Faceți căutări pe acest blog

vineri, 10 martie 2017

Cine creditează creditul?

   Istoria se repetă, iar cei care am mai trăit-o nu am vrea s-o retrăim în totalitate!
   Un exemplu, ar fi creditele date în neștire fără un minimum de analiză de risc: se repetă oare povestea creditului doar cu buletinul?

   Am văzut că în ultima vreme băncile se calcă pe bătături în goana după clienți pe care să-i crediteze! Nu contează ce faci, nu contează cât câștigi, ele, băncile, vor neapărat să te împrumute! Faptul că ești un idiot care te arunci cu capul înainte într-o poveste de care n-ai habar, nu contează! Băncile trebuie să facă bani, iar ultimul mod în care s-ar apuca o bancă să câștige, ar fi să investească în proiecte solide, sigure, cu bătaie lungă, în situația în care au la îndemână gâștele bune de jumulit! Nu vă faceți iluzii, creditul „pe repede înainte”, care momește fraierii cu câte 20.000 de lei, este astfel calculat încât banca să câștige, iar suma aceea ce pare unora derizorie, este pentru mulți fazani un ideal pe care nu-l vor atinge întreaga lor viață!

   Așadar, când eu/tu/noi, când gâscanul din noi adică, dă să apuce cu pliscul mai mult decât poate înghiți, nu ar trebui să-i dea cineva peste ceafă și să-l trezească la realitate? Vreau să spun, nu ar trebui să existe niște norme clare în baza cărora să se facă creditarea? Nu de alta, dar abia am terminat minunea declanșată de lăcomia băncilor acum nici zece ani și parcă nu ar fi cazul să repetăm atât de curând tragedia globală numită criză!
   Nu cumva BNR ar trebui să pună un picior în pragul creditării absurde, gândindu-se cum au fost scăpate băncile din groapa ce și-au săpat-o singure de fiecare dată? 

   Ω

   Bogăția indecentă oare nu le ajunge?
   De ce oare vor și mai mult - mănâncă cu mai multe guri?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu