Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 septembrie 2016

Sacco și Vanzetti au fost judecați la Roma?

   Niciodată nu am fost de acord cu hoția, cu nici o formă de hoție: chiar și faimoșii haiduci, în final tot niște hoți sunt - cu o poveste romanțată, spusă într-o versificație populară, dar tot hoți rămân!
   Diferența între hoț și haiduc nu este una legală ci una de percepție la nivelul omului obișnuit, cel care consideră că „a fura înapoi” este bine și că recuperarea unui bun furat prin furt NU se cheamă tot furt. Asta și atât!
   Problema este că deși întotdeauna am crezut că este normal ca oricine încalcă legea să plătească în limitele impuse de aceasta - nici mai mult, nici mai puțin - acest lucru nu se aplică mereu și tuturor! Un român mai priceput în ale IT-ului, un „jmecher” cu nume de cod Guccifer, a bântuit internetul ani de zile, a prăduit în stânga și în dreapta, a băgat mâna pe unde a vrut și nu a putut fi oprit decât de brațul justiției.
   Faptul că justiția s-a ocupat de el, este un lucru bun, dar nu singurul: dacă omul ăsta, fără a fi un mare specialist recunoscut, a putut pătrunde în conturile de e-mail ale unor personalități marcante ale momentului (și aici nu mă refer la categoria 2XANCA sau altele asemenea, care probabil și-ar da singure datele numai pentru a mai fi în centrul atenției) înseamnă că sistemul de securitate informatică are probleme! Are probleme mari!
   Așadar, Guccifer și alții ca el chiar sunt buni la ceva, obligându-i pe așa zișii specialiști, pe cei care au grijă de CV-ul personal mai mult decât de conturile companiei, să caște bine ochii și să fie mai pregătiți!

   Guccifer, până la urmă a fost condamnat: odată cu suspendare, altă dată cu executare și, a treia oară, din nou cu executare! Ei bine, tocmai această ultimă condamnare riscă să facă dintr-un hoț un haiduc: a fost judecat și condamnat în SUA!
   De ce un cetățean român, care a acționat în România, a fost deferit justiției dintr-o altă țară?
   Să amintim de mulții români arestați prin diverse state din lume pentru trafic de droguri, români care riscă pedeapsa capitală: Malaezia, cu cea mai dură legislație în domeniu, ni-i trimite acasă să-i judecăm noi?
   Sau ăia prinși la ciordeală prin occident? Ne sunt trimiși acasă? Să-i eliberăm și să-i trimitem din nou la muncă „în folosul comunității”?
   Parcă nu!
   Și totuși, statul român, de bună voie și nesilit de nimeni s-a despărțit de un cetățean român, dându-l pe mâna autorităților dintr-o altă țară, cu toate că faptele au fost comise ÎN ROMÂNIA!

   Pentru a înțelege mai bine situația, vă rog să citiți aici despre cazul unui oarecare sergent în serviciul SUA și modul în care statele înțeleg să-și protejeze cetățenii! Pentru a înțelege mai bine diferențele de abordare funcție de specificul local, notați vă rog faptul că oficialii americani de la București s-au temut la un moment dat că „mulțimea” (probabil gloata doreau să spună, dar nu cunoșteau alt cuvânt pentru crowd) l-ar fi putut linșa pe vinovat (românii sunt cunoscuți că aplică frecvent asemenea pedepse, cum ar fi linșarea, lapidarea, scuiparea, etc, etc); apoi, sistemul justiției militare americane a ascultat o singură parte când a venit vorba de specialiști în semnalizarea rutieră; aceeași justiție pare a măsura diferit dreptul la viață și libertate al cetățenilor SUA și străinilor!
   Sunt multe de spus, de la faptul că infracțiunile au fost comise în România și până la posibilitatea de apărare în fața unui sistem de justiție total diferit de cel autohton (cu bune și cu rele) cu care orice român riscă sau chiar are de a face: specificul național are un rol important în justiție, dar autoritățile române au uitat!
  

   Ω

   Ni s-a tot vorbit frumos despre libertate și democrație, despre drapelul înstelat, despre garantul democrației și jandarmul la nivel mondial: ni s-a spus una și s-a făcut alta!

   Autoritățile americane cu complicitatea celor române au judecat după legi străine un infractor român care a acționat în România!
   Cum și de ce a fost posibil?
   Cine a fost de acord?
   Dacă Guccifer era cetățean SUA și spărgea conturi de e-mail ale guvernului român, 
AR FI FOST JUDECAT LA BUCUREȘTI?
   De ce cei doi pomeniți în titlu nu au fost judecați în Italia?
   Pentru asta? Numai pentru asta?
 
   A propos de haiduci: vă amintiți ca după ce prădau negustori turci sau boieri greci să fi fost trimiși pentru judecată la Stanbul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu