Faceți căutări pe acest blog

vineri, 16 noiembrie 2012

Alejo Carpentier și marea desfrunzire


   Desfrunzirea și mătura , spălatul și alegerile

 

   Poate fi o legătură între cele mai sus enumerate ?
   La o primă vedere , nu … la o a doua însă , sigur da !
   Într-un roman ce trebuie neapărat citit de către oricine ajunge la putere - Recursul la metodă - Alejo Carpentier , ne povestește despre faptul că supușii vopseau frunzele copacilor în verde  ,pentru a plăcea dictat orului ce venea în vizită : astăzi , primăriile au început să vîneze frunzele , mai au puțin și le vor smulge din copaci pe cele necăzute încă , doar pentru a demonstra cît de activi sînt ei sub guvernarea Ponta : nu li se pare jenant ? Se pare că nu ! 

   În vara ce s-a încheiat , au fost în toată țara călduri ucigătoare , secetă , vîntul a transportat munți de praf dintr-un loc în altul , iar primăriile au reacționat în cel mai bun caz prin pedepsirea unor cadre medicale medii : vă amintiți amărîtele care au petrecut vara în corturi la nivelul asfaltului ?
   Cu siguranță !
   Da , vă amintiți , însă nu vă amintiți și cît de des au fost spălate străzile ? Și nu vă amintiți , așa că vă spunem noi : foarte rar sau niciodată ! Dogoarea asfaltului , ce ajungea la 55 sau 60 de grade în miezul zilei , nu era diminuată prin nimic ; semaforizarea aberantă a sporit temperaturile diurne , le-a prelungit noaptea și a distrus drumurile ; vegetația , în multe locuri neîngrijită și prăfuită , a sporit efectul și impresia de sahară europeană , etc , etc !

   În schimb acum , în octombrie și noiembrie , se simte o nevoie acută de udătură pe străzi : se spală carosabilul cu frenezie ; se mătură cu ardoare ; se strînge gunoiul înainte de a se fi făcut ; frunzele uscate au devenit inamicul public numărul 1 .
 
   Să fie vreo legătură cu alegerile ce vor veni ?
   Așa părere proastă au primarii despre noi ?
   Iar noi uităm și ne vindem atît de usor , pe noi și votul nostru ?

   În final , pentru că nu uităm , pentru că nu avem voie s-o facem , revenim cu cîteva întrebari la care , deși căutăm de mai multă vreme răspuns , nimeni nu-l găsește :
-         cum evoluează ancheta în cazul Brădișteanu – Nastase ?
-         cum evoluează ancheta în cazul cadrului didactic ce însoțea grupul de copii din care a murit o fată de 13 ani căzînd din tren ?
-     cum evoluează anchetele referendumului ?
Sau toate deja au murit ?
 
Am vrea să mai știm :
-         unde este și cum funcționează sistemul de semaforizare inteligentă al lui Videanu ( și cît a costat acest sistem ) ?
-         de ce se schimbă bordurile puse acum doi ani sau anul trecut ?
-         de ce se taie canale transversale în drumuri proaspăt asfaltate ?
-         cît valorează real investiția de maximum prost gust , făcută în așa zisul parc de distracții de la sala Polivalentă ?
-         după alegeri , primăriile vor mai avea bani de deszăpezire dacă acum îi cheltuiesc pe desfrunzire ? 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu