Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 22 februarie 2014

Arta de a muri de foame , cu pâinea în mână !

   Să ne dea statul ?


   Nu , dragi „hotelieri”: nu ninge în iulie !
   Și nici în august !
   Și de fapt , ninge doar câteva zile pe an și de multe ori cu prea puțină zăpadă sau unde nu este nevoie !
   Așa că , trageți tare pe turiștii care se mai prostesc la schi în cele două trei luni (cu noroc) de sezon !

   Nu , dragi agricultori : nu plouă când aveți nevoie și cât aveți nevoie !
   Dacă nu ați observat până acum , din câteva hectare , mare câștig nu obții !
   Și da , este adevărat : producție mare și prețuri mari nu există în același timp !

   Ne-am lămurit ?
   Credem că da !

   Cu ce nu ne-am lămurit , vine abia acum : agricultorii de două hectare , produc (să zicem) roșii , pe care nu au forța de a le scoate pe piață , așă că ies cu ele la poartă-n drum , în speranța că prind vreun bucureștean „bio” să le dea cu un leu mai mult decât în Piața Matache , sfârșind de fapt prin a le da unor intermediari cam întunecați la ten , cu 20 de bani kg en gros sau să le arunce ! Tot en gros !

   Hotelierii din zona montană (pensionarii nu merge , deși foarte bine s-ar potrivi) , plâng după zăpadă , uitând că stau așezați într-un loc în care trebuie doar să te apleci să strângi banii de pe jos : ia asociați-vă voi și construiți la Sinaia o pârtie de schi de cupă mondială (nu-mi spuneți că nu avem munți potriviți pentru asta , că doar imbecilii cred că pârtiile de concurs sunt 100% naturale) , ia ridicați niște patinoare în Bușteni , ia trântiți o pistă de săniuțe la Azuga , preluați și reparați vechea pârtie de bob , îndreptați pocinogul ăla de trambuline și fără ca și inexistentul minister al sportului , fără ca și inexistentul minister al turismului să vă încurce și să vă mănânce timpul , nervii și banii , vedeți voi în vreo doi trei ani cum o să aveți hotelurile pline și vara ! Ia nu vă mai prostituați cu căruțe artizanale , lambriuri lăcuite , perne umplute cu molton și vatelină de îți ia capul foc , străchini și ulcele și faceți un lucru serios , de comun acord și în comun pentru binele comun : se poate face ?
   Cu siguranță !
   Și atunci , o să constatați că și iarba este folosită la unele forme de schi , că și în mijlocul verii un patinoar cu gheață poate găzdui competiții , că pentru fiecare sportiv sosit pe care „voi îl găzduiți și hrăniți gratuit” vin mulți alții care își plătesc singuri ! Și că oamenii ăștia odată veniți , vor plimbare , vor mâncare , vor băutură , vor distracție , vor nani ...
   Iar voi , dragii noștri hotelieri plângăcioși , o să aveți grijă să se interzică ATV-urile în zonele voastre (oamenii sunt sătui de zgomot) , o să vă lăudați cu stațiunile voastre LINIȘTITE și CURATE și PRIMITOARE , iar după câțiva ani de muncă pe brânci , necesari amortizării investițiilor inițiale , O SĂ ÎNCEPEȚI SĂ GĂSIȚI BANII PE JOS !
   Abia atunci o să înțelegeți ce mare prostie ați făcut transformând munții în cartiere de case de vacanță !

   Iar voi , dragi agricultori , dacă ați reuși să înțelegeți odată pentru totdeauna că a săpa pământul și a vinde produsele sunt două lucruri diferite și v-ați asocia și ați angaja oameni să facă ceea ce voi nu vă pricepeți (și veterinari și agricultori și contabili) nu ați mai vinde roșiile în pierdere cu 20 de bani ca să le vedeți date de samsari cu 4 și 5 lei , ci ar ajunge asociația voastră la piață , să le vândă cu doi lei , iar firma voastră comună ar putea discuta și s-ar putea tocmi cu marile magazine , ar putea lua avans de la fabricile de conserve iar voi , nu ați mai plânge de foame ! Nu așteptați ajutor de la direcțiile județene de agricultură , nici de la primar , nici de la jăndar , puneți mâna și faceți , că puteți !

   Ω

   Până atunci însă , vă spun eu un lucru pe care mă tem că nu l-ați aflat încă : degeaba stați cu mâna întinsă așteptând să ningă sau să plouă : tot privind cu speranță în sus , nu o să vedeți banii care așteaptă să fie ridicați !
   De jos !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu