Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 17 iulie 2019

Decrepitudinea unui oraș posibil frumos (AUDIO)

   Când ați fost ultima dată în Constanța?
   Eu unul, recunosc, am câțiva ani buni de când am ocolit orașul acesta nu din voie ci din nevoie, fiind mai tot timpul grăbit. Acum însă, 
mi-am spus că este cazul să mă opresc totuși puțin, măcar preț de un iaurt la o plăcintă dobrogeană în Piața Ovidiu. 
   Mare greșeală ...

   În primul și în primul rând, Constanța veche, adică acea parte din oraș care nu are un aspect comunist, pare a fi ori de închiriat, ori de vânzare: exceptând câteva clădiri renovate, centrul este într-o stare absolut deplorabilă, multe clădiri părând a-și căuta noi stăpâni. În jurul pieței centrale se înșiră o mulțime de ruine, totul pare doar trecut fără viitor ... dar s-o luăm cu începutul ...
   Pe faleză, curățică dar cumplit de scurtă, se lăfăie în văzul tuturor cea mai cunoscută, faimoasă și leproasă ruină românească, anume cazinoul din Constanța: privit de la distanță, ar mai spune el una alta, dar dacă te apropii chiar ți se face frică, ai sentimentul că panourile care-l înconjoară sunt insuficiente, așa că eu vi-l arăt mai de departe! 

   Ceea ce se renovează în zonă ar putea fi frumos dar, cum bănuim că trebuie să fie gata pentru 15 august, ne așteptăm la o nouă demonstrație de butaforie!

Nu-i nimic îți spui tu, lasă că orașul compensează prin trecutul istoric! Adevărat, dar trecutul istoric este prezentat astfel:
   Ați înțeles ceva? 
   Cu siguranță, nu!


   Noi cu toții știm bine că așa sunt autoritățile civile, delăsătoare!

   Stai să vezi armata, mândria țării ...
   Iată așadar Cercul Militar și Statul Major al Forțelor Navale: frumos, nu? 

   Chiar în buricul târgului, cineva (dar nu știu cine!) a dat aprobare ca între clădirile vechi să se ridice un mamut din beton! Această construcție, despre care aflăm că nu este altceva decât una existentă căreia i se schimbă ferestrele, este absolut nou nouță! Practic, acum se ridică: am să revin ca s-o revăd, cu aerul ei antic, atunci când va fi gata, în august 2019!

   Pentru cine nu crede, iată clădirea „existentă”, căreia i se schimbă doar ... ușile și ferestrele!


   Destul cu prostiile, hai să vedem centrul vechi, cu arhitectura lui încântătoare, așa că am dat peste struțo cămila aceasta: cum și cine a dat aprobare pentru apariția și existența acestui kistch absolut? Ar fi interesant de știut!



   Și pentru că aerul oriental trebuia să se regăsească în ceva, primăria Constanței și-a spus că în plin sezon estival noi, turiștii, merităm să fim întâmpinați cu maidane ca acesta, aflat în plin centru vechi al orașului!


   Sătui de toate urâțeniile oferite gratuit de oraș, ne-am îndreptat atenția spre plăcinta dobrogeană și, eventual, paharul cu iaurt sau bragă. 
   Am găsit?
   Da, așa ceva:



   
   Este probabil inutil să vă spun că nimic tradițional dobrogean sau românesc nu există în zona despre care vorbim, în schimb este o adevărată inflație de pub-uri, pizzerii, boutique-uri, gelaterii, etc, etc, etc! Iar singurul comersant care oferea ceva cât de cât românesc (deși este de împrumut), era, bineînțeles, închis:


   Bietul poet, dacă acum două mii de ani se plângea de barbarii care încercau să intre în colonia grecească, astăzi cred că i-ar recunoaște printre cetățenii orașului!

   Ce a mai rămas din Constanța veche?
   Ce a mai rămas din parfumul de altă dată?
   Ce mai spune astăzi Constanța despre trecutul ei?

NIMIC, NIMIC, NIMIC ...
   Ω

   Să nu vă faceți iluzii, nici zona cu blocuri comuniste nu arată mai bine, multe dintre ele fiind ascunse vederii de vilele noilor îmbogățiți și membri de partid trântite până și deasupra plajei Trei Papuci!
   Ce-o fi făcut mazăre cu banii?
   În ce i-a îngropat?
   Numai în prosteștile parade de la Mamaia?
   Greu de crezut ... pe unde or trebui căutate conturile în afară de Madagascar? 






3 comentarii:

  1. It's very trouble-free to find out any matter on net as
    compared to textbooks, as I found this article at this website.
    I could not resist commenting. Perfectly written! Hi there,
    just wanted to say, I enjoyed this blog post.
    It was inspiring. Keep on posting! http://aoc.com

    RăspundețiȘtergere
  2. I visited various web pages except the audio feature for audio songs current
    at this website is really excellent. I really like what you guys are up too.
    Such clever work and coverage! Keep up the good works
    guys I've added you guys to my blogroll. Ahaa, its good conversation regarding this post here at this weblog, I have read all that, so at this time me also commenting
    here. http://aoc.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. Ԍredat post hⲟwever , I wass wondering if you cߋuld write a litte more on thіs
    topic? I'd be vewry thankful if you could elaƄorate a little Ьit more.
    Kudos!

    RăspundețiȘtergere