Faceți căutări pe acest blog

vineri, 7 februarie 2014

Potemkin redivivus ?

   Ne place așa ?


   Nu am nimic cu rușii sau cu Rusia , mai exact , nu aș avea nimic cu ei , dacă nu le-am sta în gât !
   Dar le stăm !
   De ce ?
   Asta este o poveste lungă și întortocheată , pornind din vremea lui Ivan cel Groaznic , trecând pe la țarul Petru și Poltava și Stănilești , urmând cu 1812 , 1832 , 1877 78 79 , 1917 , 1944 și ... și înșiruirea de cifre mai poate continua mult ! Probabil (zic numai probabil) , dacă neamul românesc nu se înfășura în jurul Carpaților ci binevoia a se așeza într-un alt loc , Rusia și rușii nici n-ar fi știut de existența lui : așa , stându-le în drumul către - asta-i iarăși altă poveste - paradisul visat , le stă și în gât !
   Mai rău decât un os de pește !
   În concluzie , nu mă deranjează nici rușii și nici Rusia , ci
NUMAI POLITICA LOR ! 
   Ne-am lămurit , ДА ?

   Bun , și dacă ne-am lămurit și cu asta , să ne lămurim și cu altceva !
   Spre sfârșitul secolului XVIII , a domnit în Rusia o nemțoaică : din naștere o chema Sofia Augusta , prin rebotezarea în rit ortodox a devenit Ecaterina , iar pentru supuși și posteritate a fost și a rămas Екатерина Великая , adică , Ecaterina cea Mare ! Nu vedeți încă legătura ? Răbdare ... Printre multe năzbâtii făcute sau doar inventate , Ecaterina aceasta , a mai făcut una , de a ajuns de poveste ! Trăznaie mare , povestită în toată Europa , înmulțită și adăugită , chicotită ... ce să mai spunem , o prostie în toată regula ! Și anume : împărăteasa , plictisindu-se de unul dintre favoriți (că a avut , vorba manelei , fără număr , fără număr) , pe numele lui Grigori Potemkin , l-a trimis în teritoriul nou cucerit de la tătarii din nordul Mării Negre , cu ordin și mînă liberă să ridice zona la un nivel civil și militar european . Împărăteasa , a hotărât în mod neașteptat să inspecteze personal noua regiune și să vadă pe ce s-au cheltuit banii , iar această plimbărică de jumătate de an a făcut-o însoțită de toată curtea și de corpul diplomatic . Atunci când diplomații occidentali au văzut ce s-a putut face în sălbăticia aceea , când au văzut flota Mării Negre (până atunci inexistentă) , când au văzut ce putere colosală stă în spatele sălbaticei Rusii , s-au făcut a nu pricepe , îngropând totul în batjocură , numind totul „satele lui Potemkin” , lăsând de înțeles că împărătesei și lor le-au fost arătate fațade din mucava și flote din placaj , etc , etc . Viitorul a arătat altceva , ceea ce a făcut atunci Potemkin , continuând să dăinuie ...

   Astăzi , după mai mult de două sute de ani , cam în aceleași locuri , ziariștii occidentali (și ai noștri după ei) îl reinventează pe favoritul Ecaterinei , cu tot cu sate ! Absolut uluitor , ți se inoculează ideea că la Soci oamenii nu fac altceva decât să se BIP BIP cât e ziua de lungă , musai pe vase gemene , că te urmărește zidarul rus să te stropească cu apă murdară , că dispărând din spațiul sovietic instalatorul polonez , imbecilii ăștia beți pun caloriferele pe tavan , etc , etc ! 
   Povestea asta , spusă cu gura până la urechi , îmi amintește fără să vreau de ceremoniile de premiere de la ultima olimpiadă de vară (dacă greșesc , îmi cer scuze) , atunci când un medaliat cu aur , în glumă , a băgat medalia în gură mimând verificarea ei (până la dispariția sistemului monetar bazat pe aur , tot omul știa că dacă moneda ESTE MOALE , ESTE DIN AUR , iar dacă este tare este calpă) . Locurile doi și trei , văzându-l pe cel de pe locul întâi cu medalia în gură , și-au spus că ori e ordin , ori s-a transmis pe feisbuc și ei au ratat momentul , ori că-i de bon ton , ori că toate la un loc și , fără nici o noimă toți mușcau din table ! Ei bine , da : cei mai mulți dintre noi ne comportăm ca locurile doi și trei , arborând un mimetism pseudo intelectual crezându-ne „în gașcă” cu ăia mai tari !  
   Sunt convins că există greșeli , sunt convins că există greșeli mai multe decât în alte țări la evenimente similare , dar de asemenea sunt convins că se exagerează !
   Da , Putin nu-i simpatic și în loc de simpatie inspiră teamă , știu că pe noi nu ne simpatizează de loc , știu că în Rusia nu-i democrație nici cât la noi , știu ... știu că iubita țarului face și drege , știu că nu doar el are o amantă , știu ...
   Dar de aici și până la a-ți bate joc de tot ce s-a făcut , este cale lungă !
   Și nu știu dacă merită bătută !
   Calea , bineînțeles !

   Ω

   Înainte de a râde de ruși , poate tocmai noi , acuzații de mâncat lebedele dintr-un parc în care n-au fost păsări niciodată ar trebui să ne gândim mai bine și să vedem dacă nouă ne-a convenit !
   Sau , dacă ne convine !
  Să ne gândim ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu