Faceți căutări pe acest blog

vineri, 7 februarie 2020

Entr`acte: Judy


   Un film ca oricare altul?
   Un film prost?
   Un film de nevăzut?
   Oricare dintre acestea poate fi adevărată pentru câte unul dintre noi, însă dacă ne apucăm să studiem personajul și să încercăm să-l înțelegem, lucrurile se schimbă ...
   Judy Garland, o copilă și apoi o femeie fragilă și naivă, o persoană care nu a băgat de seamă că i s-a furat viața și i-a fost atribuită „Vrăjitorului din Oz”, o personalitate dificilă, veșnic condusă de altcineva, permanent muncind pentru interesele altora și nu pentru sine.
   Noi, din estul european, trebuie să facem o analiză mai atentă și mai profundă a omului Judy Garland, pentru simplul fapt că „Vrăjitorul din Oz” a fost lansat în 1939 și pe la noi nu prea a ajuns din cauza războiului, actrița principală fiind practic o necunoscută în România anilor de construcție a socialismului victorios! Cei mai mulți dintre noi nu au avut – și nu au – habar de cariera ei de cântăreață sau de luptele la care a provocat-o viața: pentru noi a rămas Dorothy! Și cam atât ...
   Așadar, trebuie să știm că femeia și copila asta a avut o viață de coșmar (1922 – 1969), jucând în perioada 1929 – 1963, deci în 34 de ani în nu mai puțin de 41 de filme – sper că nu am greșit socoteala, pentru ca apoi să nu-și permită să-și întrețină copiii! Să ne mai mirăm că a sfârșit urmare a unei supra doze de barbiturice? După o viață ordonată și comandată de alții, omul Judy Garland s-a trezit la un moment dat în postura de a fi singură, de a hotărî atât pentru sine cât și pentru alții, de a fi responsabilă și de altceva decât de a câștiga bani: șocul trebuie să fi fost pentru ea îngrozitor!

   În filmul despre care vorbim acum, JUDY (2019), ni se arată tocmai o mică parte a acestei tragedii, ni se arată culisele unei vieți ca un blestem, suntem lăsați să ne dumirim ce se ascunde dincolo de strălucirea scenei: nu sunt mulți oamenii care să reziste presiunii la care a fost supusă fosta Dorothy!
   Tocmai aici este arta actriței Renée Zellweger, tocmai asta trebuie apreciat în jocul ei, faptul că nu a vrut să ne arate o „divă” ci o vedetă blestemată, o femeie prăbușită sub greutatea propriei faime.
   Renée Zellweger, care face un rol mare, se bucură de un machiaj excepțional care o ține mereu la un pas de consistența și aspectul unui clown!
   Renée Zellweger reușește să reziste tentației super vedetei dar cedează fericit tragediei ultimelor luni de viață ale unei femei naive și hărțuite!

  

   Filmul este dificil și nu cred să aibă cine știe ce succes de casă dar Renée Zellweger și întreaga echipă au făcut un act de cultură! Ceea ce am văzut ne-a pus pe gânduri iar acest merit îi revine actriței Renée Zellweger care a reușit să scoată din scenariu o realizare fabuloasă!
   Filmul poate fi greu de digerat dar așa este cu alte filme decât cele cu super eroi sau cu bătăi și pumni în gură!
   Filmul trebuie văzut, trebuie înțeles și trebuie pus în acea categorie rară de producții care te deșteaptă și îți dezvăluie realitatea despre un om!
   Așa crede un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu