Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 1 decembrie 2012

Ziua naţională ?


 
   Rostul şi legitimitatea zilei de 1 decembrie ca sărbătoare naţională

 

   Aproape o sută de ani , acel nou concept de zi naţională ( a României şi a românilor ) , a fost legat de 10 mai .
   Ce însemna însă 10 mai ? Pe data de 10 mai 1866 , principele Carol de Hohenzollern depunea jurămîntul ca domn al Principatelor Unite în faţa Adunării Reprezentative a ţării , începîndu-şi în mod oficial domnia de 48 de ani . Tot într-o zi de 10 mai , dar 1877 , acelaşi Carol proclama în faţa parlamentului independenţa României . Aşadar , asta însemna 10 mai !
 
   În 30.12.1947 , aşa cum bine ştim , regele Mihai a fost forţat să abdice , monarhia constituţională fiind înlocuită cu " puterea populară " : ce a însemnat această putere populară , vom discuta cu altă ocazie , acum ne interesează doar faptul că , noul regim s-a grăbit să proclame și o nouă zi naţională , anume " ziua insurecției armate antifasciste,începutul revoluției populare în România " ! Adică , pentru cei mai tineri , 23 august , cu referire la nenorocitul 23 august 1944 ( dar şi la 1939 , credem noi ! ) .
   Şi fost-a 23 august sărbătoare naţională pînă în 1989 inclusiv , pentru ca , prin legea 10 din 1990 , noua putere de la Bucureşti să hotărască faptul că 1 decembrie preia această funcţie !
   Pînă aici , totul este , sperăm , simplu şi clar : problemele încep abia acum !
   Legea 10 din 1990 , preluată şi în constituţia din 1991 şi următoarele , are o lacună interesantă : declară această zi sărbătoare naţională , dar ... nu explică de ce !
   Dacă legiuitorul crede că toţi românii sînt atît de şcoliţi şi de deştepţi încît nu mai au nevoie de explicaţii , se înşeală ! Noi avem nevoie , chiar vrem aceste explicaţii ! De ce oare , din ce motiv ocult , guvernul Roman a luat această decizie pe 31 iulie , iar preşedintele Iliescu s-a grăbit să promulge legea iar monitorul oficial să o şi publice a doua zi ? Ciudată grabă într-o ţară în care lucrurile se fac respectînd dictonul latin festina lente ! Lăsînd de o parte gestul de jignire la adresa a circa 10 % dintre cetăţenii României şi , ştiind că nimeni nu regretă de fapt 23 august ( doar că era în vară , pe căldură ) , nu pricepem rostul zilei de 1 decembrie ! Să o luăm la bani mărunţi :
-         9 APRILIE 1918 UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA
-         28 NOIEMBRIE 1918 UNIREA BUCOVINEI CU ROMANIA
-         1 decembrie 1918 – adunarea de la Alba Iulia , nicidecum unirea : pentru unirea efectivă , anul 1919 va fi decisiv , prin războiul împotriva Ungariei Sovietice şi a guvernului Bela Kuhn ! Toată povestea ar trebui spusă în şcoală , însă .... ca de obicei se omite !
   Şi atunci , de ce s-a ales 1 decembrie ? Am dori nişte explicaţii , noi fiind dintre prostovanii care nu pricep ! Da , sîntem mai grei de cap , motiv pentru care nici nu ne gîndim că totul s-a făcut în fuga mare , fără nici o legătură cu interesul naţional ( tipic pentru omul care cere astăzi echilibru susţinînd pentru funcţia de premier un plagiator ) , numai şi numai împotriva ideilor promonarhice , vii încă pentru o mică parte a populaţiei ! De asemenea , oricîte eforturi am face , nu ne amintim comportamentul abject , penibil şi rudimentar al aceluiaşi personaj şi al autorităţilor române " libere " , la adresa exregelui Mihai în anii 90 : cum am apărut noi toţi , o ţară întreagă în ochii lumii întregi , nu l-a interesat pe TOV echilibru , el/ei şi-au satisfăcut pornirea  primitivă de moment şi a fost suficient !

   Aşadar , de ce este 1 decembrie ziua naţională a României ? 

   Prostiile unor conducători , senzaţia lor de cunoaştere a tot şi toate , convingerea existenței propriei genialități , ne-au adus de-a lungul timpului numai belele !
   Dar cum , noi , oamenii de pe stradă , nu avem nici o vină  ? Ba da , aceea că-i votăm şi astfel îi legitimăm în poziţii pe care nu le merită !

   Cu rugămintea de a vota pe 9 decembrie , dar şi de a vă gîndi de DOUĂ ori înainte de a pune ştampila , vă urăm , tuturor concetăţenilor noştri
LA MULŢI ANI ! 
 
   Vă spun sincer , că închei destul de îngîndurat ; mă tot întreb de cîteva zile și , din păcate nu găsesc răspuns : pe 6 iunie , Ikea Suedia , lucrează oare ?

                              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu