Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 26 februarie 2020

Ciuma globalizantă


   După sute de ani, vine din nou dinspre Asia o formă de ciumă, de data aceasta mascată într-un virus cu manifestări asemănătoare gripei, banalei gripe pe care o ducem de obicei pe picioare mai toți cei obișnuiți cu ea ... Tocmai aici este un posibil pericol: să credem că este gripă dar în spatele ei să fie noutatea chinezească!
   Din ce știm istoric, ciuma a făcut ravagii cu unele pauze în mai tot evul mediu și renaștere până când, fără să știe de ce, oamenii s-au trezit fără ea! Ciuma a avut efecte benefice evidente asupra societății, forțând dezvoltarea forțelor de producție și schimbarea sistemului economic al breslelor agreat de biserică. Dacă ne facem că nu vedem toate operele artistice înfățișând flagelul trebuie să ridicăm un monument ciumei care a făcut (în special) Europa ceea ce este astăzi, ducând la distrugerea relațiilor de servitute și la schimbarea întregului sistem economic. A fost pentru prima dată în istorie când proletarii și-au putut vinde munca negociat, la prețul cerut, a fost momentul în care sângele nu prea mai era albastru, etc, etc!
   Ce ne va aduce din nou Asia? Încercarea SARSului a fost o nereușită ori o repetiție generală și doar o biată glumă față de ce se întâmplă astăzi; așadar, ce ne va aduce această nouă formă de ciumă, la rându-i tot o afecțiune a căilor respiratorii? Ce se va întâmpla? Se va repeta tragedia bolilor copilăriei duse de spanioli și portughezi în America de Sud în secolul XVI? Sperăm că nu, dar nimeni nu cunoaște viitorul!
   Să nu uităm: ciuma neagră sau bubonică a pus semnul egal între clasele sociale, între săraci și bogați - noua ciuma face pare-se la fel!

   Venind mai spre casă, mai la ale noastre, trebuie să ne punem niște întrebări fără să ținem cont de isteria pe care parcă intenționat încearcă s-o creeze posturile TV:
a)      suntem pregătiți noi, ca organisme?
b)      ce prostii am mâncat în ultimii ani, ne ajută?
c)      cum ne-a afectat alimentația imunitatea și rezistența organismului?
d)      dar statul nostru mult iubit și apreciat, după ani de zile de conducere de către oameni numiți politic, cum se pregătește și cum s-a pregătit?
e)      are rezerve de hrană și de combustibili?
f)       va putea susține comunități întregi închise sub carantină? Sau „carantinate”, cum am auzit că se vorbește mai nou în pseudo română ...
g)      sanitar, dincolo de declarațiile politrucilor arafat și streinu cercel, este pregătit sistemul?
h)      putem pune pe picior de război armata dacă o localitate nu vrea să rămână în carantină?
i)        materiale sanitare există?
j)        hexifarma a mai furnizat soluții pentru dezinfecție?
k)      ar fi bun acum un guvern condus de dăncilă?
l)        dacă totul este declarativ, având și experiența afacerilor cu disinfectant la gripa aviară, ce se va întâmpla cu noi lăsați pe mâna unor inepți?
m)    nu ar fi bine să-l punem pe beuran să se ocupe dictatorial de această situație?

   Cu sau fără glumă, mă întreb serios ce se va întâmpla în momentul în care se vor rupe nu atât lanțurile de producție cât cele de aprovizionare: când rafturile vor fi goale, ce se va întâmpla și ce valoare vor mai avea banii?

   Sperând să nu ajungem până acolo, sperând că la un moment dat cineva va obliga televiziunile să renunțe la stilul panicard de a face știri, sperând că medicii noștri sunt cu adevărat urmași ai lui Hippocrates și nu ai lui bouran, sperând că toate vor fi bune și frumoase, noi să ne rugăm lui Dumnezeu ca acesta să fie punctul de maximum al noii ciume sau aproape punctul de maximum sperând ca în următoarele câteva luni virusul să-și piardă din putere, să urmeze drumul SARSului și să ne lase să ne culcăm, din nou, liniștiți, pe urechea cealaltă!

  

   Credeți că statul român poate gestiona o asemenea criză?
   Credeți că putem face față cu arafat?
   Credeți?
   Eu unul mă îndoiesc din moment ce Colectivul nu ne-a făcut să ne urnim în direcția dorită cu tot spectacolul oribil și monstruos pe care ni l-a oferit gratuit!
   Mă îndoiesc ... dar sper să mă înșel!
   Dacă ar putea să ne ocolească, ar fi perfect!
   Parole d`honeur!
   Zice o vorbă din bătrâni:
AJUTĂ-TE ȘI DUMNEZEU TE VA AJUTA!
   Eu zic să ne bazăm mai puțin pe stat și, ca să nu repetăm Ciuma lui Caragea, să ne păzim noi pe noi și astfel să-i păzim și pe ceilalți, pentru că boala va apărea în România fie că vrem fie că nu!
   Așa crede un om, de pe stradă!
   Să vedem cum ajută acum eficientizarea profitului și externalizarea producției în fața bolii ca manifestare a globalizării: acționarilor fericiți le dorim ... sănătate?

   P.S. Ne alegem măcar cu un nou Decameron după această ciumă globalizantă?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu