Faceți căutări pe acest blog

vineri, 28 septembrie 2018

Bătrânică, vând Ferrari: aștept provincia!

   În ultima vreme, bătrânica din Germania a vândut din greu mașini vechi în România: bravo ei! Dar, pentru a înțelege mai lesne fenomenul, trebuie să vedem cine sunt părțile contractante ...

   Pe de o parte, avem vânzătorul: acesta este de regulă o BĂTRÂNICĂ, neapărat din Germania, căreia la decesul soțului cu circa 10 ani în urmă i-a rămas în garaj o mașină de care, din motive sentimentale, nu a vrut să se despartă; însă acum, din varii motive, se vede obligată să o vândă: mașina este de obicei un AUDI, musai negru, musai cu motor Diesel, musai cu mai puțin de 70.000 km la bord, musai ținută în garaj, musai îngrijită ca pe ochii din cap! Musai bătrânica în discuție este atât de proastă (deh, bătrână ...) încât o dă cu numai trei sau patru mii de €! Este adevărat că mașina are anul de fabricație 2004 sau 2005 (uneori și mai vechi), dar a fost ținută numai în garaj, i s-au făcut reviziile și motorul de 2,5 sau trei litri turbo diesel se știe că este unul economic - poluarea nu interesează în cazul unui asemenea chilipir! Și nici faptul că bătrânica pare a fi găsit în garaj o flotă de mii de autoturisme și SUV-uri!

   De cealaltă parte, se găsește CUMPĂRĂTORUL: acesta este de obicei bărbat, cu un nivel intelectual demn de electoratul pesede și educație la fel! 
   Dacă vă spuneți că jignesc cumpărătorii de chilipiruri, atunci vă înșelați! Și iată de ce: ce pot crede eu despre mintea și gândirea unui individ care cumpără o limuzină cu mai puțini bani decât ar da pe orice Dacie nouă și este convins că mașina nu este un hârb ci o adevărată bijuterie? Vă spun eu, nu pot crede decât că este ori prost, ori retardat, ori amândouă! Îmi cer scuze dar, gândiți puțin la rece și-mi veți da dreptate!
   Acest cumpărător tip, personajul care pune motorină de 10 sau 15 lei ca să-și ducă mândra la mall, este convins că mașina aceea îl reprezintă, că mașina aceea îl așează într-o clasă socială aparte, că mașina aceea arată că este un om de succes! Și are dreptate, mașina chiar îl plasează în clasa păcăliților care-și închipuie că ceilalți își închipuie că el ar fi dat prețul de catalog pe mașina nouă (peste 60,000 €) și nu mai puțin de 5,000 €! 
   Este adică bine reprezentat de mașina lucioasă care pe dedesubt este de fapt un HÂRB!

   Din păcate, mai avem cel puțin un personaj, anume SAMSARUL de mașini vechi, cel care vinde într-un an în nume propriu câteva zeci de mașini dar pe care ANAF-ul nu-l întreabă de sănătatea-i financiară! Acesta este de fapt marele șmecher, el este în legătură cu BĂTRÂNICA din Germania, el este cel care face proștilor un bine „păcălindu-se” la vânzare atunci când cere „doar” câteva mii de € pe limuzine de zeci de mii! Acest personaj, Samsarul adică, poate fi în același timp și dezvoltator imobiliar și patron de firmă și lipitor (lipitoare?) de afișe electorale! El este de fapt marele câștigător și nu băbuța din Germania! El, adică cel care cu complicitatea, pasivitatea sau pur și simplu indiferența autorităților a umplut drumurile României cu bombe cu roți și cu ceas! 

   În povestea noastră mai sunt două personaje, ambele colective.
   Primul este RAR-ul, cel care înscrie orice are patru roți, fără discriminare! Este ciudat că un particular poate descoperi date despre starea mașinii, dar autoritatea statului care papă de la buget nu se deranjează să verifice nici măcar prin sondare marea de mașini SH intrate în țară! 
   Nu este treaba lor? 
   Dar care este treaba lor?
   Nu cumva RAR-ul trebuie să ne protejeze ca în trafic să nu se găsească aceste bombe cu ceas?

   Ultimul personaj este (cum spuneam) tot unul colectiv, adică suntem NOI TOȚI, cei obligați să înghițim noxele unor hârburi vechi și de 15 ani aruncate de foștii proprietari pentru că se apropie ghilotina de motorul Diesel, noi care pe stradă mergem cot la cot cu mașini repuse în circulație după ce li s-a retras talonul pentru daună totală, noi care nu înțelegem de ce unele mașini se aprind din senin, noi care suntem sufocați de tractoarele și combinele cu care cred unii că-și maschează lipsa de minte! 

   Ω

   Ei bine, fenomenul ne face să ne întrebăm de ce a apărut aici la noi și, singurul răspuns pe care îl avem este ...
LIPSA EDUCAȚIEI!
   Într-o țară în care din anii `70 `80 școala era obligatorie doar ca prezență și nu ca performanțe, este normal ca orice țigan să creadă că s-a ajuns și s-a realizat pentru că a putut da câteva mii de € pe un hârb lustruit! Numai într-un mediu total necultivat se poate crede că mașina ține loc de orice realizare intelectuală! Numai într-o lume total needucată realizările intelectuale sunt depășite de/cu un simplu fier pe patru roți! Numai într-o țară profund coruptă un fost pușcăriaș fără nici o funcție publică poate folosi culoarul diplomatic de îmbarcare în avion!
NUMAI LA NOI ...
   Așadar, anunțul de vânzare trebuie modificat, el trebuind să sune astfel:
BĂTRÂNICĂ, VÂND FERRARI, AȘTEPT PROVINCIA CEA MAI PROASTĂ A EUROPEI!
   Hai, gata, vă doresc drum bun!

2 comentarii:

  1. Heу there! I understand tthis is kind of off-topic howeᴠer I
    needed to ask. Does operating a well-established wedbsitе like yourds require a large amount of work?
    I am comletely new to operating a blog however І ddo write in my journaⅼ on a daily
    basis. I'd like to start a bkog sso I will be able to share my own experience and thouughts online.
    Ⲣleaѕee let mе know if you have any kind of ideaas or tips for new aspiring blogցers.
    Thankyou!

    RăspundețiȘtergere
  2. Keep on working, great job!

    RăspundețiȘtergere