Faceți căutări pe acest blog

marți, 27 noiembrie 2012

Utopia ovină

     Utopia oii deștepte !

    Am mai spus-o și cu alt prilej : România este unde este - adică foarte jos - pentru că întotdeauna i s-au dat lecții de făcut ! Mai tot mereu pe români i-a învățat cineva , în ultimii 200 de ani , cum este bine , și cum trebuie să facă !
   Pînă la Regulamentele organice , țările Române n-au avut legi scrise ( mă rog , aproape de loc ) .
   Își închipuiește cineva că aici s-a trăit în anarhie ? Din contră , fără legi gîndite de mari juriști europeni , fără invenții și alte prostii , românii trăiau foarte bine slujindu-se de pravilele din bătrîni : nu aveau nevoie de legi scrise pentru că aveau legea pămîntului ! Și legea asta a pămîntului , păstrată din moși strămoși pe cale orală , era sfîntă ! În secolelele XIX și XX , cînd niște hrăpăreți au încercat să pună mîna pe pămînturi obștești ( deci comune ) , țăranii ăia proști , au scos înscrisuri de proprietate vechi de sute de ani , documente care le atestau stăpînirea neîntreruptă asupra locului !
   Lucrurile erau atît de bine înrădăcinate , încît funcționau perfect fără nici o intervenție !
   Și dacă împărțeau moși , chiar și pe groși , treburile mergeau mai ceva decît pe calculator !

   Însă a trebuit să ne civilizeze generalul Kiseleff , apoi Cuza care ne visa o mică Franță și după el toți ceilalți ! Toată lumea știa ce ne trebuie nouă aici , iar noi , avînd niște conducători nevolnici , am înghițit și înghițim tot ! Alții știu mai bine ce să mîncăm , cu ce să ne îmbrăcăm , ce să cîntăm , iar noi , ca oile ...
                                                ” De-așa vremi se-nvredniciră cronicarii și rapsozii;
                                         Veacul nostru ni-l umplură saltimbancii și irozii...

   O fi bine ? O fi rău ?

   Nu știm ; știm însă că această așa zisă democrație ne omoară : luăm din nou pe nemestecate ideile altora și le aplicăm la noi . Ca oile ...
   Iarăși conducători ” agreați ” de cîte o Înaltă Poartă ne explică ce ne trebuie ! Ca să înțelegem cum stă treaba cu România și românii , vom da un exemplu : foioasele ( cam tot ce crește pe la noi , stejari , fagi , ulmi , ați înțeles ideea , orice în afară de conifere ) au un anumit ciclu de viață , avînd nevoie periodic de un timp de odihnă . Faceți o experiență : luați în casă un asemenea copăcel primăvara sau vara și îngrijiți-l normal . Se va dezvolta normal , îi va merge chiar foarte bine ! Toamna încep problemele : dacă îl scoateți și-l lăsați afară , oricît ar fi de grea iarna , în primăvară va înverzi și își va relua ciclul de viață pînă în toamna următoare ; dacă însă , din milă sau curiozitate copăcelul nu va fi scos , în scurtă vreme va muri ! Da , va muri , pentru că a fost scos din normalitatea lui și s-a încercat aplicarea unui ciclu potrivit pentru plantele exotice !

   Cam așa s-a întîmplat și cu românii și România . Unii ne-au modernizat fără să ne întrebe dacă vrem , alții ne-au învățat cam ce ne-ar plăcea și ce nu , deși știam asta și singuri ! Unii au făcut asta cu bunăcredință , alții , din contră ! Și noi mereu la mijloc ! Ca oile ...

   Revenim la istorie ....
   Cît timp strămoșii noștri și-au văzut de treaba lor , n-au imitat pe nimeni și n-au încercat să introducă ” noutățile ” altora , lucrurile au mers bine și foarte bine . La Nicopole , Mircea bazîndu-se pe experiența proprie , deloc neglijabilă , în relațiile cu turcii otomani , a propus un plan de luptă realist și cu mari șanse de izbîndă ! Cavalerii apuseni , în special francezi ( iar francezii ! ) , l-au luat în rîs pe sălbaticul de la Dunărea de jos : ce putea ști un om a cărei țară nu construise catedrale , nu se închina papei și conducea niște golani fioroși coborîți din munți ?! Și au făcut așa cum îi învăța nu mintea , ci onoarea !
   Ce noroc că sălbaticul acela de ortodox nu știa de integrarea europeană !!! Știți ce a făcut Mircea ?

                                                       ” La Nicopole văzut-ai cîte tabere s-au strîns
                                             Ca să steie înainte-mi ca și zidul neînvins ”  ...


   ... omul și-a strîns jucăriile , și-a plecat acasă : se lămurise cum gîndesc occidentalii și pur și simplu a ȘTIUT ce avea să se întîmple ! Și odată lămurit , i-a ... lăsat în plata Domnului și dus a fost cu tot cu golanii lui ! Dar dacă rămînea , ce s-ar fi întîmplat ? Simplu , ar fi fost măcelăriți el și ai lui și poate rămînea în vreo cronică apuseană ca o notă de subsol , cu numele greșit scris ! A făcut bine ? Sigur că da , chiar dacă Valahia lui însemna în Europa chiar mai puțin decît România de astăzi !
   Alexandru cel Bun și-a trimis oștenii să lupte contra teutonilor și nu s-a rușinat de asta : ba chiar a împrumutat Polonia cu bani !
   Ștefan cel Mare , după ce s-a sustras capcanei ce a dus la moartea tatălui său ( nu cred că a uitat Rusăneștii toate zilele lui ) , s-a apucat să vîneze tronul Moldovei și , culmea l-a și ocupat . Și vă închipuiți că a început prea plecat să-i imite pe alții ? Nu , pur și simplu a inventat : țara simțea lipsa unei pături puternice de oameni liberi , dispuși să lupte , să aibă motive să-și dea viața ! Și pentru că la urcarea pe tron n-a găsit aceasta pătură socială , a creat-o ! Ce altceva credeți că este legenda Vrîncioaei ? Ștefan , cu înțelepciunea lui de om simplu , neșcolit dar cu fler , a împroprietărit cît mai mulți viteji , a ridicat oameni noi , gata sa-și dea viața pentru el și pentru Moldova : și ce a obținut , s-a văzut ! Închipuiți-vă ce situație , oastea cea mare a țării devenise un instrument de temut ! Să ne amintim : pe Matiaș Corvin l-a cotonogit la Baia de nu s-a văzut ; a pierdut ieșirea la mare , dar cu luptă și fără să se facă de rîs ; cu Înalta Poartă s-a ciocnit de prea multe ori ca să le mai amintim în amănunt aici , dar clar este că dator n-a rămas , ba chiar din contră ; în Muntenia a schimbat domni fără nici o jenă ; iar cu nerecunoscătoarea Polonie , mare putere a momentului , și-a încheiat socotelile înjugîndu-l pe Ioan Albert la plugul din Codrii Cosminului , și , amintindu-și că aceeași Polonie mai avea datorii de pe vremea moșului Alexandru , și-a luat gajul numit Pocuția ! Cît despre tătarii de la Crîm , i-a ciocănit pe unde i-a prins !
   Și ce urmași au avut oamenii aștia care n-au copiat pe nimeni ? Păi , a fost și un Lăpușneanu , și un Cantemir , și cîte un Mihnea , de i-au zis oamenii turcitul ; oameni dispuși să-și plece capul pentru o putere iluzorie ! Atunci cînd la tron au venit din nou bărbați adevărați , Poarta a făcut pasul final și a început să numească domni . Dar nici fanarioții nu s-au atins de legea pămîntului : pînă și ei au condus , ținînd cont de legile locurilor !  


   Și în locul unei dezvoltări liniare , pas cu pas , în modul și în ritmul care ne convine nouă , s-au găsit unii deștepți să ne modernizeze ! Și ne-au modernizat de ne-au omorît ; prin salturi imposibile , societatea românească a adoptat forme noi păstrînd fondul vechi : mai întîi și mai întîi , dădea bine să fii cît mai oriental , cu giubea și narghilea , apoi cît mai occidental , cît mai ” bonjourist ” . Bine se pare că n-a fost nici așa , nici așa , pentru că fondul celor mulți a rămas românesc , producîndu-se o ruptură .
Iar în urma acestei rupturi , ce a rămas ? A rămas pe de o parte , o clasă conducătoare , ce se crede o elită - doar se crede , în realitate însă ...
" Dar cum nu socotiți dumneavoastră că patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor ? "
   Și a mai rămas și o clasă de neterminați , nici țărani , nici orășeni și , un număr oarecare ce au ajuns să facă ce n-a făcut românul niciodată - să muncească în străini , să-și uite casa , locul și limba și să fie și mîndru de asta !
   Iar pe de cealaltă parte a rămas ce ? Au rămas românii , nici mai buni și nici mai răi decît alte neamuri , nici mai muncitori și nici mai puturoși decît alții , nici mai proști nici mai deștepți , însă sigur cu alte obiceiuri !
   Fără haloin și fără valăntainsdei , însă cu baia de Bobotează și bătutul halviței la Lăsata Secului ... am vrea noi , dar nu se mai poate : pervertirea s-a produs ! Atîtea încercări repetate de a ne face cînd orientali cînd occidentali , ne-au lăsat undeva la mijloc , nici cu unii , nici cu alții : ce eram noi diferiți de vecini , acum este și mai și !

   Iar procesul de " ovinificare/oizare " continuă : tot în detrimentul nostru , se fac iarăși experimente aici ; de data asta ne civilizează UE și noi , cuminți , ca oile , acceptăm din nou ....
   Ca oile ...

   Vă mai place Miorița ?
 

                       Ω

 











 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu