Faceți căutări pe acest blog

luni, 23 noiembrie 2020

Entr`acte: Procesul lui Socrate

   Îi datorăm scrritoarei Claude Mossé fina analiză a lumii ateniene din perioada cea mai zbuciumată a orașului stat. Vorbim despre sfârșitul războiului peloponesiac, despre victoria brutalei Sparte asupra democraticei Atene, vorbim despre prăbușirea adulatului Pericle, vorbim despre realitatea răsturnării unor valori pe care noi le vrem imuabile. Cartea merită citită cu atenție, pentru că ne lămurește că justiția nu a însemnat mereu ceea ce credem noi astăzi că este, pentru că ne dă de înțeles că firea umană nu se schimbă nici în aproape 2500 de ani, pentru că ne lămurește cum stătea treaba cu minunata societate ateniană dar, mai ales, mai presus de toate, pentru că ne luminează în privința sensului real al cuvântului demos, cel de la care ne vine demos-cratos, adică democrație sau ... putere populară! Tot analiza aceasta ne explică, printre rânduri, ce este opus demos-ului, adică aristoi și de ce pot exista și revoluții oligarhice bine venite atunci când plebea acaparează statul și își impune vulgara-i dictatură!

   Însă, mai presus de orice, în destul de puține pagini, se face analiza procesului lui Socrate, a condamnării, închiderii și executării lui. Aflăm astfel că grecii aveau niște obiceiuri absolut ciudate în anul 399 îH, ciudate pentru noi, cei de astăzi dar normale pentru ei, aflăm în primul rând că un proces era mai mult un concurs de popularitate și că putea fi câștigat prin milogeli mărunte și impresionarea sutelor de judecători!

   Cartea merită citită pentru analiza societății ateniene a momentului, pentru analiza gândirii lui Socrate – ajunsă la noi prin scrierile lui Platon și Xenephon – dar, mai ales, pentru constatarea dureroasă a puterii de uitare a minții omenești, chiar a apropiaților filosofului! 

    

   Așadar, Claude nu Claudette Mossé, ne aduce cu picioarele pe pământ în ceea ce privește minunata lume antică și ne dă o palmă explicându-ne ce înseamnă cu adevărat demos! De citit, de gândit și de luat aminte!

   Așa crede un om, de pe stradă ...  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu