Faceți căutări pe acest blog

vineri, 15 ianuarie 2021

Nesimțiții!

   Aud din ce în ce mai des că bugetarii sunt nemulțumiți de ideea guvernului de a le îngheța salariile în 2021! Aud și, ca să fiu sincer, mă întreb în ce fel gândesc oamenii ăștia: adică, în acest moment în care economia nici măcar nu mai gâfâie, acum când comerțul a căzut, când mii de oameni care te serveau la masă stau acasă și fluieră a pagubă, acum când vânzările de mașini, haine, pantofi, chiloți, rujuri și altele au scăzut rău și tind spre zero, acum când majoritatea românilor se uită ca milogii`n traistă la vitrine, acum așadar, noi toți trebuie să facem un efort și să plătim un spor angajaților de la serviciul personal din spitale, prefecturi, școli sau grădinițe? Dar medicii și personalul medical, după creșterea formidabilă, inadmisibilă și rușinoasă de pe vremea pintei sorina, după creșterea care a dus o asistentă la un venit mai mare decât al unui profesor universitar, mai vor ceva? De ce mai cer „eroii” – sper că înțelegeți cât de mari sunt ghilimelele – sporuri salariale? Ca să nu ne trateze? Ca să nu se încarce cu problemele bolnavilor? Ca să ne trimită la farmaciile lor? Ca să ne ceară să aducem materiale, mâncare și medicamente de acasă? Sau ca să aibă mai mult spor la lăsat bolnavii să crape dracului așteptând – situația de la Corabia nu este un caz izolat! Și atunci? Poliția cere mai mulți bani în situația în care la poliția rutieră de exemplu, mai mult de jumătate dintre angajați erau anul trecut la muncă de birou: la muncă de birou, de parcă nemernicii care nu respectă nici o regulă circulă prin biroul lor și nu pe trecerea de pietoni atunci când au roșu! Ne-au amenințat că nu vor mai da amenzi ci numai avertismente: nici o pagubă, exceptând radarele plantate și acțiunile hei rupiste de sfârșit de săptămână oricum nu fac nimic, poliția rutieră fiind un serviciu care poate fi desființat liniștit, fără să i se simtă lipsa! Suntem noi vinovați că primarii și-au făcut salarii astronomice și nu mai rămân bani pentru portar? Nu suntem! Suntem noi vinovați că un director de spital câștigă de o sută de ori mai mult decât o infirmieră? Nu suntem! Suntem noi de vină că Godină și-a făcut public salariul? Nu suntem! Suntem noi vinovați că voucher-ele de vacanță nu funcționează și în străinătate? Nu suntem! Și atunci? De unde obrăznicia asta tovărășească de a cere cu așa indiferență la cel de alături? De ce unii trebuie să aibă burta plină chiar cu riscul flămânzirii celor care-i hrănesc? De când a devenit atât de important serviciul public de rupt facturi la un ghișeu? Ce mare rahat de calificare îți trebuie pentru asta? Trebuie să ne creadă tâmpiți pe noi ceilalți dacă își închipuiesc că noi credem că se trag familii întregi unul pe altul la muncă la stat pentru că ar fi rău!

   Să revenim cu picioarele pe pământ, să ne tragem sufletul și să gândim la rece! Un angajat al statului are locul de muncă garantat, are sporuri și vouchere de vacanță și alte nebunii la care angajatul din economia reală, cel care produce banii din care face bugetarul curul mare, nici nu visează: vi se pare corect? Îi întreb chiar pe bugetarii transformați în prădători financiari, lor li se pare normal? Chiar trebuie mărit salariul contabilului dintr-un spital pentru că medicii lucrează cu bolnavi de covid? Pentru că niște șefi de sindicat nu au prins încă posturi de deputați, amăgesc mințile proaste din sistemul public, agitând spiritele și uitând că angajații statului nu produc nimic ci doar administrează!

   Obiceiul de a cere fără să gândească mi se pare extrem de periculos și rușinos: cred că le-ar trebui niște criterii de performanță reale, ca la patron, ca să vadă cât de buni sunt și ce salariu merită și chiar pot câștiga! Este valabil și pentru companiile municipale pe care noul primar al Bucureștiului văd că nu le-a desființat încă!

  

   Să ne calmăm ... există și aici o soluție, salariile bugetarilor pot fi mărite și cu sută la sută dacă există voință politică! Lucrurile sunt simple ... la același fond de salarii, statul trebuie să împuțineze numărul de angajați! Și atât! Dacă acum pe o mie de lei sunt patru oameni, faceți treaba cu doi cu salarii duble: vi se pare atât de greu?

   Sper că guvernul Câțu se va ține tare și se va apuca nu să micșoreze salariile la stat ci să facă ordine și curățenie într-un sistem supra aglomerat care poate funcționa și cu jumătate din angajații de acum: pentru asta, sunt dispus să contribui cu bani la digitalizarea serviciilor publice în România, digitalizarea lor și împuținarea puturoșilor învățați să stea cu mâna întinsă, cei înmulțiți de pesede și de alții ca ei care au crezut prostește că le vor aduce voturi când ei de fapt au adus numai cheltuieli aproape egale – nu glumesc, asta-i realitatea! – apropape egale cu veniturile statului!

   Softurile și calculatoarele nu cer voucher-e de vacanță, nu-i așa?

   Așa se întreabă un om, de pe stradă ...  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu