Faceți căutări pe acest blog

joi, 29 septembrie 2016

Cu cine se învecinează Rusia?

   Știți bineînțeles răspunsul:
RUSIA SE ÎNVECINEAZĂ CU CINE VREA!
   Așa că, trebuie să privim altfel suta de € donată veninos de ambasada fratelui de la răsărit! Să recapitulăm foarte pe scurt: în 1917, atunci când România avea la activ 40 de ani de independență și Bulgaria doar 9, ne învață „documentarul” sovietic că am luptat cot cot la cot cu armata rusă pentru mai sus pomenita independență! Ni se explică apoi cum ne-au ajutat ei să ne industrializăm prin intermediul
sovrom-urilor de tristă amintire, instituții de pseudo comerț exterior cu flux de mărfuri în sens unic, intreprinderi despre care în epocă se spunea că „ei ne iau grâul și noi în schimb le dăm petrolul”! Ni-l prezintă în continuare „la mișto” pe Prunariu, ca să băgăm la cap ce putere nemaipomenită sunt ei și cum întotdeauna ne-au mângâiat părintește și binevoitor pe creștet!
   Nu vreau să comentez mai mult, pentru că dacă știu ceva despre ruși și Rusia, este faptul că pot fi acuzați de orice, numai de prostie nu!
   Nici una dintre afirmații nu a fost făcută din greșeală, nici o clipă nu trebuie să ne închipuim că ar fi uitat de războiul de la `77-`78, de pacea de la San Stefano și de modul în care i-a tras Bismarck de urechi la Berlin!
   Nu trebuie să credem că au făcut pași greșiți!
   Nici gând!
   Totul este premeditat, totul este bine calculat, inclusiv momentul destul de calm în care să facă zisa donație, moment apatic, în care golul de „știri” urmează a fi imediat umplut de presa noastră autohtonă de tot rahatul și toată jena! Presupun că în multe alte țări întâmplarea ar fi fost trecută cu vederea din jenă pentru nivelul extrem de scăzut al relațiilor bilaterale! La noi, nu: la noi s-au găsit idioți care să le dea apă la moară și să le facă publicitate protestând!
   Protestând împotriva a ce?
   Împotriva unei donații?
   Împotriva cuantumului donației?
   Împotriva cui a donat?
   Dar cei care au protestat, au dat măcar un leu pentru lucrarea lui Brâncuși?
   Sau doar au făcut un tam-tam nedorit pentru mai buna mediatizare a evenimentului?
   Pot spune că de data aceasta protestatarii au fost ciudați, au fost dubioși, au realizat un moment de publicitate gratuită gestului și puterii Rusiei, într-un moment în care nu i-a rugat nimeni: probabil că SRI-ul îi cunoaște mai bine!

   Așadar, ne supără donația?
   Dar ar trebui să ne bucurăm că nu au putut dona în ruble și nu să fim deranjați de sumă sau gest: să fie primit!

   Dincolo de această încercare de jignire pe care noi nu am știut să o tratăm ca pe o prostie, dându-i amploarea dorită de autorii slavi ai actului propagandistic, dincolo deci se află o situație tensionată: Rusia nu este mulțumită de integrarea României în NATO, în UE, nu este mulțumită de activitatea bazei de la Deveselu, nu este mulțumită de Brigada multinațională ce urmează a deveni operațională din 2018 în România, nu este mulțumită de declarațiile europene privind formarea unei armate comune (o fi brigada multinațională un prim pas?), nu este mulțumită probabil nici de faptul că această brigadă nu va fi o brigadă internațională!
   Multe îi nemulțumesc și ar fi venit ei să ne spună personal chestia asta dacă nu era un jandarm în spatele nostru: ei bine, tocmai asta este problema! După alegerile prezidențiale din USA, care dintre actualii candidați ar continua politica de protejare a intereselor vestului la Marea Neagră dacă ar ajunge președinte? Nu vorbim despre război, nu vorbim despre cine știe ce conflict, vorbim numai despre păstrarea unui statu quo care mulțumește majoritatea țărilor foste socialiste și nemulțumește sever Rusia!
   Ne amuză discuția celor doi candidați, dar trebuie să înțelegem că USA nu mai este puterea universală a anilor 2000 și că este foarte posibil să fim dați pe tavă unei alte puteri numai pentru a-și demonstra bunăvoința: nu ar fi prima dată, avem experiență!

   Poate cel mai bine ar fi să învățăm de la vecinii unguri și cehi, de la nemți, de la cei care au înțeles deja că Rusia nu poate fi ignorată din nici un punct de vedere și că este mai bine să stai față în fața cu URS-ul, decât să-l ai în spate și să nu știi ce te așteaptă: puțină inteligență în politica externă nu ar strica, ba ar face chiar bine - arătatul colților nu a ajutat niciodată iepurașul în conflictul lui cu vulpea ori cu lupul!

   Ar trebui să învățăm să purtăm o politică externă onestă, deschisă și cu gândul la interesul național, nu la cai verzi pe pereți!

   Ω

   O sută de euro? Mulțumim frumos ori, dacă doriți
Благодаря красивой!
   Nu uitați bancul din titlu:
RUSIA SE ÎNVECINEAZĂ CU CINE VREA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu