Faceți căutări pe acest blog

vineri, 2 noiembrie 2012

Un om a mușcat un cîine , este o știre !

Un cîine a mușcat un om , nu !

   Faptele cum s-au întîmplat ( materialul brut ; pentru a înțelege exact ce s-a petrecut , vă rugăm să citiți textul îngroșat și subliniat ce urmează ; numerotarea își va dezvălui scopul în scurtă vreme ) :

1 - în cursul acestei dimineți , un cetățean ce se îndrepta spre o întîlnire cu
2 - un grup de prieteni ,
3 - privind mult prea concentrat o domnișoară ziarist ,
4 - s-a împiedicat de o bordură , și a căzut ;
5 - cei ce-l însoțeau n-au avut timp să-l țină ;
6 - în cădere s-a lovit la mîna dreaptă ;
7 - un echipaj Smurd a sosit imediat la fața locului unde i-a acordat îngrijiri ,
8 - apoi l-a transportat la spitalul de urgență Floreasca .
9 - Starea pecientului este foarte bună , viața nu i-a fost pusă în pericol după cum spune medicul ce l-a îngrijit , care l-a și externat de altfel în scurt timp !

   Ce ințelegem noi , oamenii de pe stradă , adică obișnuiți , din toată povestea ? Destul de simplu de răspuns : înțelegem că primul ministru , ca mai toți bărbații , a aruncat o privire ( poate prea lungă ) unei domnișoare și că tocmai în momentul acela ( nu dă Dumnezeu cu bîta , he , he , he ) , neatent fiind , s-a proptit cu bombeul intr-o bordură și a căzut . Mai înțelegem că băieții ăia cu ceafa rasă or să mănînce o muștruluială zdravană și meritată ; mai înțelegem și că se face prea mult caz pentru o situație de rahat , în care noi , oamenii normali , am fi reacționat normal : ne ridicam și ne scuturam hainele , ne ștergeam pe mîini ( constatam că ne doare o mînă ) și plecam mai departe , în chicotelile celor ce văzuseră motivul căzăturii ; mai mult ca sigur n-am fi ajuns la doctor pentru atîta lucru , în cel mult cîteva zile mîna își revine și va fi , ca nouă !

   Post proguvernamental - ” REPORTERII NOȘTRI NE ANUNȚĂ CĂ ÎN BUCUREȘTI S-A PETRECUT UN GROAZNIC ACCIDENT : PRIMUL MINISTRU AL ROMÂNIEI DOMNUL CUTARE CUTARE A SUFERIT UN GRAV ACCIDENT DOMNUL CUTARE CUTARE PRIM MINISTRU AL ROMÂNIEI ÎNDREPTINDU-SE SPRE O ȘEDINȚĂ DE GUVERN EXTREM DE IMPORTANTĂ A FOST ÎMPIEDICAT DE CĂTRE O BORDURĂ SĂ AJUNGĂ ! DOMNUL CUTARE CUTARE PRIM MINISTRU AL ROMÂNIEI A CĂZUT ȘI ȘI-A FRACTURAT MÎNA DREAPTĂ !!! ECHIPAJUL SMURD CHEMAT LA LOCUL INFAMULUI ACCIDENT A SOSIT CU ÎNTÎRZIERE PUNÎND ÎN GRAV PERICOL VIAȚA ȘI SĂNĂTATEA DOMNULUI CUTARE CUTARE PRIM MINISTRU AL ROMÂNIEI !!! DOMNUL CUTARE CUTARE PRIM MINISTRU AL ROMÂNIEI A FOST INTERNAT LA SPITALUL DE URGENȚĂ FLOREASCA UNDE S-A CONSTITUIT UN GRUP DE SPECIALIȘTI CONDUS DE PROFESOR DOCTOR ACADEMICIAN .....CARE NE-A DECLARAT URMĂTOARELE .... DOMNUL CUTARE CUTARE PRIM MINISTRU AL ROMÂNIEI DE PE PATUL DE SPITAL NE-A DECLARAT URMATOARELE : .... ÎN LIPSA DOMNULUI CUTARE CUTARE PRIM MINISTRU AL ROMÂNIEI LA GUVERN S-A CONSTITUIT O CELULĂ DE CRIZĂ !!!! PURTĂTORUL DE CUVÎNT AL GUVERNULUI A DECLARAT CĂ ... ”
ETC , ETC , ETC Și continuă așa , ca o mitralieră , fără pauze ( altele decît de respirat ) , fără intonație , fără minte ...
   Permanent se derulează imagini cu PM dînd indicații într-o ședință de guvern , apoi cu o bordura ” virtual vinovată ” : imaginile sînt reluate în ciclu închis atîta timp cît durează transmisia de la fețele locului , fețe deoarece aceasta se derulează în ritm alert între reporterii aflați în fața guvernului , în fața spitalului și în fața bordurii .
   Pentru că nici cel mai tenace reporter de teren nu poate ține transmisia cu o asemenea temă mai mult de circa o oră , postul adună iute , iute un număr de ”specialiști ” - dacă nu reușesc să ajungă ” în persoană ” vor fi prezenți măcar telefonic . Se va discuta despre :
   - greaua moștenire
   - drumurile proaste moștenite de la ultima guvernare
   - sistemul de sănătate precar moștenit de la ultima guvernare
   - bordurile proaste moștenite de la ultima guvernare
   - dotarea proastă a spitalului de urgență moștenită de la ultima guvernare
   - seceta moștenită de la ultima guvernare
   - fondurile europene moștenite de la ultima guvernare
   - abnegația , curajul de-a dreptul nebunesc al primului ministru ( n-a plecat la Viena să se trateze ) și mesajul de încredere în reforma sanitară , mesaj astfel transmis populației ( toate acestea NEmoștenite de la ultima guvernare ) !
   - greaua moștenire ( din nou )
   Specialiștii adunați sînt : unul , maximum doi ziariști semialfabetizați , ce își spun mai nou analiști politici ; una persoană abonată în săptămîna respectivă
( poate fi orice - un avocat , o creatoare de modă sau chiar , culmea rafinamentului , O FEMEIE DE AFACERI ) și neapărat , dar neapărat un angajat al postului , specializat în una dintre problemele discutate ( de regulă , legatura cu problema este de genul ” este bună cutărica la accidentul aviatic , că are un nepot aeromodelist ” ) . Toți acești ” invitați ” , înșirați ca la școală în fața ” moderatorului ” încep să ne îndoctrineze ! Unul n-ar ieși din tipar , unul n-ar îndrăzni să spună că a fost o întîmplare de două parale și că l-au deranjat de la treburi mai importante și că să lase omul în pace , că-i vor pune atele ghipsate și-l vor trimite acasă .... N-ai să vezi așa ceva , în schimb toată ziua - ce fericire - este ocupată !

   Post antiguvernamental - ”am aflat pe surse că șeful guvernului , s-a împiedicat și , în cădere și-a scrîntit mîna ; pentru atîta lucru , a fost deplasată o ambulanță Smurd , fiind astfel luată de la intervenții mult mai importante ! Primul ministru a fost dus la Floreasca unde a fost îngrijit , ocupînd astfel un întreg grup de specialiști : dacă i se întîmpla asta unui simplu cetățean , pe stradă , cum reacționau autoritățile oare ? Că doar știm cum este sistemul de sănătate , cum a ajuns din cauza incompetenței actualei puteri care ... și care ... !!! Că și starea drumurilor , de cînd cu actuala guvernare ... !!! ”
   Între timp , în studio se adună degrabă grupul de ” specialiști ” , avînd aceeași compoziție ca la celălalt post , discutînd aceleași subiecte , cu aceleași argumente : diferă doar concluziile - normal , cine plătește muzica , ascultă ce dorește ! Oricum , este bine : au subiect toată ziua !
   Pînă aici , credem că este clar tuturor cum evolueză o știre .

   Nu ne cereți reacția unui post neutru , pentru că nu cunoaștem ( de fapt cunoaștem noi , însă este vorba despre posturi cu acoperire atît de redusă , încît nu merită cumpărate ) .

   Interesant este că , în presa noastră cea înjurată ca fiind extrem de proastă și de partizană , se manifestă în acest moment geniul carpatin : dintr-o întîmplare absolut banală , care nici nu știm dacă s-a petrecut , oamenii noștri de știri , vor scoate material pentru a alimenta emisiuni în toate genurile jurnalistice cunoscute și , nu numai ! Încă din prima zi genurile numite informative ( știre , relatare , sinteză ) sînt foarte puternic reprezentate : știrea ca atare , enunțată inițial pe un ton apocaliptic - din studio , este urmată de ample relatări de la ( cum spuneam ) diversele fețe ale locurilor , ca în cursul serii să avem vaste sinteze !
   Informațiile transmise pînă acum publicului - indiferent de cine - au un aer puternic obiectiv !

   Materialele de opinie ( comentarii , editoriale , etc ) apar la intervale de timp de cîteva minute pînă la cîteva ore : minute dacă orientarea postului este clară , hotărîtă și ore dacă este nevoie de tratative duse la un cu totul alt nivel decît cel al postului .

   În aceeași seară , își fac simțită prezența și materialele din genul zis nobil ( nu vă speriați , doar zis , așa , într-o doară ) adică : interviu , reportaj și , dacă este nevoie , chiar anchetă ! Cum poate fi introdus un asemenea material ? Din ce poate fi creat ? Din nou , răspunsul este simplu : va fi intervievat ( întrebat adică ) portarul spitalului , se va face o anchetă despre cine a montat bordura ( cu clare trimiteri către corupția din administrația locală ) iar un reportaj anchetă va încerca să stabilească cu precizie după cine anume se uita primul ministru !
   Și pentru că ( nu-i așa ? ) toată lumea trebuie să mănînce o pîine , totul se va condimenta cu conferințe de presă !

   În acest moment , toată lumea constată cu ușurare că obiectivitatea de la început ( chiar falsă ) a dispărut complet !

   Mult mai interesantă este însă ziua următoare : apele s-au limpezit , știm cine achită nota , așa că , pe cai ! Acum ne vom putea folosi de numerotarea de la început și o să înțelegeți pentru ce a fost necesară ! Știrile primei ore sînt , de regulă , reluarea celor din seara precedentă , apoi însă , vin greii :

1 - pro - se ducea liniștit
1 - contra - alerga bezmetic cu antemergători cu girofar

2 - pro - la o ședință de guvern
2 - contra - mergea să se intîlnească cu un grup de interese , băieți deștepți

3 - pro - primul ministru privește întotdeauna cu atenție problemele cetățenilor
3 - contra - primul ministru , he , he , se uita după , he , he , las că știm noi , he , he , nu-i așa ?

4 - pro - bordură dușmănoasă , pusă de un primar al opoziției
4 - contra - în sfîrșit , un act de curaj , iată că s-a gasit cine să dea de pămînt cu conducerea coruptă ...

5 - pro - a fost oare un complot ?
5 - contra - nici serviciile nu-i mai agreează pe ăștia de la putere

6 - pro - are verticalitate , nu este obișnuit să se încline
6 - contra - primul pas s-a făcut , așteptăm alegerile , dreapta e aia cu care semnează ...

7 - pro - echipajul Smurd venit la fața locului s-a scuzat dînd vina pe dotarea precară moștenită de la fosta guvernare
7 - contra - echipajul Smurd , deplasat de către sistemul ticăloșit la fața locului pentru o simplă scrînteală ( mamă , ce joc de cuvinte ) , ne-a declarat sub rezerva anonimatului că a fost luat de la probleme mult mai grave , dar că în felul ăsta i-au putut arăta și primului ministru dotarea precară cu care îi obligă să meargă la intervențiile cu FIARE CONTORSIONATE

8 și 9 - pro - la spitalul de urgență , profesor doctor academician inginer etc , etc , s-a ocupat personal de accidentat , declarînd ulterior că acesta a părăsit spitalul pe proprie răspundere ( curaj demn de Mărășești ) , deoarece el ar fi dorit să-l țină cîteva zile sub observație
8 și 9 - contra - surse din cadrul spitalului confirmă că nu a fost nimic și că așa zisul accident este doar o încercare disperată de a crește în sondaje .

   La toată povestea , se adaugă o nouă serie de reportaje , care aduc în discuție proasta stare a drumurilor sau promptitudinea serviciilor medicilor din spital . Noaptea , după ce copiii s-au culcat ( mă rog , s-au ar fi trebuit să ) , unele posturi își dezlănțuie artileria grea : intră în scenă înjurătorii de meserie , cei ce sînt în stare să înjure pe oricine timp de 60 de minute minus pauzele publicitare , fără să se repete și fără să știe pentru ce ! Ăsta da jurnalism , abia acum ni se explică ce s-a întîmplat : cum se uita el după fufe ( cum face întotdeauna ) și cum ... , și că .... , și cînd .... ! Durează puțin pînă iese din gură prima vorbă grea : restul vin de la sine într-un crescendo amețitor !

   Lucrurile continuă astfel , pînă cînd o persoană de nu contează ce sex ( dar de obicei F ) , are o apariție interesantă : este surprinsă bînd , este prinsă de radar cu 3,8 km/h peste viteza legală , și-a cumpărat o geantă nouă sau un/o amant/ă nou/ă , are urticarie ori gîlci ; ori pur și simplu a pozat gol/goală ; ori și-a schimbat ( a cîta oară ? ) iubitul sau iubita !
   Ați observat cu cît interes este urmărită schimbarea iubiților/ iubitelor ? Ați observat ce interes suscită promiscuitatea ? Ați observat că nici nu mai este promiscuă această poveste , ci că ni se arată ca o normalitate , la ore de vîrf ? În sfîrșit ...
   Și dacă îți întrebi cunoscuții : cine este , de ce i se dă importanță ? Din grupul întrebaților , răspunsul îl știe de obicei o doamnă sau domnișoară : a fost iubita lui .... X !
   ȘI ? ȘI ALTCEVA , CE A MAI FĂCUT ( întrebi tu uluit ) ? ȘI A PROPOS , X CINE ESTE ȘI CE A FĂCUT DE TREBUIA SĂ-L ȘTIU ?
   Acesta este momentul în care îți dai seama că ți-ai mai făcut un dușman ! Ce altceva să mai facă ? Doar A FOST iubită de fotbalist , sau de manelist , sau de deputatist ori senatorist ! Ce , nu este suficient ?

   Gata , incidentul cu primul ministru și-a făcut datoria , așadar poate să moară în uitare : cînd va fi nevoie de el , se va ridica un altul , precum Lazăr !
 

   Fi-va oare , la fel de interesant și de adevărat ?
 

   Ω

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu