Faceți căutări pe acest blog

joi, 4 martie 2021

Entr`acte: destine paralele

   Am ocazia să mă gândesc la două cărți, foarte diferite. Ambele sunt capodopere în domeniile lor, fiind considerate atât de către cititori cât și de critica de specialitate capodopere ale genurilor lor. Și ambele au fost ecranizate. Și ambele au fost un fiasco prin transformarea lor în film!

   Vorbesc aici despre „Omul din castelul înalt” a lui Philip K Dick și despre „Casa spiritelor”, încântătorul roman de debut și capodopera absolută a Isabelei Allende. Ambele romane, foarte bune pe hârtie, au devenit o prostie absolută prin ecranizare: în mod paradoxal, deși cele două cărți nu au nimic în comun, au avut același destin pe ecran! Dar, să vedem pe scurt nemulțumirile ... acestea nu sunt foarte foarte speciale!

   Din filmul făcut după cartea lui PK Dick, dacă ai citit-o, nu mai pricepi nimic: personaje inexistente apar și devin principale, povești absurde înmoaie distopia originală, utopia lui Dick este adusă la stadiul de film american grețos, cu personaje de tip sovietic, care aleg să-și dea viața pentru patria iubită, etc, etc, etc ...

   Din filmul făcut după Isabel Allende și care are o distribuție absolut formidabilă, nu pricepi nimic dacă nu ai citit cartea: episoade rupte unul de altul, personaje importante care nu-și găsesc locul în film, absența chiar a casei spiritelor care în film ... nu mai apare! Iată așadar două filme care fac un mare deserviciu romanului original, niște filme suficient de proaste prin comparație cu cartea încât să ne amintească de ecranizările ridicole după „Dune” a lui Frank Herbert sau a „Regilor blestemați” a lui Maurice Druon! Păcat, cinemografia în stil american, articol cu care unii își fac cultura generală, lasă mult de dorit și din nou mai mult strică decât ajută!

  

   Din păcate, două cărți atât de bune și totodată de diferite au avut același destin pe ecran! Din păcate! Tare mult aș vrea să văd o ecranizare cu adevărat bună a unuia dintre cele mai mari romane pe care le-am citit, anume „Scrinul negru” al lui George Călinescu! Ar fi de-a dreptul spectaculos, ar fi minunat și ar merita văzut! Așa crede un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu