Faceți căutări pe acest blog

vineri, 5 martie 2021

Ordin de la direcțiune

   Se apropie cu pași grăbiți vara și sezonul concediilor. Se apropie, să fie sănătoasă, că noi stăm acasă (scuze, n-am găsit altă rimă!). Stăm acasă pentru că România nu mișcă-n frontul european nici cât negru sub unghie, dovadă ce declară ministrul nostru de externe, domnul Aurescu:

   „Nu mă pronunţ, (despre pașaportul de vaccinare n.n.) se discută la nivel european. 

Până când nu va exista o poziţie la nivel european, omologată, va trebui să aşteptăm. 

Sunt discuţii la nivel european, acestea trebuie să fie finalizate”.

   Cu alte cuvinte, până nu avem voie de la direcțiune, nici o mișcare: asta ne face de fapt țară de mâna a doua, nevoia aprobării oricărei mișcări în timp ce unii dintre vecinii noștri își văd de treabă și de interesul național, indiferenți la vorbele mari și de prea multe ori goale privind solidaritatea europeană – cine nu crede, să-mi amintească cum au intervenit celelalte state europene sau consiliul Europei în recenta criză a turiștilor români în Mexic, adică să-mi explice cum a  fost aplicat sloganul ăla ridicol, „sunt cetățean european, am drepturi”! Ei bine, în timp ce alții au luat deja o poziție clară în această direcție și emit (Grecia, Cipru, Polonia, Estonia şi Austria) asemenea pașapoarte la nivel național, noi așteptăm cu sentimentul că suntem buricul pământului alături de guvernele înțepenite ale Franței și Germaniei! O fi bine? O fi rău? Bine nu cred că poate fi, mai curând rău, deoarece noi nu vom putea pleca, litoralul românesc va fi din nou plin până la refuz (poate și cel bulgăresc) și patronatele din turism, alea care țipau să se amâne școala ca să mai stea turiștii în hotelurile lor, își vor freca mâinile cu satisfacție, calculând profitul.

   Un bun exemplu vine de la IATA, asociația internațională a operatorilor aerieni, care indiferentă la bâlbele oamenilor politici depășiți de situație, a hotărât că poate zbura cu avionul NUMAI cine este vaccinat! Un lucru simplu, făcut la timp, poate salva o mulțime de nervi, de timp și de bani! De ce nu se eliberează certificate de vaccinare internaționale, unitare măcar la nivel european? Ar fi oare atât de greu? Se plâng unii, că ar fi o problemă cu prelucrarea datelor personale, că ar fi discriminatoriu, că unii așa, că alții pe dincolo, că nu este normal, legal și european să permiți deplasarea în baza unui act medical, etc, etc: vă rog să vă interesați despre ce vaccinuri este vorba dacă vreți să vă înscrieți copilul la creșă, școală sau grădiniță, ele sunt – dacă nu mă înșel – în număr de OPT (8)!

  

   Nu cumva ar fi bine ca cei care ne conduc să se mai destupe nițel la minte, să mai lase dracului ordinele de la direcțiune și permisiunea comenduirii și să facă singuri singurei un lucru bine venit pentru toată lumea? Un gest aproape simbolic cum este cel al emiterii pașaportului de vaccinare ne-ar mai apropia cu un pas de normalitate și ar putea reduce dramatic procentul antivacciniștilor, iar ăsta ar fi un lucru formidabil pentru toată lumea! Așa crede un om, de pe stradă ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu