Faceți căutări pe acest blog

vineri, 21 mai 2021

Legea și tocmeala

 

   Pentru cine are răbdarea de a citi blogul omulșistrada, așadar numai pentru cine are această răbdare, încep cu o curiozitate. Pentru cine nu are această curiozitate, vin și explic: se văd în blog două fotografii, ambele reprezentând etichete energetice. Prima, este una pe model vechi și spune că produsul este de clasă energetică A++, că are un consum anual de 66 Kwh și că funcționează producând un zgomot de 39 dB. A doua etichetă, una pe model nou, vorbește despre un produs de clasă energetică G (cea mai de jos!), cu un consum anual de 427 Kwh și un zgomot în funcționare de 39dB! Diferența este mare, nu? Mai ales la consumul anual, unde raportul este de circa șase ori și jumătate în plus pentru produsul cu eticheta nouă (dacă nu știați, noua etichetă energetică impusă la nivel european a interzis nomenclatorul cu +++ și l-a înlocuit cu unul cu șapte trepte, de la A la G)! Ceea ce dumneavoastră nu știți dar vă spun eu, este că vorbim despre același produs! Este unul și același produs, care înainte vreme era prezentat drept un consumator super economic (A++) pentru ca în final, să se arate că ar consuma cât o locomotivă cu aburi! Întreb eu, care dintre etichete minte? Pentru că după noile reglementări nivelul A++ a devenit nivelul C și nicidecum G, că mai are puțin și n-ai voie să-l bagi în priză? Suplimentar, produsul sosește la raft, la vânzare în România, cu prospect în limbile: engleză, germană, franceză, spaniolă, portugheză, italiană, olandeză, daneză, suedeză, norvegiană, finlandeză, rusă, poloneză, slovacă, slovenă și, ultima pe listă cu voia dumneavoastră, maghiară!
   Din nou, cei care au răbdare și citesc blogul pot vedea fotografiată zona cu limbile străine în care este prezentat produsul: ați găsit dumneavoastră limba română? Că eu n-am reușit ...
   Ce vreau eu să spun este simplu: autoritățile nu-și fac datoria, mai toate pozițiile din aceste instituții fiind ocupate prin numiri politice și scuipatul meritocrației promise în alegeri fix între ochi! Autoritățile nu-și fac datoria nici măcar prin aplicarea directă, vizibilă și imediată a legii fundametale privind acordarea de zile libere, unii angajați ai firmelor în special de comerț și în special străine muncind zi de vară până-n seară în vreme ce în țările de baștină nu depășesc programul nici măcar cu un minuțel! Dacă vă întrebați de ce, răspunsul este simplu: pentru că ai noștri, cei care trebuie să ne protejeze de la zile libere și salarii decente și până la etichetele care ori nu sunt în română ori sunt scrise cu font de 0,1 nu-și fac datoria! Și nu și-o fac pentru că ocupă niște posturi bine plătite nu prin merit și pregătire ci ca mulțumire pentru lipit afișe în trecut și viitor!
   Ω
   Ne place sau nu ne place dar sistemul s-a împământenit, motiv pentru care avem prețuri absurde la mai toate produsele, mâncăm mai mult din import și casele au atins prețuri aberante! Meritocrația este o minciună, trăiască numirea politică: pașcu dar mai ales dăncilă la BNR sunt exemplul perfect! A propos, ce predă petrică romanul la BNR? Că ce cafea a băut țața veorica și cu cine și cum s-a înțeles ea cu ceilalți europarlamentari ne este deja clar - adrian vasilescu, de când îl știu, pentru prima oară ne-a dezamăgit! Sunteți de acord cu un om, de pe stradă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu