Faceți căutări pe acest blog

vineri, 28 februarie 2020

Avem minte?


   Vine sfârșitul lumii?
   Îl așteptăm pe bau bau?
   Se apropie ziua judecății de apoi?
   Așa s-ar părea după unele programe de știri!
   Dacă nu ne lăsăm purtați de isteria inoculată de televiziunile care culeg știri gratuite, gândim și facem comparații! Adică verificăm cât de periculos este acest corona-virus covid-19 prin comparație cu gripa autohtonă, pe care nu o mai băgăm de mult în seamă!
   Vedem așadar că ambele au treabă cu aparatul respirator.
   Mai vedem că ambele atacă și ucid organismele slăbite: persoane în vârstă care mai au și alte probleme de sănătate.
   Mai băgăm de seamă că până acum cel puțin, metodele de prevenție sunt cam aceleași, aș spune eu, de bun simț!
   Deosebirea este că pentru covid-19 încă nu a fost găsit antidotul, dar acesta cu siguranță trebuie să apară și să îmbogățească și mai mult diferite companii farmaceutice.
   Și atunci, de ce această isterie?
   Cui folosește ea?
   Hai să facem un calcul sumar: Ebola a ucis până la 90% dintre persoanele îmbolnăvite, SARS până la 10% iar covid-19 – se spune deși este discutabil – sub 2%! 
Dar acum și aici, pentru acest virus este nevoie de acțiuni la nivel planetar! 
Ciudat ... nu vi se pare?
   Să continuăm cu calculele, să punem mâna pe regula de trei simplă, să facem comparații:
-          China: 1.500.000.000 de locuitori (cred că sunt mai mulți de acum zece ani dar nu putem contrazice statisticile oficiale) are circa 2600 de decese datorate covid-19. Asta înseamnă 0,000173333% din populație!
-          România: 18.000.000 de locuitori are cam la aceeași dată 44 de morți de gripă! Asta înseamnă 0,000244444% din populație!
   Cifrele exacte pot fi ușor diferite dar în mare cam asta este situația: gripa noastră obișnuită se arată mai ucigașă cam cu 40% decât covid-19! 
   Astea sunt bineînțeles povești statistice ori, este lucru știut că statistica este o curvă care îți spune ce dorești dacă știi cum s-o întrebi, așa că nu luați de bune în proporție de 100 la 100 cele spuse mai sus pentru că nu am ținut cont de acțiunile autorităților chineze și nici de inacțiunile autorităților române! 
   Vă rog însă să aveți în minte câteva lucruri simple:
-          Condițiile de îmbolnăvire seamănă izbitor cu cele cunoscute de la gripă
-          Condițiile de prevenție sunt similare
-          Organismele atacate și puse într-un real pericol sunt cele în vârstă dacă au și alte slăbiciuni

Așadar, ce trebuie făcut?
Destul de simplu:
-          Respectați condițiile de igienă cu strictețe
-          Mâncați bine, consistent, adică dați organismului combustibilul cu care să funcționeze și să lupte
-          Feriți-vă de zonele aglomerate dacă se poate
-          Feriți-vă de persoanele cu simptome de gripă, iarăși dacă se poate
-          Consultați medicul numai atunci când sunteți convinși că este măcar o gripă și nu aglomerați sistemul medical care și așa este vai de capul lui, pentru orice!
   Mai mult de atât ce ar mai fi de spus și de făcut?
   Păi ... ar trebui să ne întrebăm cine a generat isteria asta mondială, cui folosește ea și cine câștigă sau pierde de pe urma ei: până acum, nu am auzit să fi apărut boala în Rusia sau Coreea de Nord!
   Așadar, cine câștigă din încetinirea economică mondială?
   Cine are de câștigat din scăderea burselor?
   Pe cine deranjează globalizarea?
   Sunt convins că există persoane care au deja răspunsurile la aceste întrebări!

  

   Tragicomedia jucată la nivel mondial a pus în umbră personaje de moment, luptători pentru dreptul pământului, activiști pentru salvarea viermelui de nisip, etc, dar dincolo de aceste efecte ilare ea poate fi și benefică pentru anumite economii: cine va înțelege că producția de bunuri în special în China, Vietnam, etc, nu este neapărat un lucru bun pe termen lung, va acționa în consecință, va crea din nou locuri de muncă în zone acum părăsite de investitori, va reechilibra balanța producției și beneficiilor, pentru că ceea ce se întâmplă acum forțat nu este altceva decât o demonstrație pentru ce s-ar putea întâmpla dacă „atelierul lumii” ar hotărî să-și ia liber! În traducere, cine are minte pricepe că ouăle nu stau bine toate în același coș: iar asta poate avea un efect deosebit de bun asupra economiei multor zone năpăstuite după migrarea producției în Regatul Mijlociu!

   În concluzie: trebuie să ne păzim normal, să trăim normal, să mâncăm normal și să nu ne lăsăm influențați de orice știre de doi bani!
   Așa crede un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu