oameni anxioși”, „Scandalul”, „Britt Marie a fost aici”, „Noi contra voastră” și altele, romane venite rapid, curgător, cu ușurință și nu neapărat în ordinea de mai sus. Ce este interesant la acest scriitor? Probabil modul în care introduce în scris probleme la prima vedere minore care în realitate, pentru omul de rând sunt majore: o fi pacea mondială importantă dar, pentru moment, pentru Ove este mai importantă păstrarea curățeniei – să recunoaștem, suntem cu toții în situația asta ori, cum spune românul, „este mai aproape puța decât țâța”! Suplimentar, Fredrik Backman vine și cu o introducere firească și normală a tehnologiei zilelor noastre în poveștile spuse cu har, tehnologia nefiind vedetă ca în multe filme ci pur și simplu instrumentul nostru cel de toate zilele!

  

   Suedezul acesta provine dintr-o zonă pe care o credeam rece și se arată foarte cald, foarte fluid și foarte bun înțelegător al oamenilor obișnuiți, de lângă noi. El a reușit ca prin „Mi-a cerut bunica ...” să scrie cea mai veselă carte tristă iar prin „Un bărbat numit Ove” să ne dea cea mai tristă carte veselă! Fredrik Backman nu este de fapt suedez, Fredrik Backman este un om și atât, omul de alături poate, fără naționalitate dar cu multă omenie și înțelegere! Fredrik Backman este om, lucru dovedit și de clișeul omni prezent al orientalului emigrat în Europa neînțeles de noii lui concetățeni!

   Una peste alta, un autor care merită citit, publicat solid în limba română, un exemplu de simplitate și de geniu! Așa crede un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu