Faceți căutări pe acest blog

vineri, 9 noiembrie 2012

Viitorii noştri

   Succesul unui tip de educaţie ?

   Trebuie să recunoaştem că mulţi dintre noi , cei mai mulţi de fapt , am fost educaţi pe vremuri , după sisteme vechi , perimate şi prăfuite : aşa este !
   Tocmai din acest motiv , cîteodată , ne simţim depăşiţi de comportamentul educaţilor după sisteme moderne ... Putem spune că , în unele momente , chiar nu pricepem ce se întîmplă !
   Aşadar : zilele trecute am participat la o întrunire , avînd ca scop lansarea unui anumit produs pe piaţa românească . Bineînţeles că totul s-a desfăşurat într-un oraş autohton , o fostă capitală , cu multe obiective demne de a-ţi atrage atenţia şi cu oameni foarte amabili dar şi foarte atenţi la cheltuielile lor ! Însă nu despre zgîrcenia gazdelor noastre vrem să vorbim , ci despre ceva mult mai simplu !
   Ne aflam într-un muzeu din respectivul oraş , într-un grup de circa zece persoane , însoţiţi de un ghid : grupul civilizat , oamenii şcoliţi , ba chiar ( unii ) prea şcoliţi , ghidul foarte bine pregătit ( nu genul care recită ) ne spunea numai lucruri interesante - presărate cu glume şi ironii . Într-un cuvînt , lucrurile se desfăşurau nesperat de bine şi de plăcut - însă ... însă o pereche era însoţită de copii ( îi vom numi în continuare copii doar din cauza vîrstei lor fragede ) ! 
   Drept care , vizita nu s-a desfăşurat ci s-ar fi desfăşurat foarte plăcut ! Comportamentul familiei cu copii , ne-a făcut să fim mai atenţi la compatrioţii noştri decît la expoziţie !
   De ce ? Simplu , dacă aflaţi cum au decurs ostilităţile ; iar pentru a înţelege cît mai exact , iată cîteva date regizorale de care trebuie ţinut cont cînd se citeşte scurtul text de mai jos :
F - fata 9 poate 10 ani - mereu vorbeşte foarte tare , în orice moment , peste oricine , o preocupă numai propria persoană moştenind egoismul părintesc !
B - băiatul 7 spre 8 ani - vorbeşte mai tare decît sora sa pe care vrea mereu să o acopere , în încercarea disperată şi nereuşită de a o eclipsa !
F + B - la începutul zilei erau probabil îmbrăcaţi curăţel , acum însă , pe la ora 16 , par să fi scăpat cu fuga de la Stalingrad ; priviţi izolat ar deranja , însă în contextul întregii familii se înscriu perfect în unitatea grupului !
M - mama - între 30 şi 35 de ani , îmbrăcată de parcă abia a ieşit din bucatarie - figură de martir care cu greu îşi mai duce crucea , completată , paradoxal , de o voce de stentor .
T - tatăl - circa 40 de ani - un tip clar realizat : are MAŞINĂ , umblă îmbrăcat în trening , cu o scurtă ( giacă ) pe deasupra - întotdeauna are de întrebat ceva cînd în mod evident altcineva a început deja să vorbească ; întotdeauna ştie tot , de la cineva care i-a spus lui ...
V - vizitatori de tot felul , de toate vîrstele şi sexele , din grupul nostru sau nu ; ţinută civilizată , comportament aşişderea ( chiar dacă unii îi puteau da lecţii ghidului în multe domenii , ascultă cuminţi explicaţiile acestuia ) !
G - ghidul - un bărbat de circa 40 de ani , cu o voce fermă şi un limbaj punctat de regionalisme - presupunem pedepsit pentru anumite motive necunoscute nouă şi trimis din această cauză cu grupul nostru pentru executarea sentinţei .
Şi după atîta introducere , iată şi scurtul spectacol :

G - În muzăul nostru au fost adunate pes ...
F - Mie mama-mi cumpără avion !
B - Mama , vreau şi eu avion !
M - Da !
V - Uluiţi , nu scot nici un sunet !
T - Dar cine ieste acum director la muzeu' ăsta ?
B - Avionu' meu să fie mai mare !
T - Da' ministeru' culturii cît vă dă ?
G - Acest exponat a fo...
M - Da !
B - Mie-mi ia avion mai mare ( fuge printre picioarele ghidului ) !
F - Mama , mama vreau îngheţată !
B - Mama , mama şi io vreau îngheţată !
M - Da !
V - Dar în contextul afirmării tendinţe....
B - O să mergem la meci !
M - Da !
T - Şi toate astea din muzeu ie vechi ?
G - D...
T - Da' cîţi angajaţi sînt la muzeu ?
G -  ....
V - mormăie nemulţumiţi
T - Şi cît cîştigi pe lună ?
M - Da !
T - Da' directoru' cît cîştigă ?
G - În partea stîngă avem ( nu se mai aude pentru că F , B , M , T vorbesc între ei despre ceva de cumpărat şi apoi de mîncat )
V - Sssst !
T - Se întrerupe o clipă , uluit de lipsa de respect pe care o arată ceilalţi lui , şi familiei lui , însă imediat continuă , cu voce şi mai ridicată !
M - Da !
V - Încep să se împrăştie în încercarea de a se îndepărta de grupul terorist .
F + B - Se joacă în jurul unui grup statuar din lemn de care trag de zor în încercarea de a se ascunde .
T - Cu voce foarte ridicată , răspunzînd probabil unei atenţionări venite de la un alt V - Vezi de treaba dunitale că aşa se ieducă azi copiii în libertate nu ca-n comunism care ...
M - Da !

   Nu contează ce mai debitează doamna ori domnul , grupul profită de eveniment şi se dispersează în linişte , mulţumind discret ghidului martir !

   Întorşi la hotel , în sfîrşit eliberaţi din ghearele agresorilor noştri , am avut o surpriză neplăcută : teroriştii sînt cazaţi în preajma noastră , ba chiar îi vedem trebăluind pe la maşină , aceasta fiind înmatriculată cu numărul JJ-Nr- ( şi aici nu-mi mai amintesc bine ) ARH , DOC sau ING !
   Nu ştim care a fost evoluţia evenimentelor , pentru că am hotărît că avem treburi urgente de rezolvat în altă parte şi am plecat !

   Totuşi , o întrebare mă bîntuie şi nu-mi dă pace : cît cîştigă oare ghidul  ?
                   Ω

P.S. Întîmplarea este autentică în proporţie de 99 % !
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu