Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 14 octombrie 2015

Jandarmul din Damasc

   Un jandarm, doi jandarmi


   După ce timp de peste 25 de ani USA a fost în situația de a face pe jandarmul mondial fără pic de concurență, pe nebănuite Rusia își arată intenția de a „da o mână de ajutor liniștii mondiale”: fără nici un fel de rețineri, Moscova crede că știe ce este mai bine pentru Siria, demonstrând că în politică nu trebuie să te doară nicăieri! Americanii, cei ce au lăsat prea multe lucruri neterminate, cei care se așteaptă ca talibanii să respecte valorile democrației americane și ca sârbii să le declare dragoste eternă, se arată mirați de intervenția rusă!
   Noi suntem mirați pentru că ei sunt mirați!
   Sistemul birocratic american, absurditatea politicii duse cu grija de a nu fi acuzați de hărțuire sau mai știu eu de ce minuni pot trece prin mintea vreunei cucoane congresman cu electorat feminist, nebunia femeilor general și amiral și nevoia de oameni în armată dusă până la absurdul trupelor mixte, nu au făcut altceva decât să limiteze puterea de reacșie a USA și NATO: poate să țipe Turcia mult și bine că
Suhoi-urile rusești fac potecă pe cerul lor, că ex-sovieticii nu pot decât să se amuze! Până vor reacționa puterile occidentale, până vor obține aprobarea parlamentelor lor, până vor explica ONG-urilor care-i supraveghează pe care iarbă vor călca și pe care nu, este posibil ca la Istanbul să fie al dracului de mulți turiști ruși! Sau nu turiști ...

   Așadar, USA a avut prilejul de a fi jandarmul mondial și nu a reușit decât să-și bată joc de așteptările și speranțele unor aliați; Rusia, chiar neinvitată, profită de slăbiciunea concurenților lor și iese în lume în forță, așteptând o reacție care să le arate cine ar avea curajul să se pună cu ei; China tace!

   Unde vom ajunge cu doi jandarmi care nu se înțeleg între ei?
   Ce se va întâmpla când lui Obama i se va înroși obrazul cel negru de la scuipatul rusesc?
   Dar i se va înroși vreodată, ori va înghiți așa cum s-au învățat mai toți președinții USA din ultima vreme s-o facă?
   Ce mai înseamnă NATO în acest caz?
   Pentru că atunci când au putut să se impună nu au făcut-o, așteptații americani s-au îmbătat cu apa rece a stăpânirii Mediteranei, pentru ca acum să constate că Marea Caspică este mai importantă pentru Orientul Apropiat și Mijlociu decât plajele grecești! 

   Ω

   Atâta timp cât oamenii politici vor accede în funcții numai și numai pe baza „imaginii” și nu a competenței, democrațiile europene vor dârdâi de frica rușilor și a reacțiilor lor!
   Atâta timp cât nu vor avea curaj să spună NU unor ONG zgomotoase care nu au viziune de viitor ci doar interese de moment, noi vom trage ponoasele și vom înghiți toate prostiile și toți refugiații!
   Și este doar începutul: China încă tace ...
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu