Faceți căutări pe acest blog

vineri, 29 ianuarie 2021

Ministerul adevărului?

   Pentru ce-i ce au citit 1984, romanul lui George Orwell, acest titlu amintește lucruri sumbre: „Ministerul adevărului” era organul publicistico represiv care manifestându-se prin presă se ocupa cu modificarea istoriei astfel încât aceasta să corespundă cerințelor momentului, indiferent cât de mari ar fi fost distorsiunile, lipsa de logică și încălcarea adevărului, în așa fel încât în prezentul romanului nimeni nu mai știa care este adevărul zilei, el putând fi modificat de la clipă la clipă și adus la cunoștința publicului recunoscător! Vă amintiți? Cu siguranță ... Ei bine, „Ministerul adevărului” modifica trecutul istoric dar nu numai, se mai ocupa și cu falsificarea evenimentelor și scoaterea lor din context, judecând oameni și întâmplări după nevoile prezentului și fără legătură cu realitatea istorică! Vi se pare ciudat, vi se pare SF? Nici gând, lucrurile s-au întâmplat și se întâmplă la fel, făcând parte din sistemul propagandistic al statelor totalitare.

   Încă din anii `20, în Rusia Sovietică, tovarășii care s-au ocupat cu propaganda – deși nu-i spunea așa – au avut de tras din greu, fiind obligați să șteargă cu buretele uitării naționale personaje importante și marcante, personaje care au influențat istoria rusă ori sovietică înainte și după revoluție: așa s-a întâmplat cu țarul și familia imperială, cu tovarăși de luptă revoluționară, cu generali și ofițeri superiori, cu politicieni importanți! Oameni care au adus comunismul la putere, Kirov sau Leon Troțki sunt un bun exemplu, au devenit dintr-o dată dușmani ai statului și ai revoluției, acuzați funcție de moment că sunt prea de dreapta ori prea de stânga! Toți cei care nu au plăcut părintelui popoarelor au fost mătrășiți într-un mod sau altul, Siberia fiind un fel de sanatoriu pe lângă modul obișnuit în care erau anchetați și lichidați dușmanii revoluției, adică ai tătucului popoarelor!

   Din anii `30, în Germania nazistă lucrurile au luat-o în aceeași direcție: și aici, cine n-a plăcut regimului sau conducătorului a avut de-a face cu poliția politică și a sfârșit ori în Siberia nemțească, adică într-un lagăr, ori a dat colțul urgent și nu a mai deranjat pe nimeni! Deviza „Ein Volk, ein Reich, ein Führer” era de fapt nu „un popor, un stat, un conducător” ci pur și simplu „UN CONDUCĂTOR”: și atât! Și propaganda Germană a șters din istorie personaje și întâmplări care nu concordau cu ideile de moment ale partidului, și propaganda nazistă a modificat adevărul istoric și nu numai cel de moment, al războiului, dar și cel trecut, marii oameni ai Germaniei fiind reduși la câțiva plăcuți conducătorului sau potriviți cu dorințele partidului.

   Mai ușor de povestit este ceea ce s-a întâmplat la noi: sub Dej și apoi sub Ceaușescu, istoria a primit un nou înțeles, fiind transformată – și așa este și astăzi – într-un instrument propagandistic, ministerul adevărului având grijă să facă apologia unor oameni și întâmplări care fără o transformare propagandistică nu s-ar fi potrivit în istoria omului nou! Câteva exemple la îndemână sunt: 2050 de ani de la statul dac al lui Burebista despre care de fapt nu se știe absolut nimic, lupta cnejilor ROMÂNI Gelu, Glad, Menumorut care de fapt erau bulgari, lipsa țaratului Asăneștilor din istorie, denumirea Transilvaniei care ar fi trebuit după teoria naționalistă să se numească Transmontana, victoria lui Mircea la Rovine care nu a fost victorie, victoria lui Mihai la Călugăreni care nu a fost victorie, lipsa unor domni importanți din manuale (Radu cel Mare este doar un exemplu), ideea falsă a unirii sub Mihai Viteazul, declararea independenței pe 9 mai și nu corect pe 10, așa cum a fost, ca să nu coincidă cu ziua regalității, ștergerea din istorie a regilor României, întoarcerea armelor, insurecția armată sau în ultimii ani revoluția antifascistă și antiimperialistă de la 23 august `44 realizată de pcr când de fapt a fost prostia armatei, retragerea URSS din România în 1956 – 1957 care a fost urmare a tratatelor internaționale și nu a beției lui Hrușciov, etc, etc! Să nu uităm că până și ultimul dictator comunist l-a cam șters din istorie pe penultimul, adică pe Dej ...

   În acest moment, trăgând linie, observăm un lucru comun celor trei povești de mai sus: indiferent cum au violat ei istoria, în comun au avut „conducătorul iubit”, „părintele adorat”, „farul călăuzitor”, adică în toate aceste regimuri a funcționat din greu mecanismul cultului personalității, în ființa unui personaj oarecare propaganda încercând să întrupeze nu neapărat statul cât poporul căruia i se adresa „ministerul adevărului”, spus pe scurt, toate aceste societăți au avut tătucul sau „Fratele cel mare” căruia i s-a închinat totul!

   Iată însă că acum, când nu mai credeam că este posibil, ministerul adevărului renaște: în San Francisco, vestit prin libertatea, liberalismul și libertinajul lui, consiliul școlar a hotărât să schimbe numele a 44 de școli pentru că ... pentru că ce credeți? Pentru că poartă numele unor personaje asociate cu sclavia și cu colonialismul sau mai exact pentru că au avut un rol în:

„subjugarea și înrobirea ființelor umane; sau care au asuprit femeile,

inhibând progresul societății; sau ale căror acțiuni au dus la genocid;

sau cine a diminuat semnificativ oportunitățile unora dintre noi de a

avea dreptul la viață, libertate și căutarea fericirii”!

   Printre numele care se regăsesc pe această listă se află George Washington și Thomas Jefferson care au fost proprietari de sclavi dar și Abraham Lincoln care degeaba a avut un rol major în abolirea sclaviei din moment ce unii cred că a avut un rol oarecare în masacrarea triburilor amerindiene dar și Francis Scott Key, autorul cunoscutului „Drapel înstelat”, imnul național american! Trebuie să notăm că până acum atacul s-a dat la primele trei bancnote americane, Washington fiind figura de pe 1$, Jefferson de pe 2$ seria limitată din `76 și Lincoln de pe 5$! Nu mai au mult și ajung la Benjamin Franklin pe care-l vor acuza că s-a curentat inventând paratrăznetul probabil!

   Chiar și primarul orașului San Francisco, persoană de culoare, a criticat gestul consiliului școlar dar acesta a rămas neclintit în hotărârea lui! Nu vi se pare că ministerul adevărului a început din nou să funcționeze?

  

   În acest moment am numai două întrebări și acestea sunt:

prima: când are loc procesul generalului Basta acuzat pentru uciderea lui Mihai Viteazul?

a doua: cine este fratele cel mare în USA în acest moment, pentru cine se fac toate jocurile astea ciudate?

   Așa se întreabă un om, de pe stradă ...

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu