Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 februarie 2019

Argumentul credinței

   În toate sondajele de opinie, dar în toate în care se pune o asemenea întrebare, românii se dau extrem de, ultra, mega religioși! Îmi dau seama că la noi credința a luat locul rațiunii, dar asta nu-i suficient pentru mulți concetățeni ...
   Acum câtva timp participam la o foarte plăcută întâlnire cu un grup de prieteni: persoane agreabile și bine crescute, reușesc de obicei să te facă să te simți bine, tu la rându-ți simțindu-te obligat să răspunzi în consecință - o încântare! 
   Ce a fost diferit acum? 
   Credința!
   Ei bine, nu: nu și-a lăsat nici unul credința strămoșească (câtă o mai fi ea) pentru a trece la sectanți sau la evrei ori musulmani! Nici gând de religie, a intervenit în discuție ... credința politică!
   Dacă ești dispus să pui lucrurile cap la cap, înțelegi unde se produce scurt circuitul electoral în țara asta: 
OAMENII NU ȘTIU, EI CRED!
   Discuția se poartă în felul următor:
- Toți banii băgați „administrativ” în salarii (în special creșterea salariului minim) se pierd prin creșterea prețurilor, veniturile se erodează, puterea de cumpărare s-a prăbușit, iar lucrurile astea sunt vizibile în orice magazin a-i intra: cartofii sunt aproape un €/kg, ceapa la fel sau mai mult, carnea pare a se fi ieftinit deși abia acum se apropie de prețul ei firesc, combustibilii au „explodat”, cartea are un preț de parcă ar fi din aur, drumurile sunt mizerabile, numirile politice au adus statul în genunchi. Unor asemenea argumente ușor de verificat, li se răspunde cam așa:
- Eu CRED că patronii răi își umplu buzunarele cu bani și angajații suferă cu salariul minim pe economie: CRED că patronii răi trebuie să le crească salariile, CRED că guvernul a făcut bine ordonând creșterea salariului minim, CRED că trăiesc mai bine dacă am mai mulți bani în buzunar! 
   Imediat observi că ei nu știu, ei CRED, că ei nu au date exacte ci ei CRED, că ei nu cunosc starea generală a economiei ci ei CRED că așa cum au auzit de la alții sau au văzut într-un singur loc patronii răi spoliază îngerașii de angajați! Ei, permanent CRED, niciodată nu știu care este productivitatea unui angajat care totuși stă și muncește cu salariul minim pe economie, ei CRED că indiferent de eficacitate, productivitate, etc, etc, angajatorul trebuie să țină seama de studiile angajatului, de vechimea lui, de problemele familiale!
NICIODATĂ NU ȘTIU! ÎNTOTDEAUNA CRED!
   Am îndrăznit să-i întreb cum ar proceda dacă EI ar fi în locul patronilor, cum CRED că s-ar purta cu angajații, cum i-ar plăti: a fost singura dată când au refuzat să mai CREADĂ ceva, drept care nu am primit nici un răspuns, deși am repetat întrebarea! 
   Am ajuns în situația de a mă întreba, de ce a mai fost necesar decembrie `89 dacă ne întoarcem la evaluarea angajatului după diplomă ori apartenență politică și nu după realizări? De ce trebuie să plătesc un puturos cu diplomă și vechime mai bine decât pe un începător dedicat? 
   Ce CREDeți?

   Ei bine, sentimentul ciudat care te face să CREZI că dacă ai mai mulți bani în buzunar îți și este mai bine, face electoratul român mult prea ușor manipulabil: oamenii CRED că este de preferat să câștigi 2000 de lei și să dai mult peste 5 lei pe litrul de benzină decât să câștigi numai 1000 de lei dar litrul să coste 2 lei! Măsurile declarative și inaplicabile de genul prețurilor maxime la diferite categorii de produse îi câștigă pe mulți de partea pesede-ului, oameni care pentru doi bani devin brusc dezinteresați de jefuirea banului public, de „privatizarea” justiției, de acapararea statului român și ocuparea lui cu numiți politic care de fapt nu fac nimic, fie în structurile centrale, fie în firmele înființate de madam firea!
   De ce poți vedea că în companiile primăriei generale nu se muncește și se dau niște salarii uriașe dar nu poți vedea că pesede-ul și-a subordonat justiția și statul în ansamblu și CREZI că este bine așa?
   De ce poți vedea că firmele străine pleacă din țară dar nu poți înțelege că huliții care dădeau salariul minim pe economie nu vor fi înlocuiți de nimeni și pesede-ul va trebui să găsească surse pentru viitoarele ajutoare de șomaj și CREZI că așa este bine?
   De ce te deranjează că tu câștigi prea puțin dar CREZI că este bine să existe pensii speciale și de serviciu?

   Ω

   Lovitura supremă, șocul pentru care nu există nici un amortizor și nici o pregătire, l-am primit în momentul în care cineva a spus cam așa:
„Eu CRED că nu avem alții mai buni!”
   Iar eu sunt convins că mi-a ajuns!

   P.S.1 „ROBOR se calculează pe baza informațiilor furnizate de primele 10 bănci din piaţă. Unele bănci au câteodată surplus de bani (lichidități), iar altele au nevoie de bani. Aşadar, băncile se împrumută una pe cealaltă, în funcție de nevoi, iar la aceste împrumuturi aplică dobânzi. Cu cât banii din piaţă sunt mai puțini, cu atât ei devin mai valoroși, astfel că dobânzile la ei vor crește. Iar ROBOR este o rată medie a dobânzilor la care băncile din România se împrumută între ele, el calculându-se zilnic ca 
medie aritmetică a cotațiilor practicate de primele 10 bănci selectate de către Banca Națională. 
   Cu alte cuvinte, cu cât nevoia de bani este mai mare, cu atât şi media dobânzilor crește, deci automat şi ROBOR crește.” 
   Așadar, indiferent de ce CREDE un anume deputat zamfir, lucrurile par a sta diferit, indicele ROBOR fiind rezultatul calculării unei formule și nu este declarat „din burtă”! 

   Atâta timp cât electoratul român se mulțumește să CREADĂ și nu să ȘTIE, pesede-ul și penalii lui vor rămâne la putere!
EU AȘA CRED!
   P.S.2 Refuz să mai am în viitor discuții pe asemenea teme ilogice și iraționale!
PAROLE D`HONNEUR!
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu