Faceți căutări pe acest blog

marți, 4 decembrie 2012

Amurgul zeilor ?




   Continua dezamăgire sau dezamăgirea continuă ?

 

   Cu pași mai repezi decît ne închipuim , alegerile se apropie : care alegeri ? Puteți întreba , nu este o problemă : niște alegeri ….     Chiar contează care ? Cînd s-a simțit ultima dată că au fost alegeri ? Cînd s-a simțit în bine vrem să spunem …
   Oricum am suci-o și-am învîrti-o , după revoluție , bine a fost numai în timpul guvernului liberal al lui Popescu Tăriceanu ! Iar pentru modul în care este obișnuit românul normal să trăiască , nu a fost bine ci foarte bine : a fost absolut excepțional , a fost de-a dreptul la ... superlativul absolut !
   Vă mai amintiți ? Cota unică de impozitare de 16% ne-a lăsat brusc tuturor mai mulți bani în buzunare , prețurile n-au crescut , investițiile străine ( alea cu nu ne vindem țara ) au început să-și arate “ colții “ și a scăzut șomajul ( ba chiar a mai fost loc și pentru ceva străini să mănînce o pîine ) , cursul de schimb era stabil , oamenii au început cu adevarat să circule , să iasă din țară fără grijă !

   Apoi a venit integrarea în Uniunea Europeană , surpriza deplasării doar cu buletinul ( un popă din Arad s-a grăbit sa fie primul care încearcă și , a trecut în Ungaria – și i-a mers ) : și dacă frontiera se putea trece  doar cu buletinul , de ce să nu facem un pas mai departe , să dăm sau să luăm credite doar cu buletinul ?
   Hai să ne amintim : era o veselie indescriptibilă , toți cîntau de fericire , iar corul îmbogățiților pe hîrtie era atît de zgomotos că nimeni nu
l-a mai auzit pe guvernatorul BNR trăgînd semnale de alarmă ! Atunci cînd $ a inceput să se deprecieze în fața € domnia sa ne-a spus public că “ băieții cu adevărat deștepți “ își fac rezerve în ambele monede ! Adică , pe înțelesul oricui , nu puneți toate ouăle într-un singur coș ! Tot
n-ați înțeles ? Omul , bine intenționat altfel , doar că nu ne-a spus “ aveți grijă și asigurați-vă împotriva oricăror eventuale schimbări , puneți ceva deoparte , nu păpați tot “ ! O prostie de fapt , cine să-l asculte ? Cum să stăm cuminți cînd a apărut un nou tip de telefon – Tănțica și l-a luat deja ! – și un frigider mai mare – cum și-au luat urîții ăia de la doi – și , și , și ….

   Și a ieșit din nou la TV și , ne-a spus : “ consumăm , cheltuim , mîncăm mai mult decît avem și decît producem , nu este bine “ !
   Și din nou nu l-a ascultat nimeni ...

   Iar dacă au văzut oamenii că nu mai au loc în casă de electrocasnice și electronice , au înțeles în sfîrșit crudul adevăr : CASA ERA PREA MICĂ ! Și și-au cumpărat alta mai mare , “ pe pămînt “ . Bineințeles că pămint pe Calea Victoriei nu mai este de vînzare de peste 100 de ani , așa că au început să cumpere terenuri pe lîngă orașe : toate rîpele , toate pîrloagele au devenit peste noapte investiții ! Și dă-i și cumpără , și
dă-i și cumpără : concurența a ridicat capul spunînd că este timpul să învețe și românii cum funcționează piața , crescînd prețurile . Dar ce spunem noi crescînd , explodînd prețurile : cîțiva țărani isteți din jurul marilor orașe , cu șmecheria lor tipic rurală , au făcut avere făcînd pe proștii , vînzînd orășenilor disperați tot ce au putut vinde . Au apărut astfel cartierele de “ vile “ : zone pe care tot omul ar trebui să fie invidios ! Da , invidios , pentru că are și motive ! Respectivele locuințe sînt construite Dumnezeu știe cum , de așa ziși “ dezvoltatori imobiliari “ , care au mai tras tunuri și țepe și prin alte tărișoare proaspăt trezite la viață ! Străzile sînt atît de înguste încît ambulanța ori mașina de pompieri nu pot intra . “ Vilele “ sînt atît de apropiate încît în unele locuri ferestrele deschise aproape se ating ; nu există canalizare , toate au fosă septică , astfel că apa puțurilor din zonă poate fi numită oricum , numai apă nu ; apă curentă se va trage cînd va avea bani și interes primăria localitații Atirnații Adunați și Răsturnați de care ține administrativ respectivul … cartier ; gaze nu au decît la butelie și nu o dată cumpărători de bună credință au fost păcăliți că există rețea de gaze ( prin îngroparea unei butelii în curte - vezi cazul lui Neacșu Gheorghiță ) . " Vile " construite cochet în jurul unui lac , au ajuns astăzi , după cîțiva ani să fie așezate în jurul unei haznale !
   Dar aspectul ? Un copil de ciclu primar poate desena case mai frumoase decît cele ridicate în zonele în discuție . Drumuri ? Ca la țară , acolo unde și sînt de fapt ! 
   Dar nimic nu conta , nimic nu avea importanță , noi trebuia să cumpărăm ! Ca să nu ne mai lungim inutil , zaiafetul s-a stîrnit așa de tare , încît pe ce-am descris mai sus s-au platit și 2000 € pe metrul pătrat ! Cine să bage de seamă hoția și porcăria ? Banii creșteau în pom ! 
   Toți aveam bani și așteptam vremuri și mai bune !

   Și măcar dacă ar fi fost meritul guvernului Tăriceanu și nu al situației internaționale foarte favorabile , mai aveam astăzi o șansă ! Din păcate meritul a fost al unei minunate conjuncturi ... 

   Și dintr-o dată , șoc : pornită în SUA , unda crizei s-a propagat cu o viteză de tsunami . Viteza nu ne-ar fi deranjat , efectele ne-au deranjat : case cumpărate cum vorbeam mai sus , nu s-au mai vîndut nici la sfert de preț , aspiratoarele , frigiderele , televizoarele și toate cele cumpărate doar cu buletinul au început să scîrțîie și apoi chiar să se strice !

   Și au venit niște alegeri .
   Și au trecut niște alegeri .
   Și vechiul guvern a fost înlocuit de noul guvern ce avea să devină la rîndu-i vechiul guvern .

   Iar criza , nemiloasă ca un tsunami după cum spuneam , a început să roadă afacerile de carton , și veniturile de fum , iar ratele au trebuit plătite ! Cum ? Vînzînd terenul de la …. și de la …. și de la …. că doar valorează atîția X00.000 € ! De dat am dat noi X00.000 € , însă valoarea lor reală este …. alta ? Iar acum în plină criză , cînd nu se mai dau credite de loc , cînd nu sînt bani , cînd “ planeta se scufundă “ , fostele investiții au devenit niște bolovani legați de gît : cine a fost norocos a vîndut recuperînd cam un sfert din banii dați inițial ! Tăranii ăia “ proști “ care ne-au vîndut pîrloagele lor , cred că se prăpădesc de ris !

   Situația s-a îmbunătățit ? Deloc , chiar s-a înrăutățit : iar noul guvern , în loc să ne înțeleagă , ne-a lovit și mai rau ! Au crescut toate prețurile odată cu majorarea TVA , au dispărut peste noapte firme și implicit locuri de muncă , firmele cu adevărat solide au fost puține , iar averile din hîrtie și falsa prosperitate s-au risipit ca un fum de Carpați fără filtru , lăsînd același gust neplăcut !
   In toată istoria asta , în care toți ne-au vrut binele și ne-au explicat după criză ce anume s-a întîmplat , în tot acest cor tragic , un singur personaj și-a păstrat calmul și și-a văzut de treabă : bineințeles , guvernatorul BNR , căruia îi și mulțumim , noi ăștia mici , de pe stradă !
 
   Din păcate , nu avem mai mulți Isărești să înlocuim mulțimea de ponți , tonți , cepoci , abramburici , etc , etc . In deja prostul obicei românesc , vom înțelege ce a făcut guvernatorul BNR pentru țară abia cînd nu va mai fi printre noi , și-i vom închina ode , îi vom ridica statui pe străzile botezate cu numele său , îi vom studia opera și vom înțelege în sfîrșit ce a vrut să spună ! Pînă atunci însă , sîntem prea mici să-i recunoaștem meritele , prea invidioși pe știința domniei sale și prea mîndri de neștiința noastră , prea ignoranți pentru înțelegerea sfaturilor sale !
   Sperînd ca acel moment , al recunoașterii , să vină cît mai tîrziu cu putință , sperînd în egoismul nostru mărunt că se va mai ocupa de noi încă multă vreme sfătuindu-ne și explicîndu-ne , îi mulțumim că atunci cînd ne-am trezit din coșmarul roz ce ne luase mințile , nu ne-a spus plin de mîndrie părintească : “ nu v-am spus eu ? “ ! 

   Din fericire criza a lovit lumea la puțină vreme după ce românul a învățat să cheltuiască și că se poate trăi fără muncă - adică pe datorie , poate învățăm că e mai bine și mai sigur să procedăm ca nemții ( întîi muncă , apoi cheltuieli ) decît ca frații noștri întru ortodoxie
( cheltuiește cît poți că dacă te îndatorezi prea mult nu-i mai dai înapoi ) ! Nu uitați că Grecia a mai refuzat o dată plata datoriei externe !

   Cu pași mai repezi decît ne închipuim , alegerile se apropie : care alegeri ? Puteți întreba , nu este o problemă : niște alegeri …. Chiar contează care ? Cînd s-a simțit ultima dată că au fost alegeri ? Cînd s-a simțit în bine vrem să spunem … 

   Răspunsurile la aceste întrebari sînt lipsite de importanță , mai important este cu cine votăm și să ne lămurim : “ noua guvernare “ ce ne va oferi oare –  
o continuă dezamagire sau dezamăgirea va continua ? 

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu