Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 7 septembrie 2016

Unde ești tu Domozină, ca punând mâna pe ei ...

   În timpul desfășurării ultimelor jocuri olimpice de vară, adică cele de la Rio de Janeiro, a căpătat un oarecare interes pentru cititori părerea mea despre o blondă comentatoare a TVR-ului: am primit bineînțeles și comentarii, multe injurioase (la adresa mea sau la adresa blondei), multe pertinente, multe absurde. Am publicat câteva, renunțând la cele care sunt lipsite de bun simț în oricare dintre direcții.
Revin acum, pentru că în mod evident, persoana care îmi transmite că sunt prost nu vrea sau nu poate înțelege din ce cauză consider neavenită prezența unor oameni nepregătiți pe ecranele televizoarelor.
   Trebuie să pornim de la faptul că oricine apare la TV devine cu sau fără voie un model: din păcate, de cele mai multe ori, pe ecrane nu apar persoanele cele mai potrivite, lucru care nu le împiedică să se transforme în exemple pe care mulți se grăbesc să le urmeze! Povestea seamănă cu puterea cuvântului scris - de câte ori nu am auzit „am citit pe net”, fără a ști cine a scris și ce îl califică pentru a da sfaturi într-un domeniu oarecare.
   De cele mai multe ori, subiecții discuției noastre habar n-au că ceea ce spun este alături de drum și că de fapt ce le iese din gură înseamnă altceva decât au vrut ei să ne transmită, dar sunt atât de siguri de ei, încât este greu să nu le dai dreptate! Un exemplu scurt și pe fugă ni l-a furnizat zilele trecute băiatul de la proTV care vorbește despre inteligență (artificială din fericire); spune specialistul nostru la un moment dat ceva care suna cam așa:
„Când le-am arătat-o colegilor de redacție, i-am lăsat gură cască!
   Da, știu, exemplul este ridicol la prima vedere! Doar la prima, pentru că, la a doua vedere, după ce ne traducem ce a spus, începem să bănuim ce a vrut să spună:
gură-cască m. cel ce-și pierde timpul privind la tot ce întâlnește.
a lăsa cu gura căscată (pe cineva) expr. a uimi (pe cineva), a lua prin surprindere (pe cineva).

   Convins fiind că nu a dorit să-și jignească și să-și supere colegii din redacție, sunt sigur că a vrut să spună că i-a uimit, i-a lăsat cu gura căscată!
   În caz contrar, înseamnă că a vrut să ne transmită plin de obidă că are în redacție numai telelei și zuze, oameni cu care este cam greu să faci treabă pentru că stau tot timpul gură-cască!
Așadar, ce a vrut să spună mult prea tehnologizatul nostru specialist în gadgeturi?
   V-am spus că exemplul este pe fugă ...

   Dar să revenim: blonda de la tvr face permanent apel la memorie, amintindu-ne ce mari și tari am fost, toți sportivii îi sunt amici buni (din moment ce-i numește cu numele de botez, altfel nu se poate), când respectă pe cineva se simte la coafor doamna Bitang devenind brusc „doamna Maria”, etc, etc. Tonul sec, vocea lipsită de inflexiuni, puținătatea bagajelor de cultură generală sportivă (alta decât ce-am fost și ce-am ajuns), o recomandă pentru premiul
Ilie Dobre cu coroniță!
   O pot aprecia doar cei ce nu l-au ascultat comentând pe Cristian Țopescu pe vremea când nu exista internet și informație pe toate drumurile sau cei care cred că un comentariu sportiv este egalul unei înșiruiri de statistici din cele mai interesante (de câte ori trage apa Messi pe zi, cu câte blonde s-a culcat Ronaldo raportat la numărul de cărunte, etc, etc): da, dacă așa ai apucat să asculți comentarii, dacă poți privi un meci oarecare numai prin prizma valorii monetare a loturilor, dacă poți înțelege un rezultat numai dacă ți se spune și cât a câștigat persoana obținându-l, atunci scuză-mă, vorbesc cu cine nu trebuie!
 
   Cei care o consideră pe individă un bun comentator, ar trebui să o roage să facă un exercițiu: să o pună să încerce să transmită cum o făceau pe vremuri Domozină sau Dan Voicilă (nu doar ei, bineînțeles) la radio emisiunea „Fotbal minut cu minut”! Pentru cine nu știe, era singura formă de distracție fotbalistică posibilă în afara mersului pe stadion, iar oamenii ăștia, cu o înfiorătoare lipsă de mijloace aveau microfonul numai 20 sau 30 de secunde (că li-l lua Minoiu, din studio) dar reușeau să-ți transmită atmosfera stadionului, ritmul meciului, frumusețea sau lipsa lui de frumusețe! Ăștia au fost comentatori, ăștia fără fițe, ăștia care transmiteau pe ploaie sau viscol sau caniculă de pe orice coclauri! Nu-i știam la față, dar vocea le-o recunoșteam dintr-o mie: nu se lamentau, dar înțelegeai ce-a făcut Negrilă când s-a ciocnit de Bumbescu!
   Este paradoxal faptul că atunci când doar ascultam meciurile, prin calitatea comentariilor ele erau mai vii decât astăzi când le vedem!
 
   Așa că îmi mențin propunerea: hai s-o punem să comenteze ca cei care au fost (celor mai mulți, să le fie țărâna ușoară) și să vedem ce-i poate pielea!
 
   Până va demonstra că poate și altceva decât să fie blondă, rămânem la părerea inițială: părere pe care jocurile de la Rio ne-au întărit-o!
 
   Să nu uit, special pentru blonda în discuție: OLIMPIADĂ este perioada de patru (4) ani scursă între două JOCURI OLIMPICE și nu jocurile în sine!
 
   Ω
 
   Sper să mă înșel, dar până la proba contrarie rămâne ca mai `nainte: eu nu aș plăti-o din banii mei, dar atâta timp cât conducerea tvr își permite s-o trimită peste mări și țări, poate bagă mâna`n buzunar și o plătește din banii personali!
   Și nu numai pe ea!
   Cât despre Icarul modern ...
 
   De ce vă place ca acești nepregătiți plini de ifose să vă educe copiii?
   De ce nu cereți altceva?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu