Faceți căutări pe acest blog

luni, 11 ianuarie 2021

Repetiție cu avantpremieră

    În toate organizațiile aflate la vedere care urmăresc scopuri ascunse, lucrurile se desfășoară voit sau nu în același mod: se testează rezistența sau opoziția instituțiilor statului pas cu pas, până la găsirea limitei maxime a suportabilității. Acest lucru este comun partidelor politice și sindicatelor în special iar ca exemplu, cel mai bine este să amintim de politic defunctul deputat mitralieră, cel care declara că i-ar împușca pe demonstranții din Piața Victoriei. La fel s-a întâmplat și cu iordache și ordonanța 13 și cu multe altele! Vă rog să notați faptul că niciodată, dar niciodată șeful partidului nu a fost amestecat în asemenea acțiuni sau declarații, ele părând a fi făcute de câte un membru important al organizației în nume propriu: dacă povestea prindea și publicul sau statul nu reacționau, atunci partidul venea pe terenul deja pregătit cu un gest firesc; dacă din contră, exista o reacție care spunea că s-a mers prea departe, partidul nu făcea pasul lăsând ca mitralieră ori ciordache să fie singurii răspunzători de acțiunile lor, fără amestecul nevinovatului partid!

   Un pic de atenție, ne arată nouă că și bor a prins ideea și că o aplică fără nici un fel de rețineri: mitraliera bisericii este teodosie de Constanța, ucigă-l toaca cu mitră căruia Dumnezeu îi tot trimite semne – cum ar fi căzutul de la înălțime – semne pe care el, omul bisericii, nu le bagă în seamă nefiind probabil credincios! Dar, să recapitulăm: teodosie a repetat slujba de Paște pentru că așa a considerat el că trebuie să facă, adică a considerat că-i bine să-l învie pe Hristos a doua oară! Păi, dacă Hristos a putut fi răstignit a doua oară, de ce n-ar fi și înviat cu bis? Din păcate, în timp ce titlul lui Kazantsakis are acoperire în realitate, gestul constănțeanului nu are nimic canonic! Pentru că nu s-a întâmplat nimic pe linie bisericească, pentru că PDG daniel în loc să-l tragă de urechi în mod canonic pentru încălcarea sfântului canon i-a dat probabil și o primă, teodosie și-a spus că poate avansa în ierarhie punând din nou la încercare gradul de suportabilitate al statului, așa că a furat startul Bobotezei: din nou necanonic – neconstituțional cum ar veni dar bisericește – teodosie a hotărât să-l boteze pe Domnul cu o zi mai devreme! A dat el un ordin și a venit Ioan cel zis Botezătorul mai devreme cu o zi la malul Iordanului și a zis cu 24 de ore în avans:

„Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spăla păcatul lumii”,

iar bunul Dumnezeu, la rându-i deranjat de popă mai devreme cu o zi decât trebuia creștinește, s-a grăbit să spună în fugă:

„Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”!

   Iată așadar cum un prelat român, numit de biserica română și plătit de statul român adică de noi toți, poate nesocoti credință și canon și obiceiuri numai și numai pentru a vedea cât de tare poate zgândări statul! Iar statul nostru poate fi călcat în picioare, el poate închide ochii, poate înghiți toate basmele cu iz legionar ale bisericii ortodoxe, poate suporta propaganda politică și anti românească mascată de un fals naționalism practicată în majoritatea bisericilor!

   Dacă nu mă credeți, dacă vi se pare că exagerez, dacă vă închipuiți că am ceva cu religia, vă pot spune că vă înșelați: nu religia mă deranjează și nici credința ci modul în care sunt ele folosite în scop personal în politica șefilor bisericii! Sunt mulți credincioși, cei mai mulți de fapt, care practică un creștinism sălbatic, un creștinism „din gură-n gură”, oameni care în viața lor nu s-au informat, nu au deschis o carte sfântă, care cred cum le spune țața din vecini, care cred că cred în ceva de care n-au habar, sunt majoritari creștinii care nu știu cărui Dumnezeu i se închină, sunt mult prea mulți românii care iau de bune niște spuse fără să le digere și fără să înțeleagă că cel care le spune este chiar mai ignorant decât ei în cele sfinte! Pe această incultură și lipsă de educație religioasă se bazează și popii care conduc astăzi biserica ortodoxă română: am vrut să spun strămoșească dar am înțeles că nu mai are nici o legătură cu amărâții care și-au dat și viața dar nu au renunțat la credința lor! Așadar, pentru a înțelege de ce spun că astăzi avem creduli nu credincioși, vă rog să faceți o comparație între cele două imagini pe care vi le povestesc:

-          Prima, ni-l prezintă pe teodosie aurit, cu mitră aurită, cu cârjă aurită, cu busuiocul aurit băgat într-o plasă aurită, adică tot ce doriți dumneavoastră să căutați la el, va fi găsit aurit, inclusiv preotul rob care-l susține cu greu în slujbele-i alpinistice!

-          A doua, ni-l aduce în fața ochilor pe Botezător, cel pe care Biblia îl menționează ca „Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, considerat de creștini ca înaintemergătorul lui Iisus Hristos, care ar fi propovăduit venirea acestuia, îndemnând pe iudei la pocăință. Îmbrăcămintea pustnicului Ioan era foarte simplă, făcută din blană de cămilă; el purta o cingătoare de piele împrejurul mijlocului și se hrănea cu lăcuste, muguri de plante și miere sălbatică. Icoanele au păstrat de-a lungul timpului această imagine, înfățișându-ni-l pe Botezător cu părul și barba lungi”.  

   Între cele două imagini descrise mai sus, vedeți altă asemănare decât barba? 

   În acest moment, trebuie să ne oprim din glumele astea și să trecem la lucruri cu adevărat serioase: este pentru prima dată cred în istoroa noastră modernă când biserica majoritară în România nu-i sluga prea plecată a puterii ci încearcă să subjuge puterea laică! Nu cred că s-a mai întâmplat vreodată așa ceva în istoria noastră modernă, nici sub monarhie, nici sub vreuna dintre cele „Trei dictaturi”! Acum, după atâta slugăreală la stăpâni diverși și ploconeală în fața cui avea puterea, bor s-a hotărât că a venit timpul unei politici independente de cea a statului laic și pedalează de zor în această direcție, având vârfuri de lance de genul constănțeanului mai sus prea des pomenit!

   Asta pare a fi o premieră absolută, alături de necanonicul Paște cu repetiție și Bobotează în avantpremieră! Absolută! Notați vă rog că, exact ca în lumea laică, teodosie face toate năzbâtiile iar PDG daniel vine tiptil pe terenul pregătit, cam cum ar fi profitat și dragnea de ordonanța 13 de exemplu ...

  

   Din păcate, relațiile apropiate ale conducerii bor cu biserica rusă ne pun pe gânduri, mai ales că în 2016 „ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost primit de Patriarhul Daniel, anunţă Patriarhia Română, precizând că diplomatul „a apreciat autoritatea morală a Bisericii în apărarea familiei tradiţionale” şi a susţinut „necesitatea solidarităţii cu acele comunităţi creştine din diferite zone ale lumii care sunt în pericol”. Vizita a avut loc la o zi după ce arhiepiscopul Târgoviştei, IPS mitropolit Nifon, a fost primit de către patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe a Rusiei, la reşedinta patriarhală de la Mănăstirea Danilov din Moscova”, iar în 2017, în vizită la Moscova, PDG-ul nostru „Preafericitul Părinte Daniel a exprimat dorința de a da curs invitației Patriarhiei Ruse de a trimite tineri să studieze în academiile teologice rusești ...”! Mai ține minte cineva ce au adus României oamenii care au studiat în Rusia trimiși de diferite organizații? Vrem iarăși inoculare cu propagandă rusă la nivel național? Știe PDG daniel cât de greu s-a scăpat de sovrom, de editura „cartea rusă”, de emisiunea radio „vorbește Moscova”? Vrea de fapt să ne întoarcă la acele vremuri? Probabil că astăzi, în 2021, consiliului de administrație al bor.SA îi este indiferent viitorul nostru european dar nu și cel ortodox chiar alături de pravoslavnicii noștri vecini și vrăjmași!

   Vom vorbi oare rusește? După părerea bor.SA nu ar fi un lucru rău ...

   Așa se teme un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu