Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 9 noiembrie 2016

S-au săturat!

   Rezultatele alegerilor din SUA asta ne spun, adică nu doar ne spun, ci chiar țipă la noi: americanul de rând, omul obișnuit, s-a săturat de falsele elite politico economico jurnalistice, s-a săturat de politica dusă în interesul celor puțini și dauna celor mulți, s-a săturat de hamburgeri „made in China”, s-a săturat de mașini „made in Japan”, etc, etc. Cetățeanul obișnuit, omul care plătește impozite, își pune speranțele într-un Vadim american, chiar dacă este convins în sinea lui că acesta nu va putea face ce a promis: totuși, între un medic care îți spune și ora la care vei muri dar îți cere să achiți factura și un altul care îți spune că mai există speranță, cred că majoritatea dintre noi l-am alege pe cel cu discursul care ne mai dă o șansă! Asta s-a întâmplat la aceste alegeri: omul obișnuit s-a săturat să mai creadă că un zdrăngănitor de chitară știe mai bine decât el cine trebuie ales, sau un actor cu sute de milioane câștig sau un analfabet bascketball-ist cu limuzine aurite! Americanul obișnuit s-a fript de multe ori, dar ultima arsură, aia cu Obama nu o va uita prea curând, așa că încearcă ceva, încearcă să-și pună speranța în cu totul altceva decât clasicul și mincinosul politician al ultimelor decenii.

   Să fim serioși și sinceri: clasa conducătoare din toată lumea a înghițit un hap al dracului de amar, demonstrând că legătura dintre ei și alegători este slabă spre inexistentă! Mai toți șefii și șefuleții o vedeau pe Clinton câștigătoare și, chiar mai mult, o doreau la Casa Albă: nici unii dintre ei (sau prea puțini) au avut inteligența de a gândi cu mintea alegătorului, cu mintea și cu buzunarul omului obișnuit, al muncitorului și nu al medicului sau avocatului de succes cu care ne-au învățat serialele lacrimogene prin care televiziunile ne-au creat o falsă impresie despre SUA!

   Da, se pare că Trump a câștigat. Acest lucru în sine poate fi spectaculos dar insuficient pentru o schimbare majoră în politica de globalizare a afacerilor și de evadare a investițiilor spre piețele mai profitabile. Noi nu cred că trebuie să ne așteptăm la schimbări spectaculoase în timp scurt numai din acest motiv: noi trebuie să încercăm să înțelegem ce înseamnă cu adevărat această victorie a unui Trump oarecare, adică trebuie să ne fie clar că nu a fost votat pentru ideologie și nici pentru charme-ul lui personal, ci că a adunat voturile americanilor SĂRĂCIȚI de actuala conducere, cărora le-a promis marea cu sarea! Și mult mai important decât atât, să nu uităm că cetățenii au preferat un nimeni politic unui politician versat, cu mulți ani în „serviciul” națiunii!

   Din păcate, campania electorală a fost una pur românească, a fost una cu atacuri la persoană, cu jigniri, cu șocante dezvăluiri, cu implicări vizibile ale cui nu trebuia (de la FBI și până la Obama, toate făcându-i rău lui H Clinton), cu sondaje de opinie mincinoase și cu o virulență nemaiîntâlnită peste ocean!

   Așadar, cât de importantă este victoria lui Trump în ceea ce privește politica SUA în ansamblul ei? Ei bine, cum în realitate americanii își aleg primul ministru, victoria singură nu ar face prea multe parale.
   Însă, dacă citim rezultatele alegerilor până la capăt și renunțăm la doza obișnuită de senzațional, vedem că republicanii au câștigat atât senatul cât și camera reprezentanților! În următorii patru ani va să zică, SUA vor avea în sfârșit o conducere teoretic politic unitară: simplu este să ne gândim cum se desfășoară lucrurile la noi când președintele este de o culoare și parlamentul majoritar de cealaltă! Abia acest aspect, al congresului republican, este important și dă greutate victoriei lui Trump și pune într-o lumină nouă și necunoscută relația viitorului președinte cu un partid care a început prin a-l accepta ca o glumă și a sfârșit prin a-i retrage practic ajutorul și sprijinul, manifestându-se prin șefii lui în favoarea contracandidatului democrat.  

   Ω

   Am urmărit în direct părerile și discursurile a doi foști miniștri de externe români (domnii Baconschi și Diaconescu) și pot spune că am fost dezamăgit: nu doar că nu par a avea alte canale de informații (ceea ce poate părea bine) dar și informațiile comune le-au interpretat în litera și spiritul  reportajelor diverselor televiziuni, fiind la fel de (ne)pregătiți ca și oricare alt cetățean de pe stradă în fața rezultatului final al alegerilor SUA!
   Eu unul, m-am simțit într-adevăr dezamăgit!

   P.S. Dacă cu democrații americanii s-au fript rău, nu înseamnă că acum, cu Trump, nu li se v-a întâmpla din nou!
   Dar, măcar încearcă o schimbare:
SĂ FIE TRUMP ATU-UL?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu