Faceți căutări pe acest blog

vineri, 23 noiembrie 2012

Utopia porcină


   Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 70.000 locuitori .
   Norma pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori.

   Ne gîndeam noi mai zilele trecute , la acel Sima Islandezul : ce om hiclean s-a arătat a fi ! Adică , nu doar că nu a înmulțit banii boierilor ce au avut încredere în el , dar i-a mai şi furat ! Ca să fie pe înțelesul tuturor , acest ... om , pur şi simplu i-a păcălit pe investitori lăsîndu-i fără bani ! Dar şi boierii ceia , ce oameni , să se ia după vorbe şi să-şi piardă ei bănişorii ...
   Stop : nu-i plîngeți , că nu şi-au pierdut banii de pîine la acest nou Caritas ; în plus , pentru unii poate s-a făcut şi un strop de dreptate divină !
   Dar nu asta contează : contează să aflăm de ce s-a ajuns în această situație !
   Aşadar , de ce ? Pentru că domniile lor , investitorii , au procedat aşa cum i-a învățat viața de zi cu zi : oricine este bun pentru orice muncă , dacă se laudă cu asta !
   Şi atunci , dăm năvală ca porcul la troacă , convinşi că-i leopardul ! Dar nu este , pentru că zicea vorba de bîlci :
                                                              " afară-i vopsit gardu '
                                                                 şi-năuntru leopardu ' "!
   Dar pînă şi leopardul ăsta vopsit este utopic , făcînd să iasă la iveală comportamentul porcin şi trivial al celor mai mulți : de fapt , Sima le-a promis , ei i-au dat , iar el nu s-a ținut de cuvînt ! Clar ! Dacă îi reuşea Islandezului şmecheria , era Dumnezeu , aşa însă , a fost retrogradat în poziția de  .... fochist !

   Dar noi , ăştia mulți şi " deştepți " , care ne dăm bănişorii din mînă cînd nici măcar nu ni se promite ceva , sîntem mai breji ?
   Stăm drept și ni se pare că judecăm strîmb ; stăm strîmb , însă socoteala tot strîmbă ne pare ! Și pentru că nu ne putem lămuri , cerem ajutorul altora mai bine pregătiți ! Vă rugăm , citiți cu atenție și , dacă puteți să ne explicați ...

   Problemă
   Se dă o țară , să zicem România ( pentru ușurința calculelor ) ; în această țară , funcționează un sistem politic democratic , sistem în care președintele și primarii sînt aleși prin vot majoritar direct ( deci președintele este tot un fel de primar ) , iar camerele parlamentului și consiliile locale prin reprezentare proporțională . Între timp , au fost făcute unele mici schimbări , însă sistemul , în mare și în esență este tot acesta .
   Nedumerirea noastră , se manifestă în legătură cu alegerea parlamentului : adică , populația României , trimite în parlament , cîte un deputat pentru fiecare 70.000 de locuitori , respectiv un senator la fiecare 160.000 . Pînă aici , la cifre , totul este clar ! Dar tot de la cifre avem noi dureri de cap ... Iată de ce : pe la mijlocul clasamentului județelor după numărul de locuitori , găsim o pereche interesantă , Vaslui și Sibiu ; cele două județe ocupă locurile 23 și 24 , cu circa 460.000 de locuitori , respectiv 420.000 . Pentru că ultimul recensămînt nu ne-a dat pînă acum date certe , ne folosim de date sigure dar puțin mai vechi
( diferențele nu pot fi semnificative , că n-am avut nici molimă , nici război din 2006 pînă acum ) . Și pentru că vorbeam despre cifre , să le folosim : vor trimite în parlament

             460.000/70.000 = circa 7 deputați
Vaslui
             460.000/160.000 = circa 3 senatori

             420.000/70.000 = circa 6 deputați
Sibiu
             420.000/160.000 = probabil 2 senatori

   Pînă aici , totul este în regulă și corect ! Vi se pare ? Dar în afara numărului de locuitori , democrația ” noastră ” originală , este oarbă ? Nu mai vede chiar nimic ? Iată un mic exemplu , cel al pozițiilor celor două județe funcție de cît de mult , bine și productiv muncesc locuitorii lor :

Vaslui PIB/per capita                - € 2975

Media națională PIB/per capita - € 5664

Sibiu PIB/per capita                   - € 7454

   O privire aruncată oricît de scurt , ne spune că Vasluiul este pe la jumătatea mediei naționale , iar Sibiul cu vreo 40 % peste aceasta : aceste cifre plasează în contextul economiei românești județul Sibiu pe locul 8 și județul Vaslui pe locul ... Pe locul cît și care ? Ghiciți ? Dacă nu , vă spunem noi : pe locul 42 !
Nu-i așa că sună mai frumos 42 decît pe ULTIMUL LOC ?
 
   Similar se întîmplă și cu alte județe , care stau frumos perechi - perechi : să luăm în discuție doar Argeș și Galați ! Cele două vor fi reprezentate de un număr apropiat de senatori și deputați , diferența ca număr de populație între ele fiind de sub 30.000 de locuitori . Diferența în PIB/per capita ? Nesemnificativă din nou : Argeș € 8149 și Galați € 4528 , adică aproape de la simplu la dublu ! Cele două județe , ocupă în clasamentul PIB locurile 4 și 30 și vor fi reprezentate cam la fel !
   De ce ?
   Este corect ?
   Poate părea , dar nu știm și dacă este !
   Aceasta a fost problema : are cineva rezolvarea ei ?

   Să vedem ...
   Cu mult timp în urmă , în lumea asta mare se folosea un sistem de vot care împărțea cetățenii unei țări după avere , dînd drept de vot și automat de reprezentare , unora în detrimentul altora : în respectivele sisteme , femeile nu aveau acest drept și erau tratate ca un fel de animale de casă , cetățenii care nu realizau un anumit venit la fel . A folosit și România acest sistem electoral ( censitar - de la latinescul census ) , în baza lui , corpul electoral fiind împarțit în 2 colegii , ulterior în 4 , în 3 și în final iar în două . Sistemul ( nu intrăm în amănunte ) a funcționat pînă la primul război mondial ( 1917 ) , cînd noile realități l-au aruncat în desuetudine : se baza pe proprietate ( doar proprietarii aveau drept de vot și erau plasați în colegii după cuantumul impozitului plătit ) , dar reforma agrară de după război a creat o pătură largă de mici proprietari rurali ; în plus , teritoriile proaspăt alipite regatului , veneau fiecare cu alte obiceiuri . Vechiul sistem , desuet după cum spuneam , a fost abandonat în favoarea votului universal ! Universal , vorba vine : existau în continuare categorii de cetățeni ce nu votau , inclusiv femeile . Cu mici schimbări , sistemul a funcționat pînă au venit stăpînii de la răsărit și brusc a votat toată lumea : ba chiar dacă votul era un drept , ei îl făcuseră obligație și te alergau cu urnele ! Fiind însă lipsit de importanță , era privit ca o cheltuială inutilă și o acțiune derizorie ! Pe moment , suficientă istorie !

   Și astăzi ? Astăzi avem un sistem nefuncțional și chiar nedrept : nefuncțional pentru că produce numai nemulțumiri și rateuri , nedrept pentru că nu ține cont de realități ! De ce se ține cont în norma de reprezentare doar de numărul populației ? De ce legiuitorul merge în continuare pe principiul

” minte multă nu se cere ,
      prost să fii să ai putere ” ?
 
   Vă pare normal ca voturile să fie perfect egale ?
   Atunci cînd un intelectual , care înțelege mecanismul societății , refuză să meargă la vot , avem o problemă ! Una mare , mare de tot ! Dar se întreabă cineva , care este cauza acestui refuz ?
   Poate ar trebui să lăsăm odată pentru totdeauna rețetele altora și să le aplicăm pe ale noastre :
- reprezentarea în parlament 25 % după numărul populației și 75 % după PIB ;
- drept de vot doar pentru persoanele cu domiciliu stabil ;
- exercitarea votului doar în localitatea de reședință ;
- ridicarea vîrstei majoratului electoral la cel puțin 21 de ani ;
- normă de reprezentare de unu la 100.000 și parlament unicameral ;
- alegeri parțiale a cîte o treime la 2 ani ;  
- autentificarea în momentul prezentării la vot pe un sistem de calcul prin CNP și parolă unică aleasă de fiecare cetățean .

   Ar trebui să ne învățăm minte odată pentru totdeauna : ce funcționează perfect pentru alții , la noi s-ar putea să nu meargă de loc !
   Nu este nici o rușine , nici calea inversă poate nu merge !
   Și atunci ?
   De ce să imităm ?
   De ce acest mimetism care ne pune permanent în inferioritate ?
   Al cui interes este la mijloc ?
   Al nostru , sigur nu !
   Deci ?

   Putem da în continuare cu rîtul în troacă , dar troaca singură nu se va umple ! Din păcate , nici nu vine nimeni să ne-o umple , aşa că ar cam trebui să facem efortul ăsta singuri , singurei ! Cum ? 
   Renunțînd la acest sistem democratic pe care l-am complicat la maximum şi trecînd la o altă formă de democrație , mai apropiată de realitate !

   Ce părere aveți ? N-ar trebui să renunțăm la sistemul ăsta porcesc , în favoarea altuia , care să    încurajeze meritul ?









                   Ω


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu