Faceți căutări pe acest blog

vineri, 18 august 2017

Entr`acte - Dunkirk, Dunkerque sau surpriza cea mare

   Dacă de obicei nu am nimic împotriva filmelor văzute acasă (dacă dețineți un sistem video/audio suficient de performant!), de data aceasta vă conjur să vedeți Dunkirk la cinematograf! Vă rog mult, faceți efortul de a vă deplasa popourile la un mall: efortul va merita! 
   Iată și de ce ...

   Filmul acesta, la care nu m-am dus cu mari așteptări, este un film de război TOTAL ATIPIC! Acest film, pe care-l așteptam a fi (vă spun sincer) unul propagandistic, unul din categoria celor sovietice de război, unul din alea în care nemții-s proști și-i bat și românii și albanezii și grecii și copiii și bunicii, ei bine, acest film m-a surprins foarte plăcut: nu doar că nu este un film de propagandă, nu doar că nu demonstrează „eroismul” aliaților în comparație cu „jigodiile” de nemți, nu, nici gând, acest FILM este mai curând un documentar! Filmul este compus din fragmente reprezentând diferite îndeletniciri de pe cele două maluri ale canalului (de la Manche sau English, alegeți varianta preferată), îndeletniciri normale pentru acele vremuri: ne sunt arătați soldați disperați să scape din iad, ne sunt arătați piloții RAF care aveau să apere aproape singuri Britania în iulie - octombrie din același blestemat 1940, ne sunt aduși pe rând în față și soldați și marinari și aviatori dar și civili: a fost încercată radiografierea situației prin prisma omului de rând, prin ochii tulburi poate ai participantului care nu are vederea de ansamblu a operațiunilor ci doar a bucății înguste ce o are în față!
   Filmul, în sfârșit un film de război fără eroi și acte inutile de eroism cinematografic, este aproape un documentar, adresat celor ce știu cât de cât ce s-a întâmplat acolo la sfârșitul lui mai și începutul lui iunie `40: ce s-a întâmplat și, mai ales de ce - la acest capitol, spectatorul român stă mai prost, pentru că istoria se limitează de multe ori la meciurile stelei sau ale naționalei.

   Așadar, ce are filmul rău? El se adresează unor persoane care știu ce s-a întâmplat atunci și nu au fost surprinse de desfășurarea acțiunii care, în filmul de față, chiar începe brusc și fără explicații, pe o plajă la reflux.
   Ce are filmul bun? Păi ... să spunem că tehnic vorbind, au fost folosite echipamente cât mai originale sau asemănătoare cu originalul, că avem de-a face cu oameni obișnuiți și nu cu eroi, că evenimentele sunt urmărite cu bun simț istoric și că nu simți nici un moment că „ții cu cineva” în dauna altcuiva! Apoi, să nu uităm că filmul RELATEAZĂ și nu POVESTEȘTE, ceea ce este o raritate!
   Un film excelent, o rara avis cinematografică, un film care o să vă placă la nebunie sau care o să vă displacă profund, plictisindu-vă! 

   Ω

   Trebuiesc notate trei aspecte interesante:
primo - sunetul filmului este un personaj de sine stătător, este un element important în desfășurarea acțiunii
secundo - în tot filmul nu apare nici un „șef” din nici o parte
terțio - în tot filmul nu se vede ... nici un neamț!

   P.S. Portretul lui Tom Hardy face toți banii, el meritând un premiu pentru rolul jucat aproape incognito! 

VĂ RECOMAND SĂ VEDEȚI FILMUL: 
MERITĂ!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu