Faceți căutări pe acest blog

luni, 17 februarie 2020

Filantropica?


   De câțiva ani buni, Bucureștiul și de fapt, mai toate orașele patriei sunt infestate cu grupuri de căutători în gunoaie: problema vă poate părea minoră sau chiar ridicolă însă nu este chiar așa!
   Așadar, periodic, pe la locurile unde se depozitează gunoiul menajer, își fac apariția câte unul sau câte doi, căutătorii! Aceștia, se uită după plastic, după metal și după tot ce-ți trece prin cap sau nu! Lucrurile se desfășoară după un ritual care te duce cu gândul la o procedură bine implementată: fiecare pungă cu gunoi este vărsată și conținutul ei este verificat. De multe ori gunoiul este aruncat pe jos, fiind chiar și pentru ei neinteresant. Lucrurile astea se petrec de-a lungul celor 24 de ore ale zilei, indiferent de condițiile atmosferice.
   Dacă interpelezi vreun asemenea gunoier, răspunsul primit va fi din categoria „eu nu fur” sau „ce vrei dom`le, să dau în cap?” sau și mai frecvent „sunt amărât”!
   În anumite momente, dacă sunt doi și au de-a face cu persoane în vârstă, devin agresivi!
   De ce este o virtute că nu fură, nu dau în cap și/sau sunt amărâți, nu pricep! Dar cu adevărat interesant în povestea asta este altceva: am observat în cartierul în care locuiesc că asemenea gunoieri căutători sunt mulți dar că ei nu-și încalcă zonele! Practic, cartierul este împărțit în zone de producție și aceiași oameni se învârt în aceeași zonă toată ziua! Sunt mult mai activi și mai vigilenți decât serviciile de salubritate!
   Cu puțin efort îi puteți vedea și prin gări dar și pe Magheru sau Calea Victoriei scotocind prin gunoaie!

   Problemele reale aduse de existența acestor gunoieri căutători sunt însă altele, de dincolo de estetică: permanenta răscolire a gunoiului menajer duce la o stare critică din punct de vedere sanitar în jurul locurilor cu pricina, contribuția lor la poluarea Bucureștiului este semnificativă chiar dacă firea n-o vede iar acești oameni vigilenți știu tot ce se întâmplă în zona lor de responsabilitate, știu programul locuitorilor, știu cine pleacă și când, cine vine și când, știu ce mașină ai, știu – ciudat nu? – dacă i-ai reclamat dar, în mod special știu că nu trebuie să se teamă de nici o autoritate, nici de poliția locală și nici de cea națională, părând de-a dreptul protejați! Pare exagerat știu, dar credeți-mă, doar pare!

  

   Bănuiesc că nimeni de la primărie și până la poliție nu s-a întrebat până acum cine îi organizează, cine le împarte zonele de producție, cine îi controlează dar, mai ales, cine profită de pe urma lor și a ponturilor lor, pentru că este clar că există un control și un profit din moment ce au ajuns să se transforme într-o adevărată instituție de care nimeni nu se atinge!
   Cum văd că autoritățile statului, plătite pentru asta, nu reacționează, mă întreb ce este de făcut dar și cine este în spatele lor, cine controlează atât de bine orașele românești?
   Mă gândesc la un film ... la Filantropica ... așa mă gândesc eu, un om de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu