Faceți căutări pe acest blog

vineri, 30 septembrie 2016

Cică - cât de gratuite sunt spectacolele gratuite?

   Am fost sâmbătă seara (24.09.2016) la un spectacol în fața clădirii parlamentului: nu, nu a fost o manifestație cerând JOS ceva sau cineva ci a fost o manifestare culturală! Mai exact, un concurs de IMapp, concurs desfășurat cu începere de la ora 22:30.
   Pentru cine nu știe, IMapping-ul este o formă de manifestare artistică nouă, care se ocupă în special cu proiecții luminoase pe clădiri, munți sau altele asemenea. Trebuie să recunosc că progresul în domeniu este uluitor de mare, că salturile sunt uriașe: am văzut în anii trecuți o asemenea proiecție la Paris, pe Arcul de Triumf, apoi una la Lisabona, în Piața Comerțului și amândouă m-au impresionat! Dar ceea ce s-a proiectat sâmbătă la București a fost de departe superior acestora: net superior!
   De câștigat, a câștigat o echipă maghiară, echipă prezentă cu un program cu adevărat foarte bun: lucrul mă bucură din două motive, primul că ungurii au meritat și al doilea, că ne-am mai destupat și noi dacă la București publicul a votat pentru unguri!
   Este?
   Este!
   A propos: nu vă lăsați amăgiți de imaginile filmate, nimic nu se compară cu efectul văzutului pe viu!
   Ce nu a plăcut, a fost sunetul: nu știu de ce în România orice înseamnă manifestare publică „culturală” sfârșește într-un zgomot infernal și greu suportabil! Nu pot înțelege cui îi place să simtă zgomotul lovindu-l în diafragmă și „în moalele capului”: organizatorii ar trebui să nu se mai ia după „specialiștii” care au interesul să-și vândă echipamentele de sunet, ci să urmărească în cât timp se golește un spațiu în prezența zisului zgomot și în absența lui! Nu pot spune că așa zisa muzică experimentală din deschiderea concursului de IMapp (au fost șase echipe finaliste) ne-a desfătat cu cine știe ce melodii, dar concursul în sine și prezentarea ne-a pus capac, la ora 23:00, în mijlocul unei prezentări de fotografii, lumea părăsind în viteză piața: probabil că asta s-a dorit!

   Să revenim însă, la titlu: după scandalul declanșat de brutalitatea intervențiilor bgs la un meci de pe Arena Națională, zisa firmă a stat nițeluș în spate.
   Cel puțin la contracte publice!
   Având convingerea că s-a uitat, pentru că românul (nu-i așa?) are mintea scurtă, sâmbătă, am constatat că spațiul de unde se putea vedea mai bine concursul, este împrejmuit! Mi s-a părut ciudat, pentru că doar cu câteva zile în urmă, la Zilele Bucureștiului, fusese totul liber, supravegheat de numai câțiva jandarmi!
   Acum însă, era bine ferecat și cu control la intrare!
   Ce să fie, ce să fie?
   Să fie o modalitate de a arunca niște bani publici în buzunarul cui trebuie? Probabil că da, pentru că vorbim despre același număr de jandarmi care s-au descurcat fără probleme cu o săptămână în urmă, completat însă de niște zeci de agenți bgs, agenți care aveau grijă să te controleze la intrarea în falsa incintă! Să nu mă înțelegeți greșit, nu costa nimic, dar dacă aveai la tine ceva de băut, nu erai lăsat să intri decât cu sticla ...
FĂRĂ DOP!
   Ar fi interesant de știut cine deține dughenele cu bere și răcoritoare din interiorul țarcului creat de bgs! Nu a contat numărul mic de WC-uri publice, lipsa hârtiei higienice, intrarea ieșirea prin niște tuneluri metalice, lungi și înguste (Doamne ferește de panică, de o petardă, de un țipăt, că muream acolo striviți în picioare - ISU a dat vreo aprobare?), nimic nu a contat în fața nevoii imperioase de a vinde două butoaie de bere în plus!

   Ω

   Chiar aș vrea să mi se explice necesitatea prezenței firmei de pază la spectacol, cât a costat rahatul lor de prestație și motivul pentru care nu ai voie să iei cu tine un recipient din plastic plin cu apă!
   Speranțele mele sunt, bineînțeles deșarte: simt că deja ne-am pierdut cu Firea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu