Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 5 mai 2021

05 05 05

   Nu, nu este nici o greșeală, cifrele de mai sus au un înțeles, unul deloc tainic. Mai putem adăuga, pentru ușurința calculului, cifra 200. Adică, pentru necunoscători, astăzi, 05.05.2001 se împlinesc la orele 5:50 (după unii 5:55 dar nu este sigur), se împlinesc așadar, fix două sute de ani de la moartea pe insula Sf. Elena, a unuia dinre cei mai geniali pământeni, a unuia dintre cei mai mari militari, a unuia dintre cei mai buni administratori și legiuitori pe care i-a cunoscut omenirea:

NAPOLEON BONAPARTE!

   Pandemia probabil că împiedică manifestările care ar fi trebuit să aibă astăzi loc la Domul Invalizilor din Paris, dar asta nu ne împiedică pe noi să ne amintim de geniul corsican!

   Toți cei care au vorbit despre el, fie admiratori fie detractori, au avut numai și numai cuvinte de laudă la adresa genialului comandant, organizator și administrator: un exemplu perfect, este lucrarea Napoleon, semnată de Evgheni Tarle, istoric, academician, profesor universitar rus și sovietic, lucrare apărută în URSS în 1936, care începe în spirit marxist – leninist, ușor chiar stalinist, pentru ca pe parcurs să se înmoaie, să prezinte lucrurile dintr-un alt unghi, mai mult din al geniului decât din cel al politicii sovietice a momentului! Din fericire, cartea i-a plăcut lui Stalin ...

   La cealaltă extremă, se găsesc cărți semnate nu de admiratori ci cei ce pot fi numiți adulatori: Andre Castelot este un exemplu minunat, deși cele două volume ale sale sunt splendid asortate cu informații.

   Este greu, este probabil imposibil să rămâi în echilibru în fața geniului, așa că cei ce îl studiază trebuie să aibă tăria de a fi cât mai echidistanți cu putință!

  

   Este ciudat faptul că un om de talia Împăratului, care a putut să gândească un cod de legi aflat în vigoare în bună măsură și astăzi, care a putut să gândească noi moduri de organizare a armatei, care a putut să reorganizeze statul și teritoriul ... nu a văzut potențialul balonului cu aer cald, al submarinului sau al grenadei și torpilei deși a învins de nenumărate ori armate net mai numeroase și mai puternice tocmai folosind intuiția și inteligența-i prodigioase! Așadar, în mod evident, nimeni nu este perfect, nici măcar Napoleon Bonaparte! Așa se gândește un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu