Faceți căutări pe acest blog

joi, 29 octombrie 2015

Ignoranța înseamnă fericire?

    Este doar vina școlii? Sau ...


   Suntem tentați din ce în ce mai mult să dăm școlii ceea ce ea nu poate face, să-i punem adică în spate ceea ce niciodată nu a putut duce, adică educația aceea ce nu se cuantifică în note sau unități de măsură. Lucrul se simte prin din ce în ce mai precara stăpânire a limbii materne și prin pătrunderea necontrolată a neologismelor inutile, neologisme ce tind să înlocuiască termeni și expresii cu vechime.
   Aș vrea să spun, cu timiditate, că nu școala este principalul element educațional, ci televizorul și imediat după el, internetul: câteva exemple ...
   Se spune într-o reclamă „bun de te lingi pe buze” - noi, înțelegem cam ce-ar vrea să spună autorii reclamei, numai că nu prea este în limba română această traducere de multinațională: în română, chestia asta cu linsul este de două feluri și, anume
- te lingi pe degete - deci este foarte foarte foarte BUN!
- te lingi pe bot - adică ai pierdut ceva, ți s-a luat ceva, ai avut la nas, dar s-a dus!
   Înțelegeți ce vreau să spun? Un copil care cască gura la televizor, va crede că așa este corect și va vorbi și el în consecință!

   Apoi, orice inept are dreptul să emită orice idioțenie pe post, mândru nevoie mare de o bucată de carton care numindu-se ea diplomă, crede dumnealui/dumneaei că ține loc de intelect ori de bun simț: respectivul cartonaș frumos colorat, este o diplomă de pe la vreo particulară facultate de comunicare, facultate care, culmea, chiar ar trebui să-i învețe pe toți proștii să ne comunice INTELIGIBIL ceva!
INTELIGIBIL!
   Ori ei, absolvenții cu master ori chiar cu doctorat, au uitat să ne spună că au urmat cursurile în malgașă, zulu sau quechua, altfel neexplicânduse mândria cu care o tanti de pe un post Digi
PLEIAZĂ o bucată muzicală”!
   Da, o pleiază, dar numai după ce s-a focusat pe ea!
   Pe cuvânt că-ți vine să te focusezi și tu pe ea dă proastă, da` nu`ntotdeauna`ți vine la timp! Păcat!

   Lăsând de o parte gluma amară, putem spune că așa cum bucătarii despre care abia am vorbit zilele trecute transformă „limba veche și înțeleaptă” într-o păsărească îngrozitoare, păsărească ce pare uimită că englezismele nu-și au locul într-un domeniu în care suprema funcție nu este aceea de boss, ci de CHEF, așadar, așa cum bucătarii aceia-și bat joc de educația copiilor noștri, tot așa procedează și reclamele! Și, ca să nu uităm că suntem în bucătărie, să ne amintim cum „interesul poartă fesul” și madama aceea ce stâlcește și româna și italiana-i de baștină, face reclamă unui producător de e-uri, să ne amintim că după ce-i ceartă bine pe niște amărâți gata să-și dea și sufletul jucând rolul de concurenți, vine și ne îndeamnă să cumpărăm, să folosim și să mâncăm niște produse prăfoase, niște concentrate pentru a căror folosire orice participant la cughinșou` acela ar căpăta un rasol drept între pulpe!
   Și în aceeași emisiune, apare scris „caNbulă” în loc de „caMbulă”, uitând regula elementară a lui M înaintea unui P sau B: cine va fi în final mai puternic? Profu` de română care-l plictisește pe copil, sau super emisiunea care-l amuză pe prostovan? 
   Dar, pentru că suntem la cughingșou, să mai observăm ceva: educația aceea bătrânească, aceea cu șapte ani de acasă, cu bună cuviință, cu săru` mâna, cu deschis ușa, cu oferit locul, etc, etc, acea educație de bun gust deci, se dovedește desuetă! Ne arată ei concurenții cum se trăiește astăzi, ne arată ei ce înseamnă să fii ... modern, așa că se bălăcăresc unii pe alții ca la mausul tentului, se biheviurează ca o gipsy shatra și, au un limbaj de horse driver: ei bine da, sunt necesare nenumărate beep-beep-uri inclusiv în discursul unor femei concurent! Și spun femei, pentru că doamnă înseamnă cu totul altceva decât își închipuiesc majoritatea tinerilor noștri concetățeni! A propos de femei și doamne: o doamnă nu va apărea într-o reclamă la telefonie, filmată dintr-un unghi „cel puțin nefericit”, chiar fiind ea și jucătoare de tenis de camp, dacă mă înțelegeți ce vreau să spun!

   Vin apoi reclamele la bere ... de când nu mai este berea băutură alcoolică  și i se poate face reclamă la orice oră, nu mai contează, dar să lași pe posturile TV o reclamă care încurajează prostul gust și proasta creștere, mi se pare impardonabil: legat de naționala de fotbal, suntem sufocați cu un mioritic îndemn (nu contează de câte ori cazi ci cum te ridici - logica este probabil în sticlă, bețivii știu de ce) ca și cu o identificare scabroasă (eu sunt 12, eu sunt boul ăla care ține televizorul la maximum, eu sunt animalul care în miez de noapte îți trezesc copilul de sub un an urlând ca o fiară dezlănțuită că un analfabet în galben a ratat un nu știu ce ..., eu sunt mândrul român verde îmbrăcat în galben care la Budapesta mi-am scos ochii cu un altul asemenea mie, da, eu sunt ... 12)!

   Dragă CNA și dragă șef CNA laura georgescu, nu credeți că ar fi necesară puțintică ordine și curățenie? Dacă nu în fondul problemei, măcar în formă! Într-o singură seară a fost întreruptă emisia unui post pseudo național pentru a se da citire „sentinței” CNA: foarte bine, dar cine-și mai amintea pentru ce a fost ea dată? Răul fusese făcut, degeaba mai veniți cu na-na-ul după o lună! Dragă CNA, credeți că este bine și corect ca presa audio video să proslăvească un condamnat care-și execută pedeapsa și să-i plângă de milă? Unde mai este rolul educativ al pedepsei?
   Dragă CNA, de ce nu obligi tu vorbitorii radio tv să explice ce vor să spună?
   Ar fi un mare câștig ... în special pentru rubricile de sport ...

   Ω

   Poate așa nu am mai auzi de mineri care minează aur și s-ar mai îndepărta puțin spectrul romglezei și al proastei creșteri!
   Trebuie să înțelegem că politicienii, lăsându-ne în ignoranță (acolo unde cei mai mulți dintre concetățenii noștri sunt fericiți ca posesorul de cotlete în mocirlă) nu ne vor binele, ci răul:
- doar educația ne poate salva de un viitor președinte cu pușcărie la activ,
- doar educația ne poate scuti pe viitor de prim miniștri cu limbaj de surdă-n horă,
- doar educația ne poate scuti de umilința de a fi priviți ca hoți pentru simplul motiv că suntem români! 

   Toate astea sunt probleme de discutat la un grătar și o bere ... pe balcon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu