Faceți căutări pe acest blog

vineri, 19 februarie 2021

Religia pe FaceBook

   S-a întâmplat un accident în timpul unui botez: accident este puțin spus, mai bine ar fi să zicem că s-a petrecut o tragedie, anume un copil a murit în timpul unui botez! Îngrozitoare poveste ...

   Să vedem însă ce a generat această tragedie:

ÎN PLANUL SOCIETĂȚII CONSUMERISTE ȘI CONSUMATOARE

DE REȚELE DE SOCIALIZARE,

ÎN PLANUL SOCIETĂȚII NEEDUCATE ÎN CARE TRĂIM,

ÎN PLANUL IDEILOR GREȘITE DE EGALITATE ȘI

ÎN PLANUL ABSURD AL CREDINȚEI CĂ ȘTIM TOT,

A APĂRUT O PETIȚIE PE INTERNET, PETIȚIE PRIN CARE SE CERE

NICI MAI MULT NICI MAI PUȚIN DECÂT MODIFICAREA

RITUALULUI TAINEI BOTEZULUI!

   Sunt convins că cine mă cunoaște știe bine că nu susțin bor și nici ideea credinței cu orice preț și orice chip practicată de fațadă astăzi, dar ceea ce se întâmplă acum cu această petiție și cu tonul sepulcral al diferiților comentatori și reporteri radio tv ce vorbesc despre taina botezului de parcă ar fi un simplu spălat pe ochi, nu face altceva decât să-mi dea dreptate: oamenii nu știu despre ce este vorba, oamenii se declară credincioși pentru că li se pare kool, oameni trag cruci până-n pământ în încercarea de a-l păcăli pe Dumnezeu, dar aceiași oameni îți vând o mașină măsluită sau te trimit să-ți cumperi medicamente de la farmacia lor ori îți dau permisul de conducere auto pe bani, indiferenți la faptul că eliberează un criminal cu acte în regulă pe stradă! Dar își fac cruci ...

   Educația precară de care am beneficiat în ultimii zeci de ani a dus la modificarea unor înțelesuri în sensul dorit de cei pe care în nuvelă Lăpușneanu îi numea mulți: astăzi, nimeni nu se mai gândește că oamenii sunt egali ÎN FAȚA LEGII, a rămas din sintagmă numai SUNT EGALI! Și atât! Așadar, dacă suntem egali, atunci înseamnă că suntem egali și în cunoștințe nu-i așa? Ba da, așa este, dacă dăncilă a putut fi prim minstru, înseamnă că toți putem spera la bucățica noastră de egalitate și la dreptul de a ne da cu părerea!

   Culmea, în masa aceasta de populație educată să spună la orice nu înțelege NU, s-au găsit niște zeci de mii care să fie de acord cu petiția care cere schimbarea tainei botezului, fără să fie interesați de problemele canonice, de religie, de apropiere sau distanțare de alte culte creștine! S-au găsit rapid zeci de mii care să demonstreze că habar n-au de faptul că taina botezului este o abluțiune, o formă de spălare de păcate și că Pavel, în epistolele către Tit sau efeseni spune:

„După cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească,

 curăţind-o cu baia apei prin cuvânt” ... „El ne-a mântuit, nu din faptele cele întru

dreptate, săvârşite de noi, ci după a Lui îndurare, prin baia naşterii celei de a doua

şi prin înnoirea Duhului Sfânt.”

   Să nu ne lăsăm amăgiți, expresia „baia apei prin cuvânt” nu se aplică unui copil care nu înțelege nimic din Cuvânt, deci nu are cum să fie curățit prin El, prin cuvânt, iar regenerarea ființei prin botez (tot conform Pavel către Tit) nu poate avea loc în cazul unui copil mic, unul care nu are fapte păcătoase la vârsta lui!

   Așadar, ce părerea au cei ce se declară credincioși dar cer modificări ale cultului și ritualului vechi de cel puțin câteva sute de ani? Cât despre ideea cum că Mântuitorul este reprezentat ca fiind udat cu apă în undele Iordanului și nu scufundat, aceiași devoratori de FB uită că Iisus era un bărbat matur, probabil căsătorit și poate chiar tată de familie și nu un (așa cum tare mult văd că place în ultima vreme!) un prunc!

   În concluzie, apariția, popularizarea și semnarea petiției demonstrează nu grija pentru copii ci lipsa de educație și neînțelegerea credinței de care ne declarăm atât de puternic atașați! Se arată o dată în plus că în România credința în religia ortodoxă este o formă de manifestare a încercării de ascundere a impotenței intelectuale, se arată din nou că la noi credința este una sălbatică, bazată pe obiceiurile babelor și nu pe spusele popilor și citirea cărților sfinte: cine nu mă crede, este poftit să ia oricare eveniment comun de rit (să zicem o pomenire), să întrebe ici și colo babele pricepute și abia apoi să întrebe și un popă ce trebuie să facă – surpriza va fi maximă!

   Să nu uităm: a fi credincios nu înseamnă să-ți umpli pagina de FB cu iepurași și ouă roz sau cu crăciunițe dezgolite: credința este cu mult, cu mult mai mult! 

  

   Mă gândesc foarte serios să fac o petiție pe internet, una prin care să cer abrogarea legii gravitației sau, mai simplu, pentru că tot este țara plină de troace, ca să nu mai poluăm, să cerem abrogarea celor trei legi ale termodinamicii! Fac pariu că aș găsi susținători pentru oricare dintre acestea!

   De asta este convins un om, de pe stradă ...

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu