Faceți căutări pe acest blog

joi, 7 ianuarie 2021

Kilowatt-ul lor, kilowatt-ul nostru

    Se petrece în zilele astea o poveste ciudată, menită probabil de a ne abate atenția de la ceva mai important, cum ar fi de exemplu biserificarea statului român sau sfințirea papucilor teodosiului constănțean ori, pur și simplu, abaterea atenției de la nevoile și împrumuturile guvernului care ne păstorește cu atât de multă grijă ... Această poveste este aceea a deschiderii pieței de furnizare a energiei electrice, de liberalizare a ei mai exact! Dar, pentru a înțelege mai bine ce se petrece, să ne întoarcem în timp și să vedem ce fel de informații ne dau nouă instituțiile media românești, constatând că toți și toate ne bombardează cu același bau bau, adică cu ideea că cine nu se mută la un alt furnizor, va plăti și cu 50% mai mult! După alte posturi cu 25% ... dar ce mai contează acum ...

   Ei bine, dacă ești un drept credincios cu frică de Dumnezeu și te închini când treci prin fața clădirilor care au cruce dar nu și în fața ambulanțelor, te sperii și începi să cauți un furnizor de energie electrică cu un preț liberalizat și cât mai bun! Așa, afli de exemplu de prețuri diferențiate pe orașe sau regiuni și constați că un preț de peste 0,6 lei pe Kwh este unul absolut obișnuit! Nu ni se spune dacă această sumă conține și TVA-ul dar pare tentant! Există și furnizori care vor să te atragă cu prețuri de peste 0,8 lei la Kwh, pentru o ofertă atât de exotică trebuind însă să practici mai întâi o lobotomie profundă! Așadar, eu care consum energie electrică pentru nevoile casnice trebuie să mă reped la acești furnizori, care vin cu prețuri pare-se foarte bune! Nu? Ba da, cel puțin așa ar dori media ... Pentru completare, pot spune că în acest moment am un abonament de 0,3 lei/Kwh + TVA, adică mult mai mic decât cel propus de noii furnizori răsăriți pe piață, dar nu în sistem liberalizat! Să înțeleg că în viitor mă voi păcăli? Că cei nou intrați vor ajunge să își scadă prețurile de o sută de ori? Să îmi închipui că actualul meu furnizor va crește prețul energiei reglementate deși acesta este bătut ferm în cuiele legii? Ar trebui să fiu dus rău cu pluta, să nu aștept să văd ce se întâmplă pe piață, mai ales că legea spune clar:

„consumatorul poate denunța unilateral contractul cu furnizorul de

energie electrică în orice moment al derulării lui!”

   Interesant, nu? Interesant este ce nu ni se spune, anume că la o factură la energia electrică, aproximativ jumătate sau ceva mai mult reprezintă alte chestiuni decât energia consumată, iar aici găsim în ordinea numerelor de pe tricouri:

Energie activă 74,97

Tarif distribuție IT 2,50

Tarif distribuție MT 7,98

Tarif distribuție JT 28,41

Tarif distribuție TG 0,32

Tarif distribuție TL 4,17

Tarif cogenerare 5,66

Certificate verzi 15,71

Acciza 1,27

Servicii sistem 3,61

Rezervare 7,14

   Dar, din nou foarte interesant, băgăm de seamă că dintr-o factură totală de 151,74 lei, doar EA și Rez sunt cu adevărat consumate de client, restul fiind niște chestii mai ciudate, pe care le-ar putea adăuga și în prețul pâinii dacă ar dori! În fine, presupunând că totul este în regulă, rezultă că eu, consumator final, pot alege un nou furnizor care îmi permite să controlez doar o parte din factură, adică EA 74,97 din totalul facturii de 151,74, deci mai puțin de jumătate, cealaltă jumătate sau mai mult, în valoare de 76,77 fiind din voia măriei sale statul care vrea să mă aibă parte la cogenerarea energiei și la achitarea de certificate verzi care sunt de fapt o șmecherie pentru că: 

certificatul verde este un titlu care atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzacționa, distinct de cantitatea de energie electrică pe care acesta o reprezintă, pe o piață organizată, în condițiile legii și reprezintă schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Statul român sprijină investitorii în energie verde (regenerabilă) prin intermediul certificatelor verzi și prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. Aceste certificate verzi sunt cumpărate de furnizorii de energie electrică, companiile de profil fiind obligate să aibă o anumită cota de energie regenerabilă în coșul de energie electrică livrată consumatorilor.”

   Dacă nu ați înțeles, uite cum stă treaba: statul cere producătorilor să aibă în portofoliu și energie din surse regenerabile și cum o termocentrală nu vrea, nu are chef sau nu poate să se extindă acum în domeniul eolienelor, aceasta cumpără de la un producător de energie verde certificate cum că ar fi produs-o chiar ea! Statul știe că nu este așa, termocentrala știe că nu este așa, consumatorul știe că nu este așa, dar ce mai contează dacă producătorul de energie verde ia pe lângă prețul energiei produse și un bonus pe certificatele verzi pe care le plătește cetățeanul alături de energia electrică clasică? Vă place, nu-i așa? Mie nu-mi place dar ...

   Dar să vedem în continuare cum stă treaba cu piața liberă a EE. În anii din urmă am tot așteptat ca DNA-ul să facă lumină într-o privință dar, nu s-a întâmplat așa! Toată lumea a fost lovită de amnezie, ce zic eu de amnezie, suntem toți uituci, campioni la uitat lucruri însă, imediat vă veți aminti! Cu mai mulți ani în urmă, Digi se zbătea să spargă monopolul pieței electricității și să pătrundă pe piață. Legal, Digi avea tot dreptul să facă asta dar se lovea de tot felul de piedici, de tot felul de chichițe, ba că nu are șapcă, ba că de ce are șapcă ... în sfârșit, după multă luptă, Digi a reușit să spargă monopolul furnizării energiei și a oferit un preț mult mai bun decât cei deja aflați pe piață. Lucrul acesta i-a făcut pe unii să plece, piața românească nu mai era tentantă! De ce? Pentru că atunci când statul român a privatizat sistemul energetic, a promis cumpărătorilor monopol timp de, se pare, 20 de ani! Iar Digi, tocmai asta făcea, spărgea monopolul instituit ilegal asupra buzunarelor noastre! Nu vă amintiți? Cu un mic efort, veți reuși ...

  

   Concluzia? Aceasta este una singură: statul ia de pe noi câte piei poate și nici măcar nu le bagă în buzunarul public ci în acela al unor oameni de afaceri pricopsiți cu prieteni și prietenii, iar când spun stat nu mă refer la cel pesedist sau penelist ci la statul român indiferent de culoarea lui politică! Problema nu este să-mi găsesc un furnizor de energie care să-mi promită acum un preț mic pentru ca mâine să mă jupoaie, problema este curățarea energiei de la combustibili la electricitate de toate costurile suplimentare pe care le poartă și care, iată și la electricitate, dublează prețul ei real pentru că, nu-i așa, kilowatt-ul lor este mai important decât kilowatt-ul nostru!

   Așa crede un om, de pe stradă ...

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu