Faceți căutări pe acest blog

luni, 13 iulie 2020

Despre egalitate


   Suntem pisați de mici copii cu ideea egalității între omeni.
   Suntem ziceam pisați, dar nu ni se explică niciodată de ce am fi egali!
   Suntem învățați că toți oamenii sunt egali dar nu ne spune nimeni și în ce condiții, când și cum!
   Așadar ... suntem egali ...
   Chiar suntem?
   Să vedem pe scurt cum se manifestă această egalitate și ce înseamnă ea: toți oamenii sunt egali în fața legii, toți oamenii sunt egali în fața unui angajator, toți oamenii sunt egali în fața sistemului de sănătate, toți oamenii sunt egali în drepturi și libertăți!
   O fi bine?
   O fi rău?

   Din momentul procreației oamenii nu sunt egali! Și nu vorbim aici despre culoarea pielii! Este evident pentru oricine că un copil adus pe lume în urma unui act consimțit, chiar dorit, urmărit în timpul sarcinii purtate în condiții din cele mai bune, în liniște, fără stres, etc, etc, este net superior unuia născut în familia unui bețiv bătăuș de nevastă și copii! Exemplul, deși forțat, vrea să ne atragă atenția asupra capacității viitoare a „egalilor”!
   Dar dacă adăugăm și educația primită? Să zicem că unul se naște și crește în Pantelimon sau Ferentari și celălalt în Primăverii: ce școli vor urma? În ce mediu vor trăi? Cum vor crește? Cum se vor dezvolta?
   Să presupunem că avem copilul A, născut la Cluj, crescut în zona Florești, cu părinți programatori IT, părinți care au la rândul lor prieteni cu ocupații asemănătoare și copii cam la aceeași vârstă.
   Să presupunem că avem și copilul B, născut la Vaslui sau lângă Vaslui, în zona în care consumul de școală și alcool sunt invers proporționale, în familia unor drojdieri de primă mână, muncind amândoi prin sat pe băutură, într-o casă luminată la lampă sau lumânare: părinții copilului B, drojdierii adică, au prieteni generali, academicieni, doctori și profesori, programatori IT ... nu, am glumit amar, cei doi drojdieri vor avea prieteni din mediul lor, adică tot drojdieri, oameni care fac copii pentru că este cea mai ieftină distracție și în plus, mai aduce și o alocație oarecare!
   Ca să nu o lungim, să spunem că vorbim despre părinții lui A, oamenii care produc bani pe care statul român îi cheltuiește pe părinții lui B, adică pe asistații social!
   Dacă îi punem unii lângă alții și îi comparăm, observăm că în realitate părinții lui B au mai multe drepturi și libertăți decât părinții lui A: nu mă puteți contrazice, unii au numai obligații, ceilalți sunt liberi ca pasărea cerului pe banii primilor!
   Așadar, să fie egali în fața legii? Să fie! Să fie egali în fața angajatorului? Să fie! Să primească aceeași îngrijire medicală? Să ... deși cam cu jumătate de gură, să spunem și aici da!
   Să aibă aceleași drepturi și libertăți? NU! Cu siguranță NU!
   Acestor oameni nu trebuie să li se taie din drepturi și libertăți, lor trebuie să li se ia dreptul de a hotărî pentru părinții lui A!
ESTE CORECT SISTEMUL ACTUAL DE EGALITATE
ÎN DREPTURI DAR NU ȘI ÎN ÎNDATORIRI?
   Mă tem că nu este!
   Iată de ce: familia A, contribuie la bugetul de stat, adică al nostru al tuturor, cu taxe și impozite, cu TVA, plătește accize, etc, etc.
   Familia B, stă cu mâna întinsă așteptând ajutorul social și alocația copiilor, contribuția lor la bugetul statului fiind ... negativă!
   Familia A își îngrijește odrasla cât poate de bine, o dă la școală, face tot posibilul ca la maturitate cu tânărul A să nu-ți fie rușine!
   Familia B face copii pentru distracție și alocație și este posibil să-i trimită și la muncă sau cerșit înainte de vreme!
   Familia A încearcă permanent să progreseze și în acest mod împinge societatea românească și țara spre înainte!
   Familia B se mișcă numai cu frâna de mână trasă, este adică un balast pentru dezvoltarea României!
   Dacă nu sunteți de acord vă rog să spuneți!
   Dacă sunteți miloși și credeți că este normal ca familia B să trăiască astfel pe spatele nostru, puteți să spuneți și vă cedez partea mea din întreținerea lor!
   Dacă sunteți convinși de dreptatea egalității dintre dimneavoastră și toate familiile B din această țară, luați-i din milă creștinească și cetățenească în îngrijire și lăsați-ne pe noi, ceilalți, fără satisfacția finanțării masei de manevră electorală! Da, electorală, pentru că aici trebuie să ajungem: acum, în România, reprezentarea parlamentară este calculată în fiecare colegiu electoral direct proporțional cu numărul de locuitori. Nimeni nu s-a gândit că arareori cantitatea și calitatea sunt același lucru!
   Așadar, un județ sărac, plin de asistați social, cu puturoși cu mâna întinsă, va trimite în parlament din cauza acestui sistem de reprezentare, același număr de parlamentari sau mai mulți! Județul Vaslui trimite în total 10 (3+7) oameni la o populație de circa 400.000 de suflete (în 2011) iar Sibiul, cu 375.000 de locuitori în același an, trimte cu unul mai puțin (3+6)! Nu sunt un apologet al ardelenilor și al ideii lor că ei sunt cei mai cei și așa și pe dincolo dar ... este suficient să te plimbi pe străzile oricăror localități din cele două județe și este suficient ca să înțelegi care-s o țâr` mai harnici și mai gospodari ... A propos, dacă acum ar trebui să vă angajați, să presupunem asta, și ați avea de ales între două firme cu același profil și care vă oferă aceeași poziție și salariu și beneficii, pe care ați alege-o: pe cea bogată, potentă, puternică sau pe cealaltă, aia care trăiește din datorii și abia se târăște de azi pe mâine? Și pentru că veni vorba despre firme și angajați, gândiți-vă și spuneți-mi și mie: știți în lumea asta vreo firmă care să funcționeze cu conducere democratică? Vreuna care să producă ce vor angajații? Care să dea libere și salarii cum vor muncitorii? Care să facă prețurile sau procesul tehnologic după ideile lu` nea Gică de la sculărie? Dacă aveți știință de așa ceva, rogu-vă să-mi spuneți și mie!
   Tocmai acest model de succes, deși economic, ar trebui să ne inspire: dacă nu se poate obține performanță lucrând cu grămada ci cu elitele, de ce să lăsăm compania România S.A. la care suntem acționari noi toți, pe mâna nepricepuților? De ce o firmă oarecare nu este condusă după părerea portarului, straungarului sau a funcționarului de la arhivă ci după hotărârile luate de oameni pregătiți tocmai pentru asta, sunt conduse de specialiști? Cum putem avea încredere în alegerea făcută de Fane sau Istvan ori Stepan numai în baza faptului că Fane sau Istvan ori Stepan există?
   Dacă vă duceți cu o durere la medic, ce alegeți: părerea specialistului sau votul angajaților spitalului?
   Alegeți să fiți operat pe baza părerilor exprimate pe FB sau pe baza cunoștințelor unui chirurg îndelung școlit? 
   Și atunci, de ce să lăsăm soarta noastră, a tuturor, la îndemâna unuia care se distrează făcând copii și bând până nu mai știe de el? De ce să lăsăm o țară întreagă să fie condusă de oameni care nu se pot conduce pe ei? Cine câștigă din această falsă egalitate?
   Mulți se arată oripilați de asemenea idei, dar nu votează ca administrator al blocului în care locuiesc un analfabet, însă, în tradiția ideilor despre egalitate lasă România pe mâna analfabeților!

   Ar trebui aplicat un alt sistem electoral, unul care să permită ca și până acum votul universal, dar care să dea pondere diferită voturilor, funcție de anumiți factori înțelept aleși:
-          am putea crea un cetățean mediu, absolvent al unui număr de clase, cu un venit mediu, un cetățean virtual care să reprezinte electorul român standard și în baza căruia să se dea pondere votului: douăsprezece clase și 2000 lei venit lunar minim. Fiecare votant ar valora funcție de modul în care se raportează la acest elector virtual dar, procesul ar fi îndelungat, dificil și nesigur.
-          am putea lua în calcul eventualele rezultate la eventuale teste de inteligență, valoarea IQ-ului dând din nou ponderea votului dar și varianta asta ar semăna izbitor cu cea de mai sus, așa că ...
-          cel mai bine ar fi să constituim un județ mediu virtual, funcție de PIB-ul pe județ: PIB-ul României este de 1000 și avem 50 de județe, așadar, o medie de 20/județ. Media 20/județ îți dă dreptul să trimiți 10 parlamentari: județul Olt are un PIB de 50 deci trimite 25 de parlamentari, județul Vaslui are un PIB de 30 deci trimite 15 parlamentari, în timp ce Clujul și Constanța au numai câte 10 PIB, deci vor trimite fiecare câte 5 parlamentari! În felul acesta ar conta nu cantitatea, adică numărul de locuitori, ci calitatea, adică producția, eficiența economică și contribuția fiecărui județ la binele sau răul comun!
   Știu că mulți se arată nemulțumiți de asemenea idei dar uită că atunci când au aplicat în viața economică principiile așa zis democratice ale vieții sociale și nu s-au ghidat după rațiune ci după simpatii și dorințe au obținut rezultate spectaculoase pe care ni le amintim și astăzi, vreau să zic caritas sau fni ...

  

   Ce credeți?
   Un nou sistem electoral, adresat în special oamenilor care arată că au valoare, ar scoate de „pe piață” pseudo oamenii politici? Ar aduce în politică oameni de bună calitate? Ar limita accesul politrucilor la parlament? Ar produce o schimbare care, în comun cu o modificare pozitivă a sistemului de educație ar ridica în câteva cicluri electorale și județele mai ... asistate social? Ar schimba percepția publică asupra persoanelor care se auto intitulează „oameni politici”?
   Eu cred că dacă am fi raționali și am înțelege că egalitatea este foarte bună dar cu anumite limite care să nu ne oblige să coborâm standardele pentru a fi neapărat ... egali, am avea cu toții de câștigat!
   În acest fel, familia A nu numai că și-ar crește copilul așa cum trebuie dar, cu timpul, ar impune familiei B să-și educe și ea copilul altfel și să progreseze dincolo de nivelul de asistați social!
   Așa crede un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu