Faceți căutări pe acest blog

luni, 6 martie 2017

Inflație

   În ultimul timp, fără să vrem, ne-am întors la cele două ore de program TV ale lui nea nicu: nu te poți uita la o televiziune, la un program adică, fără a ști de la început ce te așteaptă! A dispărut emoția așteptării, a dispărut emoția descoperirii, toate-s o apă și-un pământ, 
„Toate-s vechi
       Și nouă toate ...”
   Ce vreau să spun cu asta?
   Știți foarte bine și dumneavoastră: avem o inflație de emisiuni așa zis informative incendiare, pline de dezvăluiri, imitând mai toate prostia de pe vremuri a lui dan diaconescu și a lui pseudo televiziune! Greutatea constă în alegerea subiectului pe care-l vrei înjurat: alegi postul și, să te ții, auzi ce nici prin gând nu-ți trece, politologi analfabeți și ghicitoare de duzină, istorici bâlbâiți și politicieni inepți, toți te bombardează cu știri de interes planetaro universal, cu dezvăluiri „incendiare” și cu deslușirea viitorului „numai pentru tine”!
   Inflația continuă și în branșa televiziunilor zise serioase, care ne dau la infinit filme reluate de atât de multe ori încât nici protagoniștii lor nu le mai suportă!
   Nu fac excepție nici programele „educative”, cele cu documentare științifice, acolo unde toate, de la Discovery la NG, trecând prin History de toate genurile (Viasat ori nu) au același tip de emisiune, au același model de informație: peste tot se cumpără la licitație, se caută aur prin diverse zone ale lumii sau comori inventate în beneficiul unui așa zis serial care durează cu anii fără vreo finalitate (alta decât spațiul de publicitate).
   Dar, bomboana pe colivă o pun televiziunile generaliste, cele care au făcut efortul consistent de a cumpăra același tip de emisiuni concurs, același tip de „reality show”, cele care fac orice cu condiția să nu fie foarte diferite: vedem că preocuparea de bază a românilor a devenit gătitul în lipsa unui serial lacrimogen turcesc!
   Dar, dacă nici nu gătim nici nu plângem la turcisme înlocuitoare de sud americane, atunci sigur „râdem” la seriale românești de umor! Las Fierbinți, și-a pierdut pe drum bună parte din distribuția originală, și-a pierdut și scenaristul, și-a pierdut nervul, rămânând cu o scălâmbăială vulgaro prostească în care Văncică ne arată săptămână de săptămână că a fi un bun actor de comedie nu este similar cu a fi și un bun scenarist: serialul s-a diluat mult prea tare pentru a mai fi un reper - din păcate!
   Celelalte, sunt la limita ridicolului și vulgarului de mahala, cu situații nu doar improbabile ci și imposibile, încercând să imite la preț redus sitcom-urile americane de profil și uitând că acolo au în spate o întreagă industrie și actori dintre care să aleagă, nu doar ceva bunăvoință, buget mic și histrioni aproape amatori!
   La antene, același lucru, aceeași zeamă lungă și reîncălzită, același „amor” pentru reality show și concursuri de tot felul, aceleași seriale de duzină, aceleași glume răsuflate, aceeași idee idioată și imbecilă cum că toți ne distrăm teribil dacă vedem oarece țâțe goale, aceeași vulgaritate în limbaj și manifestări, aceleași „vedete și vedeți” cu „fani și fane”, aceleași greșeli de exprimare, aceeași sărăcie intelectuală, aceeași romgleză și aceleași prostii sinistre!

   Iată cum, vrând nevrând ne-am întors la cele două ore de program de până-n `89: nici măcar programele de sport nu depășesc nivelul penibil de coborât al televiziunilor românești, transmițând cu binecuvântarea CNA-ului fotbal! 
   Mult fotbal!
   Numai fotbal!

   Ω

   De ce mai sunt necesare atâtea posturi?
   De ce mai avem un CNA?
   La ce ne mai folosește timpul pierdut în fața ecranelor?
   La încasarea unor sume frumoase pentru publicitate, acea publicitate pe care mi-o bagă pe gât indiferent de oră sau zi (la Tampax sau medicamente pentru hemoroizi la masa de seară este perfect!) declarându-mi ritos că trebuie s-o suport ca să nu plătesc abonament!
   Ei bine, aș fi dispus să plătesc, doar ca să am altceva de văzut: și nostim și interesant și cu notă bună pe IMDB și, dacă se poate, nu în reluare!
   În caz contrar, televiziunea așa cum o știm astăzi, va dispărea îngropată de internet: ceea ce-i dorim să i se întâmple cât mai total și rapid!
   AMIN!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu