Faceți căutări pe acest blog

vineri, 18 noiembrie 2016

Un URSS vorbind englezește?

   Am un bun prieten, pe ale cărui acte scrie chiar și astăzi că este născut în orașul Stalin.
   Ceea ce zeci de ani se numise Carmen Sylva, a devenit printr-o mișcare nervoasă a vreunui analfabet, Vasile Roaită, pentru ca, descoperind cine a fost de fapt respectivul Roaită, stațiunea să devină pur și simplu, Eforie, parcă Sud.
   De orașul Dr. Petru Groza vă amintiți?
   Dar de Dej?
   De străzile purtând nume absurde, vă amintiți? Nume de la eroi ai clasei muncitoare până la cele de ocupații noi și propagandistic vândute tinerilor, de la strada Dumitru Petrescu și până la Înfrățirea Între Popoare ...
   ... penibil, nu? Penibil, ridicol, hidos chiar!
   Să interzici istoria și întâmplările care au creat-o sau să ascunzi fapte și oameni pentru motivul pueril și ... bine întemeiat că așa vrei TU, că nu-ți plac ȚIE, că te deranjează pe TINE, sunt gesturi de retardați de cel mai mare grad!
   Nu există nimic mai grav decât această manevrarea a trecutului și prezentului în scopul manipulării viitorului: Orwell și 1984 sunt un exemplu comod ...

   Iată însă, că încetarea războiului rece și a existenței URSS a dat Rusiei avântul necesar pentru a-și rescrie istoria, a permis rușilor să-și îngroape ultimul țar creștinește, a dat tuturor un pic mai multă minte și s-a renunțat măcar parțial la propaganda aceea care ne-a sufocat zeci de ani!
   În sfârșit ...

   Privesc televizorul și el se uită la mine!  
   Nu ne vine să credem, iar dacă ar putea spune ceea ce gândește, cred că aparatul ar râde de noi până i-ar sări antena: în SUA, o parte a populației „celui mai democrat stat din lume” nu este de acord cu rezultatele alegerilor prezidențale, așa că mii de oameni au ieșit pe străzi ca să protesteze că sunt mai mulți tâmpiți decât ei, cei care au votat-o pe băbuța cu tremurat ciudat! Aș spune că sunt câțiva nebuni, câțiva protestatari de circumstanță, că nu reprezintă nici măcar ce a fost Piața Universității pentru noi: însă, nu este destul, iar autoritățile hotărăsc să scoată de pe clădiri numele Trump acolo unde acesta apare!
   Unii sunt pentru și sunt tratați de tâmpiți, ceilalți sunt contra și se autoconsideră o elită!
   Cine a hotărât că așa este bine?
   Cine hotărăște ce este „corect politic”?
   Cine spune într-o democrație ce este rău și ce este bine pentru națiune?

   Ω

   Privesc și am impresia că în Times Square văd cupolele binecunoscute de la Vasili Blajenâi: mai lipsește limba rusă și defilarea de șapte noiembrie! до свидания!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu