Faceți căutări pe acest blog

duminică, 31 august 2014

Alt război ciudat ?

   Respectul pentru învățăturile învinșilor !


   Da , chiar dacă nu credeți , este evident că Rusia a învățat din plin lecția germană : după ce a verificat în țările „frățești” doctrina clasică , după ce s-a împiedicat în Afganistan , și-a adus aminte de lecția războaielor altfel !
   Așadar , cum declarația de război nu este decât o convenție fals onorabilă , putem renunța la ea !
   Cum intrarea trupelor proprii pe un teritoriu străin trebuiește dovedită cu prizonieri care să declare veridic că aparțin armatei regulate ruse , iar nu ne interesează !
   Cum operarea unui utilaj de lansat rachete sol-aer ce vânează avioane civile este la îndemâna oricui , iar nu ne doare !
   Și , cum orice poveste , oricât de nebunească ar fi ea , tot se tocește și se uită , nu ne interesează și-i dăm înainte !
   Cam așa gândesc oficialii ruși și se pare că nu fac rău : în 1940 , Germania a stat cuminte în fața liniei Maginot , lăsând Franța și corpul britanic să se pregătească pe îndelete de luptă , iar când aceasta a venit (lupta) , în loc să asalteze linia fortificată - așa cum o cereau toatre regulile militare ! - AU OCOLIT-O în 48 de ore prin Olanda și Belgia , au fentat-o pur și simplu , lăsând pe toată lumea cu gura căscată la neașteptatul blitz krieg ce a încheiat elegantul „la drole de guerre” !
   Atunci , strategii militari și-au trântit gospodărește câte o palmă-n frunte și și-au zis : „la asta nu ne-am gândit” !
   La ce a mai ajutat asta democrațiile occidentale înțepenite ?
   La nimic !

   Ulterior , aventura din URSS (la care am fost și noi invitați !) s-a desfășurat asemănător , numai imensitatea Rusiei sovietice și câteva greșeli mărunte împiedicând prăbușirea colosului comunist !

   Ei bine , astăzi Rusia pare a aplica învățăturile deprinse de la învinși : nu se obosește să declare război (Olanda și Belgia) , se folosește de lancea naționalismului (Austria , regiunea Sudetă) , trimite trupe paramilitare (Spania războiului civil ?) și lasă democrațiile să se simtă în siguranță în spatele unui foarte nesigur zid NATO între Baltică și Marea Neagră (linia Maginot) suspinând ca o mironosiță la auzul sancțiunilor economice (embargoul SUA asupra Japoniei) care aproape că nu pot atinge un stat ce nu a cunoscut de-a lungul istoriei sale democrația nici măcar cât România !
   Când se va sfârși acest război ciudat ?
   Va lovi Rusia ?
   Dacă da , unde ?
   În orient ?
   În Europa de est ?
   Atacul fi-va de tip clasic sau modern (tancuri sau rachete ?) ?
   Va mai juca Rusia rolul statului slab , care se teme de occident și nu-i închide robinetul energiei (dar cum de se lasă cineva păcălit de această farsă a slăbiciunii) ?

   Ω

   Toate aceste răspunsuri , ar trebui să ni le dea funcționarul care a zgândărit lumea post sovietică în cel mai nepotrivit moment , dovedind limitele democrației de tip birocratic :
SPERĂM SĂ NU NI LE DEA RUSIA !
SPERĂM ÎN CONTINUARE !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu