Faceți căutări pe acest blog

luni, 17 mai 2021

B9 și un incomplet inventar

   Una dintre armele cu care propaganda de la răsărit se laudă de ceva vreme, a fost folosită în premieră se pare în Marea Neagră:

Rusia a lansat, pentru prima dată, o rachetă

supersonică Vulkan în Marea Neagră! 

   Racheta a fost lansată în cadrul unui exercițiu militar care a coincis cu prima venire în zona Mării Neagre a unei nave americane din clasa US Legend în ultimii 13 ani și cu puțin timp înainte de sosirea a două nave de război ale Marinei Regale Britanice, pe fondul unei tensiuni profunde în Ucraina, din cauza temerilor unei invazii rusești. Reprezentanții Flotei Mării Negre rusești au anunțat într-un comunicat că de pe crucișătorul rus Moskva

„s-a tras pentru prima dată în istoria modernă cu

o rachetă Vulkan, care face parte din sistemul

principal de rachete Basalt al navei”.

   Serviciul pentru frontiera de stat din Ucraina acuză Rusia că şi-a retras doar parţial trupele din Crimeea ocupată, iar cele mobilizate recent la graniţa de est acolo au rămas:

„În special, au rămas efectivele şi echipamentele militare ruse în taberele

amenajate lângă Voronej şi oraşul Boguciar din regiunea Voronej.

Acesta din urmă se află la câteva zeci de kilometri de graniţa cu Ucraina”.  

   Pseudo independenta agenție rusă de știri Interfax, citată de Agerpres ne transmite că

„Trupele Flotei Nordului, ale districtelor militare Sud şi Vest

din Federaţia Rusă, care au participat la recenta verificare

a pregătirii de luptă, au revenit la bazele lor permanente”.

   Ministrul rus al Apărării a anunțat retragerea trupele detașate la granița cu Ucraina și din Crimeea, pentru că exercițiile militare care s-au desfășurat în zonă au ajuns la final. El a precizat că trupele se vor întoarce la bazele lor. Nu a spus însă câți militari au luat parte la exercițiile militare și nici dacă chiar toți vor fi retrași. Specialiști militari occidentali, cum este ministrul apărării din Suedia, consideră că retragerea trupelor ruse la locul lor permanent de dislocare de la frontiera cu Ucraina şi din Crimeea nu este decât o „perdea de fum”, întrucât ar fi fost lăsate echipamente militare şi o bună parte din materiale, potrivit aceleiași Interfax, care citează televiziunea suedeză SVT. Adică Rusia a rezolvat o parte importantă a logisticii viitorului posibil conflict!

   Desfășurarea impresionantă de trupe rusești a atras condamnarea statelor vestice. Acțiunile Rusiei au fost catalogate drept o amenințare pentru Ucraina cu care se află în conflict din 2014 când a anexat Crimeea și a susținut forțele pro-ruse din Donbas. La exerciţii au participat – potrivit şefului Statului Major al armatei ruse:

„peste 300.000 de militari şi 35.000 de mașini de luptă

şi tehnică militară, între care 180 de nave şi vedete,

precum şi aproximativ 900 de avioane, inclusiv 15 avioane

cu rază lungă de acţiune şi 40 de avioane de transport militar”.

   În paralel, o altă perdea de fum este lansată de la răsărit, imagini filmate „scăpate” chiar de armata rusă arătând cum o rachetă Kalibr are un eșec zguduitor, prăbușindu-se la numai câțiva metri de nava care a lansat-o! Povestea nu stă în picioare, racheta subsonică de tip Kalibr fiind deja folosită în octombrie 2015 când flota rusă din Marea Caspică a lansat-o  pentru a lovi ţinte din Siria: greu de crezut că după succesul din Siria acum asemenea utilaj dă rateuri, racheta fiind folosită se pare recent și la trageri în cadrul manevrelor flotei ruse a Pacificului din Marea Japoniei!

   În acest timp, șeful de la Pentagon ne atrage atenția că următorul mare război va fi „foarte diferit” de tot ceea ce știm! Notați vă rog că nu se discută în termeni de „dacă va urma un mare război” ci se spune clar că urmează așa ceva: unii s-ar putea să știe și momentul ... Același șef cere valorificarea progreselor tehnologice şi o mai bună integrare a operaţiunilor militare la nivel global pentru a

„înţelege mai repede, a decide mai repede şi a acţiona mai repede”

lăsând de înțeles că: 

„Modul în care vom lupta în următorul război major va fi foarte

diferit de modul în care am luptat în războaiele din trecut”.

    Înțelegând că se poate crea panică probabil, Austin, secretarul apărării nuanțează: 

„Nu putem prezice viitorul. Deci, ceea ce avem nevoie este amestecul

potrivit de tehnologie, concepte operaţionale şi capabilităţi,

toate legate între ele într-un mod de reţea atât de credibil,

atât de flexibil şi atât de formidabil încât va face ca

orice adversar să se oprească.” 

   Ni se lasă de înțeles și că

„răspunsurile Statelor Unite ar putea fi indirecte”

prin folosirea  războiului cibernetic

„pentru a răspunde la un incident de securitate maritimă

aflat la sute de kilometri distanţă”.

   Între timp, trupe Seals și Berete Verzi sunt deja dislocate în România și, se pare, în pregătire în Macedonia, lucru demn de luat în seamă din moment ce USA și occidentul nu au rupt gura târgului în domeniul cibernetic ...

  

   Acest scurt inventar ar trebui să ne dea frisoane: evident se pregătește ceva, evident există o fierbere, evident s-a atins sau aproape s-a atins punctul de fierbere, evident reuniunea B9 de la București a fost un strigăt de ajutor al Europei de răsărit care se simte direct amenințată de Rusia. Tot evident mi se pare că în războiul modern obstacolele geografice nu mai sunt atât de importante ca pe vremuri și că povestea cu pârjolitul holdelor și otrăvitul fântânilor rămâne ceea ce este, adică o poveste! NATO și USA nu par a fi conștiente încă de fiara care se trezește aici în răsărit: fiara nu a moțăit ci s-a pregătit iar acum, într-o posibilă alianță cu China tehnologizată și trezită la viață tocmai de lăcomia occidentală, poate spulbera lumea pe care o cunoaștem, urmând a o înlocui cu o alta, după chipul și asemănarea ei, a fiarei!

   În epoca rachetelor supersonice cu rază lungă de acțiune, răsăritul european, prima linie tradițională în fața Rusiei, nu mai este singurul direct amenințat: nici orașele americane nu ar trebui să se simtă foarte în siguranță!

   Ce va fi? Sperăm că liniște, sperăm că se vor înțelege, sperăm că pace! În caz contrar, șansele să dispărem de pe fața pământului sunt maxime! Așa se teme un om, de pe stradă ...

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu