Faceți căutări pe acest blog

luni, 17 septembrie 2018

Scurtă istorie paralelă

   Strămoșii noștri, mă rog, unii dintre ei și anume romanii, aveau o organizare minuțioasă a statului: de altfel, chiar această organizare a permis dezvoltarea unui oraș amărât rezultat ca uniunea a trei triburi pârlite într-o putere mondială pentru circa 1500 de ani!
   Noi, să apunem cu mâna pe inimă, mare lucru de la ei nu am moștenit, așa că este timpul ca pe lângă câteva denumiri să învățăm și unele lucruri importante despre instituțiile Romei antice și modul în care funcționau ele!

   Acum aș vrea să vorbim despre instituția dictaturii ...
   În Roma republicană (res publica adică), dacă cei trei sute de membri ai senatului considerau PRIN VOT că statul este în pericol, pe lângă alte mecanisme democratice, mai aveau la dispoziție și unul total nedemocratic dar aplicat democratic: DICTATURA! Senatul putea numi un dictator, de regulă pentru o perioadă de șase luni, timp în care acesta avea puteri discreționare în stat: tăia și spânzura, comanda armata ... în sfârșit, era puterea unică pe care nimeni nu o întreba de sănătate! 
   Dar ... dar la sfârșitul perioadei în care i se atribuise dictatura, personajul nostru redevenea un simplu cetățean roman și putea răspunde în fața justiției pentru eventualele încălcări ale legii: statul îi mulțumea frumos pentru că l-a salvat, pentru ca apoi să-l tragă la răspundere dacă fusese salvat într-un mod abuziv, nedemocratic sau chiar criminal! 
   De notat că termenul DICTATOR  nu avea o conotație negativă în epocă, rolul acesta jucându-l cuvântul TIRAN!
   Cei mai cunoscuți dictatori ai republicii romane au fost Albinus (primul dictator), Sulla și Caesar: de luat aminte că tocmai Caesar, marele Caesar, după ce a jonglat cu senatul și legea reușind să obțină titlul de DICTATOR PERPETUUS (adică pe viață!), a fost asasinat în senatul Romei, atentatorii recurgând la acest gest tocmai pentru salvarea republicii și democrației, Caesar fiind perceput de aceștia ca un TIRAN!  

   Ce am vrut să spun este simplu de înțeles: pesede-ul și-a arogat magistratura DICTATURII și o va exercita un timp oarecare, dar aceasta se va încheia la un moment dat:
FĂRĂ URĂ ȘI FĂRĂ RĂZBUNARE, 
CEI CARE AU ÎNCĂLCAT LEGEA VOR
TREBUI SĂ PLĂTEASCĂ ÎN FAȚA JUSTIȚIEI 
DACĂ VOR FI GĂSIȚI VINOVAȚI!

   Ω

   De ce?
   Fie și pentru modul grosolan de a răspunde unei întrebări pertinente printr-o prostie legată de baza de numerație 15 izvorâtă din genunchele gândirii, fie și pentru faptul că n-au știut, fie și pentru încercarea de a schimba peste noapte un întreg sistem de legi, fie și pentru impertinența de a râde în nasul unei comisii care-ți arată câte prostii a publicat editura la care ai fost numită politic director, fie și pentru că-ți place pescuitul la Belina!
   De ce?
   Altă întrebare ...

Un comentariu:

  1. Frumoasă lecție de istorie. Am învățat că Dictatorul era numit pentru o perioadă de numai 6 luni, și că după, putea fi judecat.
    Astăzi, înțelegem grești cuvântul dictator, care a preluat locul celui de tiran.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere